Geheimen uit de bierkelder
Optimaal bewaren
Bieren zijn heel gevoelig voor licht en warmte. Je bewaart ze dus het best op een donkere, koele plek. Grote temperatuurschommelingen zijn uit den boze. De meeste bieren worden gebotteld in donkerbruine of-groene flessen, zodat er zo weinig mogelijk licht doordringt. Een plotse of te lange blootstelling aan licht kan oxidatie veroorzaken en dat beïnvloedt de smaak. Bewaar de fles rechtop als ze met een capsule is afgesloten. Zit er een kurk op, dan bewaar je ze liggend, zoals een wijnfles.
Jong of gerijpt
De meeste bieren zijn niet geschikt om heel lang te bewaren. Bieren met een laag alcoholpercentage, zoals pils of witbier, bewaar je max. 1 jaar. Sterk gehopte bieren, zoals Duvel Tripel Hop, drink je zo vers mogelijk, want vanaf 6 maanden vervaagt de hopsmaak. Bieren die nagisten op fles en zware donkere bieren kan je wel langer laten rijpen, zo’n 2 tot s jaar afhankelijk van het type bier. De smaak wordt met de tijd zachter en ronder. Lambiek en geuze zijn dé bewaarbieren bij uitstek, dankzij de wilde gisten. Volgens sommige lambiekbrouwerijen kan je ze tot 20 jaar bewaren.
De kunst van het schenken
Voor een mooie schuimkraag is het belangrijk dat het glas proper en volledig vetvrij is. Spoel het in lauw water en droog goed af met een heel propere handdoek. Hou het glas schuin in een hoek van 45 graden en laat het bier langs de wand in het glas glijden. Zorg dat het flesje niet tegen het glas komt. Hou het glas pas op het einde recht, zodat je een mooie schuimkraag krijgt
Geen bier zonder water
De basisingrediënten van bier zijn mout, hop, gist en water. Bier bestaat voor meer dan go% uit water. Het wordt niet alleen gebruikt voor het brouwen, maar ook voor het koelen en het reinigen van de brouwinstallatie. Het brouwwater is bepalend voor de smaak van het bier. Daarom hebben veel brou- werijen een eigen bron of waterput. Zo kunnen ze zelf de zuiverheid van het brouwwater controleren en nagaan welke mineralen erin zitten