Waarom krijgen we kerstgeschenken?
Kerst is het feest van de vrede – maar de cadeautjes zijn ook niet gek. Waarom geven we elkaar eigenlijk geschenken in deze tijd van het jaar?
Romeinse tradities
Het gebruik om elkaar cadeautjes geven in de donkerste tijd van het jaar is ouder dan kerst. Toen het christendom – met de viering van Jezus’ geboortedag – zijn intrede deed in het Romeinse Rijk, gaven de Romeinen elkaar al honderden jaren cadeaus in het kader van allerlei feestelijkheden. Het lag voor de hand om de oude en nieuwe feesten tot één groot feest te combineren, inclusief de bijbehorende cadeaus.
Gulle gevers
Ook de drie Wijzen uit het Oosten brachten geschenken voor de kleine Jezus mee. Mogelijk is dat ook van invloed geweest. In onze tijd nam Sinterklaas het geven van cadeaus over en even later begon zijn ‘broer’, de Kerstman, ook flink uit te pakken. Inmiddels liggen de dagen waarop de cadeaus worden uitgedeeld nogal uit elkaar, maar de christenen houden het op 25 december, de geboortedag van Jezus, en veel landen volgen dit gebruik.
Een vroege kerst
De Scandinaviërs hebben zo hun eigen redenering: een nieuwe dag begint eigenlijk als de oude is afgelopen – dus zodra het donker wordt. Zij mogen daarom op 24 december al uitpakken. In Nederland doen nog altijd meer mensen aan Sinterklaas, en wel op de vooravond van zijn naamdag: 5 december. Maar ook hier worden in de dagen voor kerst steeds meer cadeaus verkocht.
Al met al is het geven van cadeaus in de kerstperiode al een heel oude traditie. En iets dat al zolang bestaat, kan niet verkeerd zijn, dus gun je je collega’s, medewerkers, vrienden of familie een fraai kerstgeschenk? Stel dan nu op onze website een cadeaumand samen.
Heel persoonlijk omdat je het kunt samenstellen op basis van de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger. Vol met bourgondische Belgische producten waar hij of zij nog weken van kan genieten. Daar scoor je goed mee als gulle gever!