Wild van Brouwerij Wilderen

Wild van Brouwerij Wilderen

  1. Ligging
  2. Geschiedenis
  3. Openingstijden

Ligging

Laatje onderdompelen in de sfeer van smaken, geuren, proeven en genieten, met als decor een authentiek industrieel monument anno 1743 te midden van het Truiense streekdorp Wilderen tussen uitgestrekte fruitboomgaarden. Daar waar fietspaden en gemoedelijkheid elkaar kruisen ontdek je een volledig nieuwe hedendaagse brouwerij en distilleerderij, een alcoholstokerij van het jaar 1890 en een beschermde Haspengouwse vakwerkhoeve die deel uit maken van een uniek verhaal.

In het hart van het Truiense dorpje Wilderen bevindt zich, te midden van uitgestrekte fruitboomgaarden, een unieke brouwerij: brouwerij Wilderen. Deze brouwerij kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot bijna 400 jaar geleden, en beschikt tevens over een stokerij. Nog altijd worden hier heerlijke bieren gebrouwen en dranken gestookt. In 2007 werd door Mike Janssen en Roniek van Bree namelijk nieuw leven geblazen in de oude en vervallen Haspengouwse boerderij, waarin de brouwerij zich bevindt. Zij zetten de eeuwenoude traditie van brouwerij Wilderen voort en brouwen tot op heden met vernieuwd materiaal verscheidene speciaalbieren, zoals de Tripel Kanunnik en de welbekende Wilderen Goud, tevens verkrijgbaar op streekmarkt.be. Maar dus ook verscheidene distillaten uit de stokerij waaronder een gin, een jenever en meerdere whisky’s.

Decennialang was de stokerij te Wilderen een bedreigd monument met de grootste urgentie. De aanloop voor de recente herontwikkeling heeft lang geduurd, de restauratie zelf is – volledig met eigen middelen, dus zonder enige vorm van subsidies – in een minimum van tijd (exact één jaar) volledig afgewerkt. De kwaliteitsterm authenticiteit is van toepassing én op de restauratie én op de herbestemming als brouwerij annex alcoholstokerij. De oude zalen en machines blijven in hun winterslaap gaaf bewaard. De nieuwe economische bedrijvigheid wordt met de meest hedendaagse en moderne machines gerealiseerd… maar… Amor Patientia Labor… met liefde en geduld voor het werk… het unieke brouwers- en stokersvak! Dus…hier geen feestzalen, geen brasserie-keuken en geen nootjes bij het bier…

geschiedenis

De geschiedenis van brouwerij Wilderen gaat terug tot 1642, toen nog een kleinschalig bedrijfje. Menig boerderij van formaat had in die tijd haar eigen brouwerij en zo ook de hoeve in Wilderen. De boerderij was zelfvoorzienend; ze was gebouwd van hout en leem uit de omgeving en de bewoners voorzagen zichzelf van voedsel door landbouw en veeteelt. Schapen en runderen zorgden voor melk, wol en leer.

In die tijd stond de bierbrouwerij op de plek waar later het washuis, bakhuis en de melkerij werden gebouwd. Onder het woonhuis kan men tegenwoordig nog altijd de dichtgemetselde keldergaten van de oorspronkelijke brouwerij waarnemen. Deze brouwerij is dus niet meer. Ze is vervangen door een hypermoderne brouwerij die zich bevindt in de vroegere ossenstallen. De moderne architectuur vormt een mooi contrast met de monumentale waarde van de authentieke hoeve en stokerij. Om de hoeve te bewonderen is de brouwerij open voor bezoekers en worden ook rondleidingen op het terrein aangeboden. Dan kan men meteen een van de heerlijke speciaalbieren proeven op het grote terras van het café in de boerderij. Twee van deze bieren zijn ook te vinden op foodbelgium.com, om u de reis naar Limburg te besparen.

Wilderen Goud

Een goudkleurig bier van hoge gisting. Wilderen Goud is een blond, jong en vlot toegankelijk hoge gistingsbier met 6,2% alcohol. Vormt een perfect alternatief voor dorstlessende pils of licht abdijbier.

Tripel Kanunnik

4-granenbier gebrouwen naar origineel Wilderens recept. Zachte en kruidige tripel met milde afdronk door het gebruik van fijne hopsoorten. De rogge geeft de Tripel Kanunnik een typisch karakter.

Stokerij Wilderen

In 1890 werd de brouwerij uitgebreid met een landbouwstokerij, met mout als grondstof. Deze stokerij distilleerde alcohol van 95 graden en verkocht dze aan vele jeneverstokerijen in heel België. Onder toezicht van toenmalig burgemeester van Wilderen, Nicolaï, kreeg de stokerij in 1905 een meer industrieel karakter en werd er een hoog industriegebouw aan toegevoegd. De boerderij is later daarom ook omgedoopt tot de Nicolaïhoeve. In de stokerij was ook een flinke stoommachine met stoomketel, die stroom leverde aan heel het dorp. ‘s Avonds, wanneer delichten juist aangingen, werd echter niet gestookt. De energie die overdag was opgewekt, werd daarom opgeslagen in accu’s, om daarvan later gebruik te kunnen maken. De schoorsteen van de stokerij is nog altijd een herkenningspunt in Wilderen.

De stoommachine met liggende zuigers is de enige in zijn soort in Limburg. De stoom die werd opgewekt met deze machine werd onder andere gebruikt om het brouwsel op te warmen, maar dus ook om energie op te wekken. Tot op heden is deze opzet deels bewaard gebleven en vormt nu een uniek stukje Europees erfgoed.

De voorbereiding en na afloop de gisting vinden beide plaats in de brouwerij. Hier worden voor jenever, eau-de-bière of whisky verschillende graanmengsels geprepareerd en na het stoken bewaard om te gisten. Vanwege de grote capaciteit en het hoge rendement van de stookketel is het mogelijk alle gedistilleerde producten in één stookbeurt te bekomen.

In de ketel wordt het brouwsel verwarmd, waarna met de koeler de alcohol vanaf 90 graden wordt gescheiden van de waterdamp. Enkel de zuiverste alcohol met demeeste aromastoffen en esters wordt vervolgens gebruikt. Resultaat is een heerlijke whisky, jenever, eau-de-bière, of gin. Het stooksel voor de whisky ligt nog enkele jaren opgeslagen in eikenhouten vaten voor het verkocht wordt. Typisch voor brouwerij Wilderen is hun eau-de-biére, een stooksel gedistilleerd uit moutbeslag. De eau-de-bière is vergelijkbaar met een eau-de-vie, maar dan gedistilleerd uit bier, namelijk Wilderens eigen Tripel Kanunnik 8,2%. De volgende distillaten uit brouwerij Wilderen zijn verkrijgbaar op streekmarkt.be.

Wild Weasel Finest Blend

Speciale Belgische blend met 40% alcohol, gerijpt op geselecteerde eiekenhouten vaten. Zorgvuldig geblend met Radermacher whisky voor een uniek en robuust karakter.

Wild Weasel Single Malt

Whisky uit één vat dat gedurende drie jaar heeft liggen rijpen. Een single malt met uitzonderlijk mooie neus en gebalanceerde zachtheid. Fruitige aroma’s met noten, karamel en toetsen van eik zorgen voor een mooie afdronk.

Wilderen Eau-de-Bière

Gedestilleerd uit de tripel kanunnik 8,2%. Eau-de-Vie met uitzonderlijke neus en zachte afdronk. Het moutbeslag wordt vooraf in de brouwerij klaargemaakt, waarna het gedistilleerd wordt in de stokerij. Een exclusief distillaat van brouwerij Wilderen.

Wilderen Double You Gin

Gemaakt met een met een kruidig boeket van 21 verschillende plantaardige en regionale kruiden voor een karaktervolle smaakperceptie. Bevat onder andere: jeneverbes, hop, roos, bloesem en koriander. Bij elke fles 4 stokken zoethout bijgeleverd om door het mengsel van gin en tonic te roeren, voor een ware smaakexplosie!

Wilderen Graanjenever

Toegankelijk en toch onvergetelijk distillaat. De jeneverbes en een geheim kruidenpakket vormen een plezierige smaakbeleving en deze graanjenever is door het lagere alcoholpercentage toegankelijker dan andere jenevers.

Voor de complete ervaring kunt u naar Wilderen trekken om een van deze heerlijke brouwsels in het café van de brouwerij te proberen. De hoofdingang van de boerderij vindt u dan aan de Zoutleeuwsesteenweg. Voor openingstijden en meer informatie kunt u een kijkje nemen op hun eigen site: www.brouwerijwilderen.be. Wie geen zin heeft om naar Limburg af te reizen kan natuurlijk ook gewoon een van de producten uit de brouwerij bestellen op streekmarkt.be. Zo kunt u ook rustig thuis lekker genieten van de bieren of distillaten van brouwerij Wilderen!