Eau-de-Biere van Wilderen
1939: de stokerij van Wilderen sluit definitief haar deuren. 2012: de nieuwe eigenaar, Mike Janssens, zet de volledig gerestaureerde site weer open. Uit de schoorsteen van de stokerij kronkelt witte rook, en de biervaten rollen naar buiten. Na een grondige renovatie van het brouwerijgebouw (anno 1642) en de bouw van een nieuwe hypermoderne brouwerij op de site, is Brouwerij Wilde- ren weer alive and kicking. Precies zoals vroeger wordt er weer bier gebrouwen én drank gestookt. Of een combinatie van beide, zoals de Eau-de-Bière.
Het is beslist niet ongewoon dat er op éénzelfde plek bier wordt gebrouwen en alcohol wordt gestookt. Zo was het vroeger ook al op deze plek aan de brouwerij van Wilderen zat zelfs nog een boerderij vast, want om te brouwen had je granen nodig. Gerst, haver, tarwe en rogge bij- voorbeeld, om het paradepaardje van Wilderen. de Triple Kannunik te kunnen brouwen. En graan, voor de graanjenever. Maar voor de Eau-de-Bière van Wil- deren. het meest bijzondere product van de stokerij. heb je alleen maar bier nodig.
Een eau-de-bière is geen jenever of gin, geen whisky of calvados en ook geen eau-de-vie, want die wordt traditioneel van vruchten qestookt. Het is met niets te vergelijken. Zoek de term in het woordenboek op, en een verklaring vind je niet. De Eau-de-Bière van Wilderen is gestookt bier, in casu de Triple Kannunik, wat een drankje met de aroma’s van calvados en cognac oplevert, en een lichte appeltoets, terwijl er helemaal geen appel in zit. Al is het wel een mooie knipoog naar de appelstreek waar het gestookt wordt. In Frankrijk heb je iets gelijkaardigs, de ‘eau-de-vie de bière’: l’Esprit de Choulette, net over de grens, in Frans Henegouwen, is er zo een en ook de Belgische stokerij van Biercée heeft haar B de Biercée.
In Duitsland stoken ze ‘Bierbrand’, een stevig drankje dat je samen met het bier waarvan het ge- stookt is, drinkt: in de Elzas vind je ‘fleur de bière’ Maar elk van deze eau-de-vie de bière smaakt en kleurt anders, en dat is ook logisch, gezien het karakter van het bier dat het in zich draagt. Met zijn 32 % alcoholgehalte is de Eau-de-Biè- re van Wilderen zeker geen drank voor doetjes. Je drinkt het gekoeld (maar zon- der ijs), als digestief. Getriggerd door de bijzondere smaak van zijn Eau-de-Bière, waagde Mike zich aan een volgend exreriment. Diep in de kelders van de stokerij liet hij gelijkaardige distillation jarer rijpen in oude eiken whiskyvaten; het leverde een Wild Weasel Wisky in drie versies (finest blend, single malt en cask strenght) op. En met zijn Double You Gin is Mike ook helemaal mee met de ginhype.
Maar waar hij het meest trots op is, is de rectificeerkolom (of distilleerkolom) van de oorspronkelijke stokerij, uit 1913, die nog altijd intact op haar plaats staat. Er in stoken, lukt niet meer, maar ze is gerestaureerd en staat nu te boek als de grootst bewaarde kolom in Europa. Een stuk erfgoed is gered, en een totaal nieuw product is op diezelfde plek ge- boren. Het duurt wellicht niet lang meer voor ‘eau-de-bière’ in het woordenboek belandt.