Marbi, ambachtelijk chocopasta met een knapperig laagje pure chocola
Marbi chocopasta is een klassieker, kent u hem nog? De chocopasta met het laagje pure chocola erbovenop? Als inkoper heb ik een geweldige baan. Voordat we bepalen wat er wordt opgenomen in ons assortiment, mag ik proeven. Authentieke Belgische producten hebben natuurlijk onze voorkeur.
Authentiek Belgisch
Marbi, choco-smeerpasta werd tot enkele jaren geleden gemaakt door chocoladefabriek Martougin. Zij waren eerder gevestigd in de Helmstraat. Tegenwoordig is daar een hip loftenproject gevestigd.
In de jaren ’60 trokken ze naar het Krugerplein. Als je tussen de twee meest rechtse luifels de donkere poort binnentrad, kwam je in de betreffende chocoladefabriek. Nog verder terug, rond het begin van ‘Den Eerste Grooten Oorlog’ bevond zich op die locatie een diamantslijperij. Die slijperij heeft daar jaren gezeten. Toen de slijperij wegtrok, stond het gebouw lange tijd leeg, tot in de jaren ’60 de chocoproducent hier ‘Marbi’ ging produceren. Marbi-pasta werd tot een paar jaar geleden geproduceerd en verdween toen uit de schappen.
Met een krokant laagje pure chocola
Sommigen zullen zich de chocopasta nog wel herinneren. Ik in ieder geval wel. Denkend aan die melkchocolade die werd afgedekt met een stuk chocolade, waar je dan eerst moest doorprikken… Geen roze ruby chocolade (ook heerlijk!), maar zwarte pure chocolade! Het water liep mij al in de mond. De verwachtingen waren dan ook hoog toen de nieuwe Marbi-pasta op mijn bureau belandde.
Nieuwe producent, hetzelfde recept
Tegenwoordig wordt Marbi Choco geproduceerd door chocolaterie Carmina uit Deurne. Beroemd vanwege haar pralinés en andere choco-heerlijkheden. Dat ze verstand hebben van chocola blijkt al uit de eerste hap. Nog steeds is er het krokante laagje waar je doorheen prikt, om uit te komen bij de zachte chocobereiding. Ook die is vol van smaak en stelt absoluut niet teleur. Het recept is dan ook gehandhaafd. Wat een genot dat dit heerlijke product weer opnieuw op de markt is!