Roze Ruby Chocolade van Callebaut
18 mei 2018 
2 min. leestijd

Roze Ruby Chocolade van Callebaut

Ruby of RB1 gelanceerd door Callebaut

Ruby: de chocolade is rooskleurig en dat is de natuurlijke kleur, zonder toevoeging van kleurstoffen.
In september heeft de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant Callebaut aangekondigd dat zij een vierde type chocolade toevoegen aan hun assortiment. Dit mag met recht uniek genoemd worden want sinds 1936 is er, na de witte chocolade, nooit meer een nieuwe chocoladesoort bijgekomen. Vanaf nu kunt u dus, behalve van pure, melk- en witte chocolade, voortaan ook van “Ruby”, roze chocolade, genieten.
De “Ruby” is een nieuwe soort zuivere chocolade met een andere kleur en smaak. Hij is gemaakt van de “Ruby”-cacaoboon, die van nature een roze kleur heeft. Die boon zorgt tevens voor een natuurlijk fruitig en frisse smaak. Een heerlijke chocolade zonder kunstmatige toevoegingen. Dat moet je proeven!

Callebaut lanceert RB1, de eerste ruby chocolade

“Ruby” is ontwikkeld in het Research & Development-centrum van Callebaut in Wieze, Lebbeke. Er ging een lang productieproces aan vooraf. De chocolade werd ontdekt uit een selectie van verschillende soorten cacaobonen. De zoektocht duurde in totaal dertien jaar. In Azië werd het product al eerder gelanceerd, verwerkt in een Kitkatreep. Als zuiver product voor artisanale chocolatiers is het nu een wereldprimeur.
“Wat je ziet en proeft komt uit de cacaoboon”, legt Frederic Janssens, brand manager bij Callebaut, uit. “Er is geen toevoeging van kleurstof, ook niet van fruitsmaken. De natuurlijke smaak is fruitig, met frisse zuren, zonder de klassieke bitterheid van cacao.”
Bij chocolatier Marijn Coertjens in Gent staan om 10 uur ’s ochtends al, net voor de deuren opengingen, een dertigtal mensen te wachten op de lancering. Coertjens: “Ik ben heel fier dat dit in mijn zaak gebeurt. Dit is fantastisch, heel de wereld kijkt naar ons. Ik kreeg zelfs berichten uit Hongkong.”
Goedkoop is de vierde chocoladesoort niet. Voor een tablet van 70 gram betaal je 8 euro maar dan is het volop genieten van een bijzondere smakencombinatie van fris en fruitige chocoladetonen.

Ruby Chocolade

Ruby Chocolade

Callebaut chocolade

Barry Callebaut ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. De hoofdzetel van de groep bevindt zich in Zürich. De chocoladefabriek in het Oost-Vlaamse Wieze is de grootste ter wereld. Ook in Halle is er een productiesite.

Een primeur sinds 1936

Chocoladefabrikant Barry Callebaut brengt voor het eerst roze chocolade zonder toegevoegde kleurstoffen op de markt. En dat is spectaculair nieuws want sinds 1936 het Zwitserse Nestlé de witte chocolade introduceerde, is er nooit meer een nieuwe soort chocolade op de markt gebracht.
Het heeft 80 jaar geduurd voor een nieuwe soort chocolade is ontdekt. Maar daar is dan eindelijk de roze ‘ruby chocolade’. De kleur zit van nature in de ruby-cacaoboon. Dit zorgt voor een fruitige smaak, die mensen doet denken aan bessen. Licht zoet en een beetje zuur. Het kostte dertien jaar om het proces te ontwikkelen waarmee de ruby-bonen, die uit heel de wereld komen, een specifieke smaak en kleur afgeven. Dat gebeurde in laboratoria in België en Frankrijk, onder meer in ’s werelds grootste chocoladefabriek in het Oost-Vlaamse Wieze.

13 Jaar ontwikkelingstijd voor een unieke smaak

De afgelopen dertien jaar zijn de grootste chocoladefabrieken in België en Frankrijk in druk bezig geweest met het ontwikkelen van deze vierde chocoladesmaak. Nu, tachtig jaar nadat Nestlé voor het eerst witte chocolade presenteerde, komt Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, met het resultaat. Ondanks de lichtrode kleur mogen we het geen roze chocolade noemen, de officiële naam is namelijk Ruby chocolade.
Gisteren is deze zachtroze chocolade gepresenteerd in Shanghai. De chocola is volledig zonder kleur- en smaakstoffen gemaakt. De kleur van de chocola zit al van nature in de ruby-cacaoboon. De fruitige smaak, die doet denken aan bessen, is ook geheel natuurlijk en eigen aan de boon. Fruitige, roze chocolade zonder kunstmatige toevoegingen, dat wil je zeker proeven!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen