Antwerps spek, marshmallow of slappe Jan ?

Voor deel drie in deze serie kijken we naar een product dat ook buiten België ontzettend populair is: de marshmallow, ook wel bekend onder de Nederlandse naam spek(je), of de Vlaamse namen nonnenbil en meiskesvlees. Kampvuur en marshmallows: een onscheidbare combinatie. Na een tijdje in het vuur ve randerd het sponzige snoepje in een lekkernij met knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Maar marshmallows zijn nog op veel meer manieren te eten. Wist u bijvoorbeeld dat er ook marshmallows in pralinevorm zijn, of marshmallows op een koekje? Vast niet. Leest u daarom nu verder voor alles wat u nog niet wist over marshmallows!

Wat zijn marshmallows ook alweer?

Excuseer mij dat ik vrijwel onmiddellijk mijn belofte breek, u weet namelijk vast al wat marshmallows of spekjes zijn. Dan toch om te beginnen nog even een opfrissertje voor het geval u het weer vergeten was of totaal niet bekend bent met het snoepgoed! Marshmallows zijn sponsachtige snoepjes die in allerlei vormen voorkomen, vaak met een roze of witte kleur. Ze worden gemaakt uit suiker of maïsstroop, opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen. Deze ingrediënten worden samen opgeklopt tot een sponzig geheel, wat de basis vormt voor de marshmallow.

De eerste marshmallow

Voor de geschiedenis van de marshmallow beginnen we natuurlijk weer bij het begin (u zult onderhand wel gemerkt hebben dat ik nogal gehecht ben aan chronologie): de eerste marshmallow, hoe zag die er in hemelsnaam uit? Dat is nogal lastig te zeggen, aangezien de eerste marshmallow stamt uit de tijd van de Egyptenaren! Zij wisten al snoepgoed te maken van de heemst, de plant die samen met opgeklopt eiwit en honing de basis vormde voor het traditionele recept van de marshmallow. De heemst is van oorsprong een Afrikaanse plant die veel wegheeft van een stokroos. Van oudsher is de heemst een erkend geneesmiddel. De Egyptenaren en Romeinen wisten er dus ook snoep van te maken. In de naam heemst vinden we ook meteen de herkomst van de benaming ‘marshmallow’: de Engelse naam voor heemst is namelijk Marsh Mallow!

De marshmallow van nu

De marshmallow die we tegenwoordig kennen is echter pas duizenden jaren later, in de loop van de negentiende eeuw ontstaan. Voor het gemak dumpte men de heemst en verving deze door gelatine. Dit maakte de productie een stuk goedkoper en dus ook meer geschikt voor massaproductie. Vanaf dat moment is de marshmallow eigenlijk alleen maar bekender geworden en vooral in de Verenigde Staten is het snoepgoed tegenwoordig heel populair. Daar kennen ze ook een variant onder de naam Mallomar, een marshmallow overgoten met een dun laagje pure chocolade. Vanwege hun smeltgevoeligheid en de slechte transporteerbaarheid is deze versie echter alleen lokaal verkrijgbaar (hetzelfde verhaal als de cuberdon).

Gelukkig kennen we in de lage landen vergelijkbare zoetigheden, zoals de Melo cakes (Milka) en de Mallo (Confibel). Ook hebben we hier natuurlijk de negerzoen, of negerinnentet in het Vlaams. Hoewel het schuim in een negerzoen een stuk luchtiger is en minder taai dan dat van een marshmallow, toont ook deze lekkernij gelijkenissen met het Amerikaanse snoepgoed.

De marshmallow test

In de wereld van de psychologie en pedagogie is de marshmallow bekend geworden door een experiment genaamd marshmallowtest. Deze test is bedoeld om het principe van uitgestelde beloning op kinderen te testen. Het kind krijgt een marshmallow aangeboden, maar mag er ook voor kiezen het snoepgoed niet aan te nemen. In dat geval krijgt het kind er een kwartier later namelijk twee. De keuze die het kind op dat moment maakt blijkt te correleren aan het succes op latere leeftijd. Kinderen die de marshmallow meteen opaten bleken in hun latere leven minder succesvol te zijn dan kinderen die de marshmallow wisten te weerstaan.

Barú marshmallows

Voor een hemelse smaakervaring moet u zeker de marshmallows van Barú geprobeerd hebben. Barú combineert de meest ‘fluffy’ marshmallows met heerlijke Belgische pure of melkchocolade. De met chocolade overgoten marshmallow is verkrijgbaar in vele smaken, zoals koffie, aardbei en kokosnoot, karamel en rode be

ssen. Neemt u gerust een kijkje op streekmarkt.be om een van deze overheerlijke producten te proeven. Of haal een origineel en lekker cadeautje in huis met de Barú giftbox!

Als u meer zin heeft in traditionele spek, kunt u natuurlijk ook terecht bij streekmarkt. Streekmarkt biedt verschillende soorten Antwerps spek aan, waaronder abrikoos, kers en aardbei. U kunt uw product gemakkelijk bestellen en, het kan niet vaak genoeg gezegd worden, u hoeft er de deur niet voor uit!

Antwerpse Spekken in vele smaken

Ze hebben heel wat fans, die sponzige rechthoekige snoepjes in roze en wit. Het spek wordt nog volledig artisanaal gemaakt volgens een traditioneel recept. Het wordt nog uitgegoten op tabletten en met de hand versneden.

De echte Antwerpse spekken worden ook verkocht met een speciaal smaakje: zo zijn er spekjes met kokos, orange, limoen, pistache.

  

De grote “SPEK VOOR UW BEK”-wedstrijd (+ 2 TIPS ):

win spek voor uw bek!

Omdat ik weet dat je deze blog post gaat liken, geef ik je alvast enkele tips voor de wedstrijd-vraag:
  1. De bonbonnière is 29 cm hoog
  2. één Antwerps spekje weegt ongeveer 20 gram
  3. De bonbonnière heeft een diameter van 23 cm
  4. één Antwerps spekje heeft volgende afmetingen: 4 cm x 4 cm x 2 cm
  5. Het antwoord op de Facebook prijsvraag is zeker hoger dan 50, en ook zeker hoger dan 75…

Komaan, marshmallows tellen:

Welke naam gebruikt u? 

Een spek, is snoepgoed dat in Vlaanderen ook nonnenbil of meiskesvlees genoemd. Een andere naam er voor is witte drop of slappe Jan. In het Engels heet het marshmallow. Welke naam gebruikt u voor deze lekkernij? Laat het hieronder achter in de commentaren en wie weet sturen we u een lekker zak op!