Stroop van Vrolingen blijft bestaan!
Einde van een tijdperk dreigt voor Limburgse stroop
Eind 2019 stond de oudste artisanale stroopstokerij van Vlaanderen, de stokerij van Vrolingen, te koop. Ivo Bleus en zijn vrouw Carine moeten er door gezondheidsproblemen mee ophouden. Daarmee vreesden we het einde voor een belangrijk hoofdstuk van de Limburgse fruitgeschiedenis. Voor mijn zestigste verjaardag stop ik er zeker mee”, zegt de 59-jarige stroopmaker. “Dan is het meer dan goed geweest.”
Koperen ketels zoals het hoort!
In 1938 nam Walter Bleus het bedrijf over van zijn vader. Bij de volgende generatie was het de beurt aan zonen Ivo (59) en Johnny. Maar toen Johnny naar de grotere, industriële stokerij van Borgloon vertrok, gingen Ivo en zijn vrouw Carine (54) alleen door. Ivo maakt nu nog steeds stroop op puur ambachtelijke wijze, zonder toevoeging van suikers, bewaarmiddelen of kleurstoffen, én in echte koperen ketels. “Zoals het hoort”, zegt hij zelf. Hij is ook nog steeds trots op zijn product: “Het sap van de appelen en peren wordt vers ingedikt na een nauwkeurige selectie van het beste fruit. Omdat wij er niets aan toevoegen, mogen we zeggen dat we een kwaliteitsproduct afleveren dat, eenmaal geproefd, door iedereen gewaardeerd wordt.” Bleus overdrijft niet. Zelfs gerenommeerde restaurants zoals sterrenrestaurant Hof Van Cleve lieten zich al door zijn stroop verleiden.
Al sinds 1843 wordt er in Vrolingen stroop gemaakt
Op pannenkoeken of boterhammen, met wafels of een stuk vlaai: stroop blijft erg populair. In Haspengouw, waar het product is ontstaan, maar tot ver daarbuiten ook. En de oudste van alle artisanale stokerijen, die ligt in het Wellense Vrolingen. Al ruim 175 jaar worden appelen en peren daar ingedikt tot stroop. Een verhaal waar een einde aan dreigt te komen nu de stroopstokerij te koop staat.
Al sinds 1843 wordt er in Vrolingen stroop gemaakt. Lange tijd was dat niks bijzonders. Alleen al het kanton Borgloon telde meer dan zestig ambachtelijke stroopstokerijen. Maar het kleine stroopfabriekje in Vrolingen overleefde ze allemaal, dankzij wijlen Walter Bleus die zijn passie, kennis en kunde doorgaf aan zijn zonen, die vervolgens hetzelfde deden met hun zonen.
Ambacht blijft bestaan
Toch bleef er nog een sprankeltje hoop, want Ivo zocht en vond kandidaat-kopers die het beroep van hem willen leren. De ambacht blijft bestaan! Wij konden opnieuw een kleine voorraad indoen en kunnen bijgevolg de bekende “stroop van Vrolingen” terug aan uw deur leveren. Check hier onze tijdelijke aanbieding met korting (en zonder leveringskosten).