Vlierbloesem: van struik tot siroop
Vlierbloesemsiroop is erg populair en de vlier komt in België en Nederland vaak voor. Deze plant groeit vooral op voedselrijke bodems. Je vindt hem regelmatig terug aan bosranden of langs de oevers van rivieren en meren. Een vlierstruik herken je meteen aan geveerde bladeren en kleine roomwitte bloemetjes.
Omdat vlierbloesem zich erg snel verspreidt en tot wel 7 meter hoog kan worden, beschouwen heel wat mensen deze plant als onkruid. Nochtans zijn de vlierbessen en vlierbloesems een leuk ingrediënt om met te koken. Ze hebben zelfs een geneeskrachtige werking. Onkruid is het dus zeker niet.
Vlier in de keuken
Vlier is een erg veelzijdige plant. Zowel de bloemen als bessen worden in de keuken gebruikt. Van de bessen wordt bijvoorbeeld confituur, vruchtensap of jenever gemaakt. De vlierbessengelei is erg lekker op brood of op een pannenkoek. Let op: eet deze bessen niet rauw omdat ze licht giftig zijn.Door ze te koken worden deze stoffen onschadelijk gemaakt.
Vlierbloesemsiroop is ook erg populair, vooral in Engeland. Daar drinkt men graag “elderflower cordial”, een verfrissende drank die gemaakt wordt van water, suiker en vlierbloesem. Deze bloesems worden ook gebruikt om siroop te maken. De siroop kan je aan cocktails, cava en warme dranken toevoegen. Drink je graag een lekker kopje thee? Dan moet je zeker en vast de thee met gedroogde vlierbloesem proberen: lekker en gezond!
Deze plant wordt nog voor talrijke andere zaken gebruikt. Hang bijvoorbeeld een bussel gekneusde vlierbladeren boven een raam of deur om muggen en vliegen op afstand te houden – een handige tip om beetvrij de zomer door te komen. Vroeger maakte men van het hout van jonge vlierplanten fluitjes. Vandaar komt dus het Nederlandse woord “flierefluiter”.
Vlier en je gezondheid
Heel wat mensen kiezen voor vlierbessensiroop. Dat komt omdat deze plant allerlei heilzame werkingen heeft. Al in het jaar 400 voor Christus gebruikte Hippocrates vlier als medicijn. Verschillende klassieke geneesheren, waaronder Theophrastus, Dioscorides en Galenus, beschouwen vlier als een van de beste geneeskrachtige planten uit de natuur.
Vandaag de dag wordt vlier (in de vorm van een extract) voornamelijk gebruikt ter bestrijding van verkoudheid. Ook als natuurlijk middel tegen virale infecties, zoals influenza en herpesvirussen, wordt het gebruikt. Wie last heeft van hoesten, verkoudheid of koorts kan vlier dus inzetten als medicijn.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het groot aantal anthocyaninen in vlierbessen de antioxidantstatus in het lichaam significant verhogen. Hoor je het donderen in Keulen? In gewone mensentaal komt het hierop neer: bepaalde bestanddelen in vlierbessen verminderen het risico op een hartinfarct door het ontstekingsremmende en ontspannende effect op de kransslagader. Regelmatig wat vlierbessenconfituur eten of vlierbloesemsiroop drinken kan dus zeker geen kwaad.
Vlierbloesem Folklore
Ook in de geschiedenisboeken komt vlier regelmatig voor. In Centraal-Europa hingen jonge meisjes in de nacht van 21 juni vlierbloesem boven hun bed. Ze geloofden dat hierdoor hun toekomstige echtgenoot in hun dromen zou opduiken. In de Middeleeuwen werd vlier aanzien als afweerkruid. De plant had een beschermende werking tegen hekserij. Voor de Germanen was de vlier een heilige struik gewijd aan Thor. Bij elke woning werd een vlierstruik geplant om bescherming te bieden tegen boze geesten en Vrouw Holle te eren.
Alles voor vlierliefhebbers
Vlierbessen- en bloesems zijn niet alleen lekker, ze hebben ook een geneeskrachtige werking. Het is dus geen verrassing dat vliersiroop zo populair is. Wil je deze producten zelf eens proberen? Bestel ze dan online op streekmarkt.be. Blader door het grote aanbod, maak een keuze en plaats een bestelling via de website. Wij zorgen dat jouw vlierproducten binnen de drie dagen (in België) of vijf dagen (in Nederland) worden geleverd. Deze levering kan overal gebeuren: bij jou thuis, op kantoor of in een van onze afhaalpunten of pakjesautomaten. Als dat niet handig is?
Je kunt het zelf maken (we hebben dit recept klaar staan), maar kant-en-klaar kopen kan net zo goed. Dit zijn onze favorieten:
Koop nu tijdelijk met korting
Ben je al een hele tijd op zoek naar vlierbloesemsiroop ? Dan ben je aan het juiste adres. Op onze website vind je allerlei streekproducten die gemaakt worden van vlierbloesems- of bessen. Ze zijn verrassend lekker. Geloof je ons niet? Bestel vandaag nog online op streekmarkt.be. Dat is snel, makkelijk en veilig. Laat alles aan huis leveren en probeer zelf deze heerlijke vliersiropen en –confituren.
In de lente, van eind mei tot begin juli, staat de vlier in bloei met heerlijk geurende witte of crèmekleurige bloemen. Van de vlier kun je het hele jaar door eten: Judasoren in de winter, jonge scheuten in het vroege voorjaar, later bloesem, de groene bessen en tenslotte de rijpe bessen.
Doe nu je voorraad vlierproducten in en bestel met 10% nazomer korting: valideer de code “VLIER” in je winkelwagen.