Vlierbloesemsiroop maken
18 mei 2018 
2 min. leestijd

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop maken: lente in je glas!

Vlier groeit volop in België. Je vindt het overal: langs de weg, in bosjes, parken of in de tuin. Eind mei, begin juni is de perfecte tijd om vlierbloesem te plukken. Met deze bloesem kun je zelf zalige vlierbloesemsiroop maken. Hoe? Dat leggen we je hier graag uit.
Plukken vlierbloesem
Pluk de vlierbloesemschermen bij voorkeur in de ochtend op een droge dag. Het is belangrijk dat de bloesem (ook wel schermen genoemd), wit is en lekker fris ruikt. Pluk enkel de bloesem en geen knoppen. Daar heb je niks aan voor de siroop. Laat deze lekker zitten zodat ze uit kunnen komen. Dan kan je er later nog eens siroop van maken.
Schudt na het plukken de schermen goed af en kijk of er geen vieze dingen, zoals insecten, op achterblijven voor je begint.

Voorbereiding

Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan of in een emmer met deksel. Overgiet de schermen met zoveel water dat ze net onder water staan. Als je wilt kun je er nu al citroenschijfjes (geschild) aan toevoegen voor een frisse smaak en langere houdbaarheid.
Let op dat alles net onder water staat. Als je teveel water gebruikt, verlies je de geconcentreerde smaak die je wilt bereiken. Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 dag staan op een koele plek in je huis. Iets langer kan ook maar wacht niet te lang.
Giet dan alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het daarom nog eens en giet het daarna door een zeefdoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof. Helemaal helder krijg je het nooit omdat er altijd wat fijn stuifmeel overblijft in het water. Dat geeft niets, het toont gewoon dat jij jouw siroop helemaal zelf gemaakt hebt.
Maak van te voren de flessen goed schoon met kokend water. Gebruik goed afsluitbare flessen of potjes.

Bereiding vlierbloesemsiroop

Meet vervolgens de hoeveelheid vocht die je hebt en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1000 tot 1250 gram suiker toe, afhankelijk van hoe zoet je de siroop wilt, en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost. Afhankelijk van de hoeveelheid ben je daar ongeveer 10 minuten zoet mee.
Als je geen citroenschijfjes hebt gebruikt in het voortraject, dan kun je er nu citroenzuur doorheen roeren. Roer tot alles is opgelost. Citroenzuur koop je bij een ouderwetse drogist. Het zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Als je een extra frisse smaak wilt, dan kun je behalve het citroenzuur ook citroenschil meekoken. Deze haal je eruit voordat je het in flessen giet.
Je kunt de siroop ook zonder citroenzuur maken. De siroop is dan iets minder lang houdbaar.

Een fles voor lentesmaak

Vul de flessen nu met de hete vloeistof. Sluit ze direct na het vullen goed af. Bijvoorbeeld met de handige rubber doppen op de foto of gewoon met een schroefdop of kurk. Zoals je op de foto kunt zien had ik absoluut niet genoeg flessen dus ik heb zelfs potten moeten vullen. Deze monstervoorraad kwam uit een flinke emmer. Binnen een half uur pluk je zo een oogst vlierbloesem bij elkaar waar je liters siroop van maakt.
Hmmm, heerlijk. Een BOM vlierbloesem en lente in je glas!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen