Wijnkasteel Genoels-Elderen
Wijnkasteel Genoels-Elderen met zijn eeuwenoude wijncultuur produceert wijnen van topkwaliteit en is het grootste wijndomein (22 hectaren) van België. De wijnen maken deel uit van de “Gecontroleerde Oorsprongsbenaming – Haspengouwse Wijn of Vlaamse mousserende kwaliteitswijn” (Appellation d’Origine Contrôlée).
In 1990 heeft de familie van Rennes de eeuwenoude wijncultuur weer doen herleven. Sindsdien is de wijndruif in dit mooie landschap rondom het kasteel van Genoels-Elderen weer helemaal terug. Op het gezellige terras van het Wijnkasteel is het heerlijk vertoeven met prachtig zicht op de tuin met vijver. Je kunt er alle producten van het Wijnkasteel proeven maar ook koffie, streekbier, frisdranken en hapjes staan op de kaart.
Chronologie aanplanting wijngaarden
Chardonnay binnen de muur (1991)
Pinot Blanc, Pinot Gris en Auxerrois Aan de winning (1992) (gerooid)
Proefwijngaard (1992) (gerooid)
Chardonnay (1 ha) en Pinot Noir (1 ha) in de Vogelsanck (1993 + 1999)
Chardonnay (8,5 ha) en Pinot Noir (3 ha) aan het Kiezelingenbos (1993 + 2009 + 2010)
Chardonnay (5,7 ha) in het Wijngaardveld (1997 + 1998 + 1999)
Chardonnay (1,7 ha) op de Hommelberg (1999)
Pinot Gris (0,5 ha) aan den Dennenbosch (2000)
Inmiddels zijn 22 ha wijngaarden aangeplant, waaronder de grootste en modernste van België.
Er is hoofdzakelijk Chardonnay gebruikt (80%), maar ook Pinot Noir en Pinot Gris. De Chardonnay geeft op de kalkrijke mergelgronden uitzonderlijk verfijnde wijnen, mooi droog met een rijk aroma en een typisch eigen karakter.
Toen deze wijngaarden werden aangelegd hoopten wij dat tegen het jaar 2000 de wijngaarden voldoende oud zouden zijn om wijn voort te brengen die na meerdere maanden fust-rijping op het niveau van de grote Chardonnay’s zou komen. Inmiddels is deze hoop waar geworden.
Jaap Van Rennes
Jaap Van Rennes kocht op zijn 56ste een kasteel met een enorme lap grond. Met veel zelfvertrouwen begonnen hij, zijn vrouw en dochter met de aanleg van een wijngaard. Iedereen verklaarde hen gek om zoiets te proberen in een koud land als België, maar het resultaat bewijst het tegendeel! Voordien was Jaap een chic zakenman. Nu trekt hij zelf de laarzen aan om de wijngaard grondig op te volgen.
Rondleidingen
U maakt een wandeling door het park rond het kasteel met prachtig arboretum, rozentuin en de grootste wijngaarden van België. U bezoekt het oude koetshuis met de meest moderne druivenpers, de stokerij, de eeuwenoude en de nieuwe wijnkelders. En tot slot proeft u onze wijn in het wijnhuis. Naast informatie over het verleden, het heden en de toekomst van het domein, de restauratiewerken en de speciale oude bomen, ontdekt u de werkzaamheden in de wijngaarden en de volledige vinificatie van druif tot in het glas.
Breng zelf ook een bezoek aan het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders en kom volledig tot rust in deze prachtige omgeving. Met de vele hotels, gastronomische adresjes en activiteiten in de buurt, valt een bezoek aan het kasteel perfect te combineren met een gezellig weekendje weg in Limburg.
Wijnkasteel
Het kasteel van Elderen werd in 1859 verbouwd door graaf de Borchgrave. Vòòr het kasteel ligt een Franse tuin met vijver. Rechts staat een monumentale kasteelhoeve. Het eerste kasteel van Genoelselderen werd gebouwd in de 13de eeuw, in opdracht van Godenoel van Elderen, maar in 1407 werd het door de Tongenaren platgebrand. In de 18de eeuw werd ook een tweede versie door de Fransen vernield.
Het huidige bouwwerk werd in 1859 heropgebouwd door graaf de Borchgrave. Het U-vormige complex bezit een centrale gang met driehoekig fronton en een dakbedekking in Ardense leisteen. Langs de kant van de dreef is het kasteel ommuurd. De Franse tuin, met 18de-eeuwse bomenrij in kathedraalvorm, is geïnspireerd door die van Versailles. Ook hier liggen een vijver en opgaande terrassen op één lijn voor het kasteel. Aan de rechterkant staat een grote Haspengouwse vierkantshoeve. Daarvan is de oorspronkelijke massale inrijpoort dichtgemetseld en vervangen door een poort in de schuur. Zowel hoeve als kasteel zijn wit geverfd. Zeker eens het bezoeken waard!
Assortiment online bestellen
Wijnen
Droge Witte Wijn
Chardonnay GOUD
Druivenvariëteiten: 100% Chardonnay.
Vinificatie: onmiddellijke persing, eerste persing, débourbage à froid, entonnage, gisting 30 dagen
op maximum 22°C voor 100% op hout waarvan 50% nieuwe vaten.
Rijping: 12 maanden op hout en 6 maanden in cuves. 12 maanden sur lies. 1 jaar op fles.
Potentiële bewaartijd: tussen de 5 en de 8 jaar.
Serveren: 12° – 14°C.
Assemblage: oudste en best gelegen wijngaarden.
Chardonnay BLAUW
Druivenvariëteiten: 100% Chardonnay.
Vinificatie: onmiddellijke persing, eerste persing, débourbage à froid, 50% entonnage,
gisting 30 dagen op maximum 22°C voor 50% in cuves en 50% op hout.
Rijping: 12 maanden sur lies waarvan 50% in cuves en 50% op hout.
Assemblage 6 maanden in cuves en 1 jaar op fles.
Potentiële bewaartijd: tussen de 4 en de 6 jaar.
Serveren: 12° – 14°C.
Rode Wijn
PINOT NOIR ROOD
Druivenvariëteiten: 100% Pinot Noir.
Vinificatie: éraflage total, cuvaison 3 weken waarvan 10 dagen koude maceratie.
Gisting in dubbelwandige, temperatuurgestuurde cuves tot een temperatuur van 32°C.
Persing en voor 100% entonnage waarvan 30% nieuwe vaten.
Rijping: 12 maanden op hout en 6 maanden in cuves. 12 maanden sur lies. 1 jaar op fles.
Potentiële bewaartijd: tussen de 4 en de 6 jaar.
Serveren: 16° – 18°C.
Mousserende wijn
Parels
Zwarte parel brut
De Zwarte Parel is volledig gelagerd in roestvrijstalen cuves. Bij het bottelen wordt er gist en suiker toegevoegd waardoor er een hergisting op fles gaat plaatsvinden. Door deze hergisting ontstaat er koolzuur in de fles. Volgens de Méthode Traditionnelle wordt deze wijn gemaakt en rijpt vervolgens minimaal 18 maanden op fles.
Zilveren parel brut
De Zilveren Parel zal volledig gelagerd worden in eikenhouten vaten. Bij het bottelen wordt er gist en suiker toegevoegd waardoor er een hergisting op fles gaat plaatsvinden. Door deze hergisting ontstaat er koolzuur en druk in de fles (tot 6 Bar). Onze Zilveren Parel uit de eikenhouten vaten zal 36 maanden op fles rijpen.