Zoethout: een veelzijdige wortel

Ben je een ontzettende snoepkont maar moet je er vanaf omdat je tanden langzaam wegrotten? Probeer dan eens zoethout! De zoetstof in zoethout is zo’n dertig tot vijftig keer zo zoet als suiker, zonder de nadelige effecten op je tanden. Voordat de snoepgoedmarkt werd geïndustrialiseerd en bijna al het snoepgoed fabrieksmatig geproduceerd werd, was zoethout dan ook een zeer populaire lekkernij, vooral onder kinderen. Het is overigens niet alleen niet slecht voor je, het is zelfs goed voor je. Aan zoethout worden namelijk al duizenden jaren geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, zoals het verlichten van maagklachten en kriebelhoest.

Oorsprong

Van oorsprong komt de zoethoutplant voor in Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië. Tegenwoordig groeien de planten vrijwel overal ter wereld. De geneeskrachtige eigenschappen van zoethout werden voor het eerst ontdekt door de Chinezen rond 2800 voor Christus. Zij bedachten verscheidene kruidenmixen, die vaak zoethout bevatten: hiervan geloofden ze namelijk dat het de werking van de andere kruiden bevorderde. Om die reden is zoethout een van de meest gebruikte kruiden in de traditionele Chinese geneeskunde. Ook bij de Tibetanen geldt de wortel als klassiek geneesmiddel en ook in de graftombe van de enige echte Toetanchamon werd de genezende werking van zoethout beschreven. In de middeleeuwen werd de plant zelfs meer geteeld dan nu. In die tijd was de verlichtende werking van zoethout bij keelklachten en kriebelhoest al bekend. Verder was het een alom gebruikte zoetstof. Dat zoethout ook kon helpen tegen maagklachten, werd pas in de jaren 50 van de vorige eeuw ontdekt.

Geneeskrachtige eigenschappen

De Latijnse naam Glycyrrhiza Glabra komt van het Griekse ‘glyks’ (zoet) en ‘rhyza’ (wortel) en is door de jaren heen veranderd naar ‘liquiritia’, waar de Engelse naam voor drop ‘liquorice’ vandaan komt. Niet zo gek, want sap van zoethout is een basisingrediënt van drop. Vandaar dus dat dat een dropje kan helpen tegen keelklachten!

Daarnaast is zoethout een populair ingrediënt voor diverse soorten kruidenthee. Deze thee helpt niet alleen tegen keelklachten, maar is ook goed voor de werking van de maag en spijsvertering. Zoethout is dus een zeer veelzijdige wortel: tegenwoordig wordt zelfs onderzoek gedaan naar de effecten van zoethout op obesitas en kanker. Wetenschappers vermoeden dat de werkzame stof in zoethout hierbij bevorderend zou kunnen werken. Hier houdt het nog niet op: zoethout schijnt ook te kunnen helpen bij het stoppen met roken! Tenslotte is zoethout ook nog smaakmaker in diverse vies smakende medicijnen die braakneigingen op kunnen wekken. Zoethout wordt hierin gebruikt om de smaak ietwat te verlichten.