Een relatiegeschenk dat past bij jouw bedrijf
24 juni 2023 
7 min. leestijd

Een relatiegeschenk dat past bij jouw bedrijf

Waarom een relatiegeschenk belangrijk is

Versterkt de band met klanten en partners

Een relatiegeschenk is niet alleen een blijk van waardering, maar kan ook bijdragen aan het versterken van de band met klanten en partners. Door het geven van een persoonlijk en passend geschenk laat je zien dat je de relatie waardeert en er moeite voor doet. Bovendien kan een relatiegeschenk zorgen voor een positieve associatie met jouw bedrijf en kan het de loyaliteit van klanten en partners vergroten. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het relatiegeschenk dat je geeft en ervoor te zorgen dat het past bij jouw bedrijf en de ontvanger.

Verhoogt de naamsbekendheid van je bedrijf

Een relatiegeschenk kan een effectieve manier zijn om de naamsbekendheid van je bedrijf te vergroten. Door het geven van een geschenk aan klanten, partners of potentiële klanten, wordt je bedrijfsnaam op een positieve manier onder de aandacht gebracht. Het is belangrijk om een relatiegeschenk te kiezen dat past bij jouw bedrijf en doelgroep, zodat het geschenk ook daadwerkelijk gebruikt wordt en niet in een la belandt. Denk bijvoorbeeld aan een praktisch geschenk zoals een notitieboekje of een mok met jouw bedrijfslogo erop. Zo wordt jouw bedrijfsnaam regelmatig gezien en blijft het top-of-mind bij de ontvanger.

Kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen

Een goed gekozen relatiegeschenk kan niet alleen de band met bestaande klanten versterken, maar ook nieuwe zakelijke kansen creëren. Door het geven van een attent cadeau laat je zien dat je waarde hecht aan de relatie met je klanten en dat je bereid bent om iets extra's te doen om hen tevreden te stellen. Dit kan leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en nieuwe klanten die geïnteresseerd zijn in wat jouw bedrijf te bieden heeft. Bovendien kan een relatiegeschenk ook dienen als een handige ijsbreker bij het benaderen van potentiële klanten of bij het netwerken op evenementen. Kortom, het geven van een relatiegeschenk kan een slimme investering zijn die kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen.

Hoe kies je het juiste relatiegeschenk

Bepaal je doelgroep en budget

Het bepalen van je doelgroep en budget is een belangrijke eerste stap bij het kiezen van het juiste relatiegeschenk. Denk goed na over wie je wilt bereiken met het geschenk en wat hun interesses en behoeften zijn. Op basis daarvan kun je een passend geschenk kiezen dat aansluit bij hun wensen. Daarnaast is het belangrijk om je budget in gedachten te houden. Een duur geschenk is niet altijd nodig, soms kan een klein gebaar al veel betekenen. Door je doelgroep en budget goed te bepalen, kun je een effectief relatiegeschenk kiezen dat past bij jouw bedrijf.

Kies een geschenk dat past bij je bedrijf en de ontvanger

Het kiezen van een relatiegeschenk dat past bij je bedrijf en de ontvanger is van groot belang. Het geschenk moet niet alleen passen bij de identiteit van je bedrijf, maar ook bij de persoonlijkheid en interesses van de ontvanger. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een duurzaam geschenk als je bedrijf zich richt op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Of geef een geschenk dat past bij de hobby of interesse van de ontvanger, zoals een boek over reizen voor een collega die graag de wereld verkent. Door een persoonlijk en passend geschenk te geven, laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan de ontvanger en dat je waarde hecht aan de relatie.

Overweeg duurzame en milieuvriendelijke opties

Als bedrijf is het belangrijk om ook aan het milieu te denken bij het geven van relatiegeschenken. Kies daarom voor duurzame en milieuvriendelijke opties. Denk bijvoorbeeld aan een herbruikbare waterfles, een bamboe notitieboekje of een tas gemaakt van gerecyclede materialen. Door te kiezen voor deze opties laat je zien dat je als bedrijf bewust bezig bent met het milieu en draag je bij aan een duurzamere wereld. Bovendien zijn dit soort geschenken vaak van goede kwaliteit en gaan ze lang mee, wat ook nog eens positief is voor de ontvanger.

Personaliseer het geschenk met je bedrijfslogo of een persoonlijke boodschap

Het personaliseren van een relatiegeschenk met je bedrijfslogo of een persoonlijke boodschap is een geweldige manier om je bedrijf te promoten en tegelijkertijd je klanten te bedanken voor hun loyaliteit. Door je logo op het geschenk te plaatsen, zorg je ervoor dat je bedrijf altijd in de gedachten van je klanten blijft. Een persoonlijke boodschap kan ook een geweldige manier zijn om je klanten te laten zien dat je hun steun waardeert en dat je hun zaken serieus neemt. Of je nu kiest voor een bedrijfslogo of een persoonlijke boodschap, het personaliseren van je relatiegeschenk is een geweldige manier om je bedrijf te promoten en je klanten te laten zien dat je om hen geeft.

Populaire relatiegeschenken

Bedrukte pennen en notitieblokken

Bedrukte pennen en notitieblokken zijn klassieke relatiegeschenken die nog steeds veel worden gebruikt. Het voordeel van deze geschenken is dat ze praktisch zijn en vaak langdurig worden gebruikt. Bovendien zijn pennen en notitieblokken relatief goedkoop om te laten bedrukken, waardoor ze ook geschikt zijn voor bedrijven met een kleiner budget. Door het bedrukken van deze geschenken met het logo of de naam van jouw bedrijf, zorg je voor een subtiele maar effectieve manier van branding.

USB-sticks en powerbanks

USB-sticks en powerbanks zijn populaire relatiegeschenken die vaak gebruikt worden in het dagelijks leven. Een USB-stick is handig om bestanden op te slaan en te delen, terwijl een powerbank ervoor zorgt dat je nooit zonder batterij komt te zitten. Beide geschenken kunnen bedrukt worden met het logo van jouw bedrijf, waardoor het een effectieve manier is om jouw merk te promoten. Bovendien zijn USB-sticks en powerbanks verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, waardoor je altijd een geschenk kunt kiezen dat past bij jouw bedrijf en doelgroep.

Mokken en waterflessen

Mokken en waterflessen zijn populaire relatiegeschenken die bij vrijwel elk bedrijf passen. Een mok met het logo van het bedrijf erop is een praktisch cadeau dat dagelijks gebruikt kan worden. Daarnaast zijn waterflessen ook een duurzaam en gezond alternatief voor plastic flesjes. Door het bedrukken van de flessen met het bedrijfslogo, wordt het merk op een positieve manier gepromoot. Bovendien zijn mokken en waterflessen verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, waardoor er voor elk bedrijf een passend relatiegeschenk te vinden is.

Kleding en accessoires

Kleding en accessoires zijn altijd een goede keuze als het gaat om relatiegeschenken. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde T-shirts, petten of tassen met het logo van jouw bedrijf erop. Ook sieraden zoals armbanden of horloges met een gravure kunnen een mooi en persoonlijk cadeau zijn. Daarnaast zijn er tal van andere accessoires zoals sleutelhangers, paraplu's en telefoonhoesjes die je kunt laten bedrukken met jouw bedrijfslogo. Kleding en accessoires zijn niet alleen praktisch, maar ook een goede manier om de naamsbekendheid van jouw bedrijf te vergroten.

Luxe geschenken zoals wijn of chocolade

Luxe geschenken zoals wijn of chocolade zijn altijd een goede keuze als het gaat om relatiegeschenken. Deze geschenken stralen namelijk een gevoel van waardering en luxe uit. Bovendien zijn ze geschikt voor vrijwel elke gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan een fles wijn als bedankje voor een succesvolle samenwerking of een doos chocolade als kerstcadeau voor je klanten. Het is wel belangrijk om te kiezen voor kwalitatieve producten die passen bij de uitstraling van jouw bedrijf. Zo maak je niet alleen een goede indruk, maar laat je ook zien dat je oog hebt voor detail en kwaliteit.

Een relatiegeschenk geven tijdens de feestdagen

Kies een geschenk dat past bij de feestdagen

De feestdagen zijn een uitgelezen moment om je klanten en relaties te verrassen met een passend geschenk. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de sfeer en het thema van de feestdagen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan kerstpakketten met lekkernijen en feestelijke drankjes, of aan gepersonaliseerde agenda's voor het nieuwe jaar. Ook kun je inspelen op de winterse sfeer met warme sjaals, mutsen en handschoenen. Door een geschenk te kiezen dat past bij de feestdagen, laat je zien dat je aandacht hebt voor je klanten en relaties en dat je hun feestvreugde wilt vergroten.

Overweeg een persoonlijke boodschap of kaartje

Een persoonlijke boodschap of kaartje kan een relatietgeschenk nog specialer maken. Het laat zien dat je als bedrijf echt om de relatie met de klant geeft en dat je de tijd hebt genomen om iets persoonlijks toe te voegen. Een kaartje met een handgeschreven boodschap kan al genoeg zijn om de ontvanger te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Het kan ook een manier zijn om je waardering te tonen voor de samenwerking of om de ontvanger succes te wensen in de toekomst. Overweeg daarom zeker om een persoonlijke boodschap of kaartje toe te voegen aan je relatietgeschenk.

Plan op tijd en houd rekening met de levertijd

Als je van plan bent om relatiegeschenken te geven, is het belangrijk om op tijd te beginnen met plannen. Houd rekening met de levertijd van de geschenken en zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om ze te bestellen en te laten bedrukken met jouw bedrijfslogo of boodschap. Het is ook verstandig om een buffer in te bouwen voor eventuele vertragingen in het productieproces of bij de levering. Door op tijd te beginnen en rekening te houden met de levertijd, voorkom je dat je last-minute beslissingen moet nemen en kun je zorgen voor een mooi en passend relatiegeschenk voor jouw bedrijf.

Tips voor een succesvolle relatiegeschenk campagne

Stel duidelijke doelen en meet de resultaten

Het is belangrijk om duidelijke doelen te stellen voor het geven van relatiegeschenken en om de resultaten te meten. Wil je bijvoorbeeld de naamsbekendheid van je bedrijf vergroten, de loyaliteit van klanten versterken of nieuwe klanten aantrekken? Door deze doelen te bepalen, kun je gerichter zoeken naar een passend relatiegeschenk en de effectiviteit ervan meten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van enquêtes of het bijhouden van het aantal nieuwe klanten dat via het relatiegeschenk binnenkomt. Door de resultaten te meten, kun je in de toekomst beter inspelen op de behoeften van je klanten en het succes van je relatiegeschenken vergroten.

Kies een geschenk dat past bij je campagne

Het kiezen van een relatiegeschenk dat past bij je campagne is van groot belang. Het geschenk moet niet alleen passen bij je bedrijf en de boodschap die je wilt overbrengen, maar ook bij de ontvanger. Denk goed na over wie je doelgroep is en wat hun interesses zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een geschenk dat gerelateerd is aan de branche waarin je actief bent, of een geschenk dat past bij de tijd van het jaar. Door een geschenk te kiezen dat aansluit bij je campagne, vergroot je de kans dat het geschenk gewaardeerd wordt en dat de ontvanger een positief beeld krijgt van je bedrijf.

Zorg voor een goede timing en distributie

Het is belangrijk om na te denken over de timing en distributie van het relatiegeschenk. Het is bijvoorbeeld slim om het geschenk te geven tijdens een belangrijke gebeurtenis, zoals een jubileum of een succesvolle samenwerking. Daarnaast is het van belang om het geschenk op de juiste manier te distribueren. Dit kan bijvoorbeeld door het persoonlijk te overhandigen tijdens een afspraak of door het op te sturen met een persoonlijke boodschap. Door de juiste timing en distributie te kiezen, zorg je ervoor dat het relatiegeschenk op de juiste manier wordt ontvangen en gewaardeerd.

Maak gebruik van social media en andere marketingkanalen

Social media en andere marketingkanalen zijn essentieel om de juiste doelgroep te bereiken en je relatiegeschenk onder de aandacht te brengen. Maak gebruik van de verschillende kanalen om je boodschap te verspreiden en je bedrijf te promoten. Denk bijvoorbeeld aan het delen van foto's en video's van het relatiegeschenk op Instagram en Facebook, het versturen van nieuwsbrieven naar je klantenbestand en het plaatsen van advertenties op LinkedIn. Zorg ervoor dat je boodschap consistent is en dat je de voordelen van het relatiegeschenk benadrukt. Op deze manier vergroot je de kans dat je relatiegeschenk opvalt en dat klanten zich aangetrokken voelen tot je bedrijf.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen