Heerlijke proeverijdagen op het Wijnkasteel van Genoels-Elderen!
De families van Rennes en Kékkö en het team van het Wijnkasteel nodigden me uit voor de ‘Lente’ presentatie en proeverij, en daar zeg ik niet nee op!
Het wijnkasteel van Elderen werd in 1859 verbouwd door graaf de Borchgrave. Vòòr het kasteel ligt een Franse tuin met vijver. Rechts staat een monumentale kasteelhoeve. In 1990 heeft de familie van Rennes de eeuwenoude wijncultuur weer doen herleven. Sindsdien is de wijndruif in dit mooie landschap rondom het kasteel van Genoels-Elderen weer helemaal terug. Op het gezellige terras van het Wijnkasteel is het heerlijk vertoeven met prachtig zicht op de tuin met vijver.
We konden proeven van heerlijke wijnen en bijpassende gerechtjes: Aspergesoepje, keuze uit koude hapjes o.a. oesters en een keuze uit warme gerechten o.a. kreeft. Wijnkasteel Genoels-Elderen met zijn eeuwenoude wijncultuur produceert wijnen van topkwaliteit en is het grootste wijndomein (22 hectaren) van België. De wijnen maken deel uit van de “Gecontroleerde Oorsprongsbenaming – Haspengouwse Wijn of Vlaamse mousserende kwaliteitswijn” (Appellation d’Origine Contrôlée).
Foodpairing. Het kiezen van de juiste wijn bij elk gerecht en vice versa. Het blijft voor velen onder ons een moeilijke oefening. Hoe vaak wordt niet door een wijnhandelaar om de hoek of door de wijnboer op vakantie verteld dat deze of gene wijn perfect zou passen bij sushi, wild of een kaasschotel. Kon ik dat maar eens proberen denk je dan, hier en nu. Een paar keer per jaar héb je die mogelijkheid, en wel in het wondermooie kasteel van Genoelselderen. Je krijgt de gelegenheid om letterlijke alle producten van het wijnkasteel te proeven, perfect gecombineerd met bijpassende gerechten. Ik nam deel aan de Lentedegustatie. Volgt u mee?
We hadden nauwelijks plaatsgenomen of we werden al in de juiste sfeer gebracht met een glaasje Zwarte Parel. Een ideale Limburgse aperitiefbubbel gemaakt van 100 % Chardonnay aangeplant rond het kasteel, zoals alle wijnen hier. Klassiek gemaakt volgens de “Methode Traditionelle” zoals in Champagne, en na 18 maanden rijping op fles lekker droog, maar niet té. De ideale intro tot de “Zilveren Parel”, die voor de hergisting op fles rijpt op eikenhouten vaten. Samen met de rijping van 36 maanden op fles geeft dit meer diepgang, structuur en complexiteit zodat dit Limburgs pareltje al bij sommige gerechtjes past. Wij kregen de keuze tussen oesters of gerookte zalm. Om zowel bubbels als witte wijn te kunnen proeven bij het voorgerecht, werd de zalm geserveerd met een glaasje Chardonnay wit. Dit is de horeca-lieveling, en we begrijpen wel waarom. De focus ligt bij deze wijn volledig op het fruit van de Chardonnay, en het karakter met vleugjes van appel, citroengras en een lichte grassigheid in de afdronk past bij vele lichte gerechten.
Nu werd het stilaan tijd voor het zwaardere werk, en de kasteelkeuken serveerde hiervoor een warme halve kreeft afgewerkt met wat kruidenboter en een bordje pasta, perfect al dente en vergezeld van een gevelouteerde kreeftensaus. We begrijpen intussen waarom “het mes” van het TV-programma “Komen eten” in het kasteel is gebleven: zowel voor sfeer als voor gezelligheid kan je hier moeilijk minder dan 10 /10 geven. Al was het maar voor de brede smile van Sara, die zich in de zaal minstens even goed lijkt te voelen als achter de winkeltoog. Terug naar de wijn: bij de kreeft kwam de Chardonnay blauw in het glas. Net als sommige grote wijnen uit de Graves streek gist de helft van de wijn in eiken vaten, de andere helft in inox cuves, en ook de rijping die volgt na de gisting gebeurt voor de helft op eiken vaten. Het resultaat is een meer complexe, krachtige wijn die perfect bij de kreeft past. Het glaasje “Chardonnay Goud” dat erna werd geserveerd paste nog beter. De rijping op eiken vaten gedurende een jaar, na de gisting op eik die voor de helft nieuw is geeft een complexiteit, een mondgevoel en een structuur die in de buurt komt van witte Bourgognes, maar met meer fraîcheur.
Een laatste glas wijn voor de koffie is de Pinot Noir van het kasteel, een oerdegelijk gemaakte stevige wijn die makkelijk een zestal jaar kan bewaren en daarom best niet te jong gedronken wordt. Een klein stukje kaas zou doen vergeten dat deze wijn noodzakelijkerwijze te jong geschonken wordt om hem te laten proeven. Het feest eindigt met nog twee producten van het huis: bij de koffie krijgen we een praline met een ganache van Chardonnay Genoelselderen, en een drupje Levenswater, gestookt uit de eigen wijn. Noem het gerust de Limburgse grappa.
Zo proefden we letterlijk elk product van het Wijnkasteel Genoelselderen, wat gecombineerd met bijpassende gerechten niet alleen resulteerde in een zeer leerrijke maar ook een zeer aangename middag. Cheers!
“Een dag zonder lach en zonder wijn, is een verloren dag” – Jaap Van Rennes