Praline: typisch Belgisch snoepgoed
21 augustus 2016 
3 min. leestijd

Praline: typisch Belgisch snoepgoed

De praline vindt haar oorsprong in Brussel, maar is tegenwoordig befaamd over de hele wereld. Zelfs in Aziatische landen wint de Belgische praline aan populariteit. Een hap uit een lekkere praline is hemels, en mensen over heel de wereld zijn bereid diep in de buidel te tasten voor zo’n smaakervaring. Een geschiedenis van deze typisch Belgische lekkernij.

De eerste praline

De toepassing van de allereerste praline zal u misschien enigzins verbazen: deze was namelijk bedoeld als medicijn. Dit gebruik kwam voort uit de eeuwenoude (onjuiste) opvatting dat zoetigheden goed waren voor de spijsvertering. De Franse minister César (1598-1675), hertog van Choiseul en graaf van Plessis-Praslin had veel last van een slechte spijsvertering. In de veronderstelling zijn baas goed te doen, bedacht de kok van César daarom een nieuw snoepje: een chocoladepraline met amandel en suiker. Drie keer raden waar de naam praline vandaan komt… Juist: Praslin.

Een soortgelijke toepassing kregen later de pralines van de Zwitserse apothekerszoon Jean Neuhaus. Hij opende in 1857 een apotheek in de prestigieuze Koninginnegalerij in Brussel, en omhulde zijn medicijnen met een laagje chocolade om de smaak te verbeteren. Naast pralines verkocht Neuhaus onder andere hoestpastilles, tabletten en drop. In de loop der tijd begon de apothekerszaak steeds meer op een snoepwinkeltje te lijken. Op verzoek van zijn klanten bleef Neuhaus echter steevast zijn pralines verkopen.

In 1912 voerde zijn zoon Jean Neuhaus Jr., die de zaak over had genomen van zijn vader, meteen een verandering door in het recept van de pralines: hij verving de medicijnen door verse room en zo werd de eerste, echte praline geboren. Tot op de dag van vandaag is Neuhaus nog altijd een van de grootste producenten van Belgische chocolade.

Ontwikkeling van de praline

Rond die tijd ontstonden meer chocoladeproducenten die uitgroeiden tot belangrijke bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Côte d’Or (1883), Jacques (1896), Callebaut (1912) en Leonidas (1913). Net zoals Neuhaus hebben deze producenten veel betekend voor de Belgische chocoladeindustrie en zij bleven hun recepten hernieuwen tot de praline ontstond die we vandaag kennen.

In 1915 werd door Neuhaus Jr. en zijn vrouw bijvoorbeeld de eerste ballotin ontworpen, het typerende doosje waarin pralines traditioneel worden verpakt. En zo bedacht Callebaut in 1925 hoe je vloeibare chocolade kon transporteren en in 1935 lanceerde Leonidas de ‘Manon’, een grote praline met een laagje witte chocolade. Tegenwoordig kennen we grofweg twee soorten pralines: pralines met vloeibare vulling (likeur of vloeibare chocolade) en pralines met een zachte vulling (opgeklopte room met chocolade). Deze twee soorten komen voor in talloze verschillende vormen en maten.

Zo vindt u op streekmarkt.be bijvoorbeeld likeurpralines van Elixir d’Anvers uit de stokerij van de familie de Beukelaer in Antwerpen. De likeur wordt geroemd om zijn goede digestieve
eigenschappen. Zo werd hij ook gebruikt tegen kolieken bij paarden. De familie de Beukelaer is tevens hofleverancier. Verder kunt op streekmarkt.be nog bierpralines proberen: een praline met biervulling. Deze twee topproducten leveren in combinatie een bijzondere smaakbeleving. Zeker waard om eens te proberen!

Aziatische ‘Belgische’ chocolade

Wereldwijd is ‘Belgian chocolate’ een fenomeen en ook in de Aziatische landen wint het aan enorm aan populariteit. In China voltrekt zich momenteel dan ook een ware chocoladerevolutie: in de afgelopen paar jaar is de chocoladesector daar meer dan verdubbelt. Belgische producenten spelen hier dan ook handig op in. Neuhaus heeft momenteel bijvoorbeeld al zestig vestingen in China en nog eens twaalf elders in Azië.

De Chinese chocoladegewoontes zijn echter wel een beetje anders dan die in Europa. Een Belg eet gemiddeld zes kilo chocolade per jaar, een Chinees maar tachtig gram. De jaarlijkse omzet in China is 135 000 ton, in Duitsland is dat 880 000 ton. Dit komt mede doordat chocolade in China echt een luxeproduct is en voorbehouden is aan mensen met een hoger inkomen. Ook bestaat daar de overtuiging dat chocolade wintervoedsel is

Zoals u misschien weet verschillen de regels wat betreft merknamen en copyright in China ook nogal wat van die in Europa (denk ook aan Chinese ‘iPhones’) en kan men ongestraft onder de naam ‘Belgian chocolate’ chocolade verkopen tegen een veel lagere prijs. Belgische producenten eisen daarom om de naam ‘Belgian chocolate’ te beschermen, om de kwaliteit van de chocolade die onder deze naam verkocht wordt te kunnen blijven garanderen.

Gratis bierpralines voor “Dag van de klant”

Al eens gehoord van bierpralines? Als je nieuwsgierig bent moet je zeker hier eens een kijkje nemen! Wij geven u de kans om bierpralines te ontdekken bij iedere bestelling (tot en met dinsdag 27/9/2016). Gratis! Geniet!

blauwe-bessen-bierpralines-750x300

Belgische chocolade in cijfers

Tot slot nog enkele feitjes en cijfers om de omvang van de chocoladeproductie en export van België te illustreren

  • Consumptie van chocolade per persoon in België → 6 kg
  • Totale omzet van de Belgische chocolade-industrie → 4 miljard euro
  • Totale productie → 660.00 ton
  • Totale uitvoer → 450.000 ton
  • Totale consumentenwaarde van de Belgische chocolademarkt → 700 miljoen euro
  • Aandeel tewerkstelling van de chocolade-industrie → 8,5%
  • Aandeel export chocolade- en suikerwerkindustrie → 11,2%
  • Aantal chocolade en zoetwarenbedrijven → 320
  • Aantal werknemers actief in de productie van chocolade en suikerwaren → 6.200 werknemers
  • Aanvoer ruwe cacao in de haven van Antwerpen → 187.000 ton

Bron: www.visitflanders.com

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u door al deze chocoladepraat trek heeft gekregen in een lekkere reep chocolade of praline. Streekmarkt.be beschikt over een rijk chocoladeassortiment met talloze verschillende soorten chocolade, van gewone repen tot bierpralines en likeurpralines. En u hoeft er de deur niet voor uit, want met een druk op de knop wordt uw product zo thuisgestuurd!

Het volgende deel in deze serie van Belgische lekkernijen is de Gentse Neus, ofwel cuberdon.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
pim
Door

pim

op 05 Dec 2018

Wat bijzonder dat praline bedoeld was als medicijn. Daar proef je in elk geval niets van terug. Dat zoetigheid zou helpen met de spijsvertering dat geloven vandaag oudere mensen nog steeds.

Reactie plaatsen