Het verhaal en de geschiedenis van Marbi Choco
Marbi Choco is een Antwerpse chocolade pasta merk dat werd opgericht in 1960 door de heer Bing Tjin Ong en mevrouw Hiang Bwee (Marie) Liem. Het concept was heel speciaal in die tijd omdat het originele potje, in de vorm van een uitvergrootte "rechthoekige" praline, gemaakt was van een laag krokante pure chocolade.
Het merk werd later in 1978 overgenomen door de distributeur J. Zimmerman & Co, en niet veel later werd deze firma gekocht door Foods International.
Momenteel wordt Marbi choco nog altijd geproduceerd en is het in handen van Antwerpse producent Carmina.
Marbi wordt nu verkocht in een rond potje maar het originele recept wordt nog steeds gebruikt en de bovenkant van het potje heeft nog altijd dezelfde laag pure chocolade zoals vroeger.
Geschiedenis
Indonesische roots
De geschiedenis van Marbi heeft haar oorsprong bij de Chinese Indonesische familie Ong. In het jaar 1958 emigreerde de heer Bing Tjin Ong met zijn gezin naar Antwerpen - Borgerhout vanuit Indonesië. De familie was nederlandstalig omdat Indonesië lange tijd een kolonie was van Nederland en er toen onderwijs was in het Nederlands in Indonesië.
De chocoladefabriek Marbi werd opgericht in 1960 op het Krugerplein 7 in Borgerhout. In hetzelfde gebouw van de Marbi fabriek waren er ook enkele diamantslijperijen gevestigd. De oorspronkelijke naam van Marbi choco was Marbi choco crème.
Grondplan fabriek aan het Krugerplein 7 in Borgerhout
Marbi was in die tijd de pioneer in chocolade smeerpasta want in die tijd was het eerder de gewoonte om boterhammen te eten met pure chocolade tabletten. De Heer Bing Tjin Ong had het idee dat het gemakkelijker was om de chocolade smeerbaar te maken.
De naam Marbi verwijst naar de samentrekking van de voornamen van de oprichters, namelijk Marie en Bing Tjin werd MARBI.
Originele vorm van het Marbi potje en het tijger logo
De originele vorm van het Marbi potje was rechthoekig en geïnspireerd op de praline vorm maar dan 20x vergroot. Ook was het oorspronkelijk potje van Marbi volledig omringd door een laag pure chocolade. Momenteel is enkel de bovenkant van het potje gemaakt van een laag pure chocolade.
Het logo van de "Marbi tijger" verwijst naar een van de vroegere succesvolle bedrijven van de heer Ong in Indonesië, namelijk de sandalen fabriek in Semarang “Sandal Matjan”. “Matjan” is het Indonesisch word voor tijger.
De fabriek, die de chocopasta op een heel ambachtelijke wijze maakte, was seizoensgebonden open, namelijk van augustus tot maart. Tijdens de hoogdagen werkten er destijds rond de 60-70 man in de fabriek, er werd namelijk gewerkt in 2 shiften (de vroege en de late) en per shift werkten er toch 30-35 man op de werkvloer, dus in totaal rond de 60-70 man. . Marbi werd na een tijd een begrip in het Antwerpse en het was de gewoonte bij vele Antwerpse gezinnen om Marbi chocoladepasta te smeren op de boterhammen en mee te nemen naar school en werk.
Vanaf maart 1978
Toen de heer Ong en mevrouw Liem hun pensioensgerechtigde leeftijd hadden bereikt, heeft de distributeur J. Zimmermann & Co N.V. (Verdeler van o.a. Twinings thee) het merk en de fabriek overgekocht.
Niet veel later werd het merk overgekocht door International Foods. De Antwerpse producent Carmina heeft momenteel de productie in handen.
Marbi in het Steen in Antwerpen
Momenteel is Marbi verkrijgbaar in het infocentrum van het Steen, alsook online via foodbelgium.com en in een aantal supermarkten.