Hibiscus: prachtplant met gezonde eigenschappen
09 oktober 2016 
3 min. leestijd

Hibiscus: prachtplant met gezonde eigenschappen

U heeft vast al het artikel over de vlierbloesem gelezen (zo niet, dan moet u dat zeker even doen). We zagen dat de vlier talloze gezonde eigenschappen heeft en ook nog eens een lekkere smaak heeft. Zo ook de hibiscus. Het zal u misschien minder bekend in de oren klinken, maar ook deze plant leent zich geweldig om diverse drankjes te brouwen die voordelig zijn voor uw gezondheid. Hibiscusthee, bijvoorbeeld, maar ook heerlijke vitonade: honderd procent biologische natuurlijke frisdrank, tevens verkrijgbaar bij streekmarkt.be. Leest u vooral verder voor een uitgebreide kijk op deze speciale plant.

Hibiscus

U zult misschien nog niet van de hibiscus gehoord hebben. De plant komt dan ook oorspronkelijk enkel in Mediterrane, tropische en subtropische gebieden voor. In Zuid-Korea en Maleisië worden verschillende versies van de hibiscus zelfs als nationale plant gezien. Hibiscussoorten verschillen van eenjarige planten tot vaste planten en houtige struiken of zelfs kleine bomen. Veel variatie dus binnen dit plantengeslacht. De bloemen staan vooral bekend om hun opvallende kleuren.

De hibiscus is een van de langstbloeiende planten en toont schitterende bloemen. Die bloemen beginnen laat in de zomer te bloeien, en u kunt er ook in de nazomer dus nog van genieten. Om deze reden is de plant ook erg populair. Voor ons klimaat is echter maar één soort hibiscus geschikt, namelijk de hibiscus syriacus. Deze plant komt eigenlijk overal ter wereld voor en is erg geliefd vanwege haar prachtige klokvormige bloemen. De kleuren variëren van wit, rood en roze tot paars en violet. Dit type hibiscus is ook wel bekend onder de naam altheastruik.

Eigenschappen en toepassingen

In de industrie staat de hibiscus vooral bekend als smaakmaker en kleurstof. Maar deze plant heeft ook een gezonde werking. In de volksgeneeskunde in sommige landen staat de hibiscus al langer bekend als helende plant. Zo werkt het onder andere tegen een te hoge bloeddruk. Hibiscus is een van de sterkste middelen tegen een te hoge bloeddruk. Één of meerdere kopjes per dag en het verschil zal gauw te merken zijn. Ook een te hoog cholesterolgehalte kan verminderd worden door gebruik te maken van de helende krachten van de hibiscus.

Hibiscus geeft verder verlichting bij maagkrampen en kriebelhoest. De verschillende gezonde eigenschappen van deze plant zijn werkelijk ontelbaar! Probeer gebruik van de plant echter te vermijden bij zwangerschap of als u al medicijnen neemt tegen bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. In dat geval kan de hibiscus de werking van het medicijn vergroten. De smaak zal ook even wennen zijn. De hibiscus heeft een wat zure smaak.

De makkelijkste manier om hibiscus tot u te nemen is door er thee van te maken. Om de zure smaak wat te verzachten kan het lekker zijn wat honing of suiker toe te voegen aan uw thee. Drink één of meerdere kopjes per dag voor het beste resultaat.

Vitonade

Voor een nóg beter resultaat kunt u hibiscus in de vorm van een vitonade tot u nemen, ofwel een vitale limonade. Deze vitonades zijn in verschillende smaken verkrijgbaar bij streekmarkt.be, waaronder dus ook een vitonade met hibiscussmaak. Doordat de hibiscus verwerkt is in een koude vitonade komen zijn kwaliteiten 0003564_vitonade-tonic_175het best tot hun recht. Bij het zetten van thee gaan veel van deze eigenschappen juist verloren. Op moment van schrijven lijd ik zelf onder een nogal flinke verkoudheid en ik zou best een lekker kopje hibiscusthee kunnen gebruiken! Misschien binnenkort ook maar eens een van die vitonades op streekmarkt aanschaffen…

Dus heef u zelf niet zo’n zin in een kop thee, probeert u dan de hibiscusvitonade op streekmarkt.be. Vanwege de lichtzure, frisse smaak én gezonde eigenschappen is dit zeker een aanrader!

Onderzoek

Deze gezonde eigenschappen zuig ik natuurlijk niet uit mijn duim en ter illustratie dus het volgende experiment: een onderzoek door wetenschappers in Nigeria, die de oude volkslegendes van de hibiscus wilden onderzoeken. Het experiment werd uitgevoerd op dieren en na uitvoerig testen bleek hibiscus de bloeddruk bij de dieren te verlagen.

Later werd in Iran hetzelfde onderzoek uitgevoerd, alleen nu op mensen. Er werden twee groepen mensen onderzocht waarbij de ene groep gewone thee te drinken kreeg, de andere hibiscusthee. Het onderzoek bleek een succes: ook bij mensen werd de bloeddruk verlaagd. Volgens een Amerikaans onderzoek bleek vervolgens dat hibiscusthee de bloeddruk ook bij mensen met geen al te hoge bloeddruk licht verlaagde. Bij mensen met een zeer hoge bloeddruk bleek de plant echter nog effectiever: de bloeddruk werd fiks verlaagd. Het ging dan wel om meerdere koppen hibiscusthee per dag. Om optimaal te profiteren drinkt u dus het beste regelmatig thee of sap van de hibiscus.

Tot slot

Bent u overtuigd van de helende werking van de hibiscus? Ga dan snel naar www.streekmarkt.be en neem een kijkje onder de categorie dranken – sapjes. Hier zult u, naast verscheidene sapjes, vitonades vinden in verschillende smaken. Probeert u eens de hibiscusvitonade en geef uw lichaam een boost!

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen