antwerpen-proeft
FoodEvents
Bert Vissers
FoodEvents
05/01/2024
10 min
1

Antwerpen Proeft 2024

05/01/2024
10 min
1

Antwerpen Proeft 2024 belooft een onvergetelijke editie te worden. Van 9 tot en met 12 mei verwelkomt het toonaangevende culinaire festival liefhebbers van gastronomie aan de Waagnatie Expo & Events. Met de 16de editie in het vooruitzicht, is Antwerpen Proeft klaar om zijn status als Belgiës leidende culinaire festival te bevestigen. Bezoekers kunnen genieten van een unieke selectie signatuurgerechten, gepresenteerd door toprestaurants, sterrenchefs, opkomend keukentalent en bekende tv-koks. Dit alles in een sfeer van vernieuwing, met een verbeterde bezoekerservaring en interactieve stands. Het festival biedt meer dan alleen een culinair avontuur; het is een viering van de rijke, gastronomische cultuur die Antwerpen te bieden heeft.


Belangrijke punten

 • De 16de editie van Antwerpen Proeft vindt plaats van 9 tot 12 mei 2024 aan de Waagnatie Expo & Events.
 • Antwerpen Proeft bevestigt zijn status als Belgiës leidende culinaire festival, met een recordaantal bezoekers in 2023.
 • Het festival biedt een unieke selectie signatuurgerechten van toprestaurants, sterrenchefs, en opkomend keukentalent.
 • Bezoekers kunnen genieten van een vernieuwde look en beleving, met interactieve stands en een verbeterde bezoekerservaring.
 • Antwerpen Proeft zet in op duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid voor toekomstige edities.

16de Editie: Een Nieuw Hoofdstuk

antwerpen-proeft-editie-2024

Antwerpen Proeft als pionier

Antwerpen Proeft, gestart in 2007, heeft zich ontwikkeld tot een niet te missen evenement op de culinaire en toeristische agenda. Met bezoekers uit heel België en Nederland, biedt het festival een unieke kans om topgerechten live te proeven, allemaal op één plek en voor een fractie van de restaurantprijs.

Van 9 tot 12 mei 2024

De 16de editie van Antwerpen Proeft vindt plaats van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei 2024. Dit lange weekend, inclusief Hemelvaart en Moederdag, belooft een culinair spektakel te worden dat je niet wilt missen.

Locatie: Waagnatie Expo & Events

De Waagnatie Expo & Events, gelegen in de wijk het Eilandje in Antwerpen, biedt zowel indoor als outdoor overdekte stands. Het is de perfecte locatie om alle weersomstandigheden aan te kunnen en biedt een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde.

Terugblik op 2023: Een Topeditie

Recordaantal bezoekers

2023 was een ongekend succesvol jaar voor Antwerpen Proeft, met een recordaantal bezoekers dat de Waagnatie deed daveren. De unieke combinatie van topgerechten, speciaalzaken, en gratis workshops trok een divers publiek aan, van fijnproevers tot gezinnen.

Uitverkochte stands

Al op de eerste dag waren sommige stands uitverkocht, een duidelijk teken van de enorme populariteit en het succes van het evenement. Deelnemers moesten snel aanvullen om aan de vraag te kunnen voldoen, wat de dynamiek en het enthousiasme rond het festival onderstreept.

Burgemeester Bart De Wever over Antwerpen Proeft

Burgemeester Bart De Wever prees Antwerpen als de gastronomische hoofdstad van Vlaanderen, waar wereldkeukens samenkomen. Hij benadrukte de diversiteit en toegankelijkheid van het culinaire aanbod in de stad, een visie die Antwerpen Proeft belichaamt door een breed scala aan smaken en ervaringen te bieden.

Praktische Informatie voor Bezoekers

antwerpen-proeft-praktisch

Openingstijden

Antwerpen Proeft 2024 verwelkomt bezoekers van 9 tot 12 mei, met variërende openingstijden voor eten en drinken. Op Hemelvaartsdag en nationale Moederdag zijn de openingstijden uitgebreid, zodat u volop kunt genieten van culinaire verrassingen.

DagEtenDrinken
Donderdag (9 mei)12u00 - 22u3012u00 - 24u00
Vrijdag (10 mei)16u00 - 22u3016u00 - 24u00
Zaterdag (11 mei)14u00 - 22u3014u00 - 24u00
Zondag (12 mei)12u00 - 20u0012u00 - 20u00

Tickets en prijzen

Bezoekers kunnen hun tickets zowel online als aan de deur kopen, met speciale voorverkoopprijzen beschikbaar tot 5 mei. Kinderen geboren in 2012 of later genieten van gratis toegang. Elke bezoeker krijgt een gratis drankje van BRU.

 • Voorverkoop bij deelnemende restaurants en speciaalzaken: €10,00
 • Voorverkoop online tot en met 05/05: €12,00
 • Aan de deur en online vanaf 06/05: €13,50

Bereikbaarheid en parkeren

De Waagnatie Expo & Events, gelegen aan de Rijnkaai 150 in het Eilandje, is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Voor bezoekers die met de auto komen, is er voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving. Plan uw bezoek zorgvuldig om optimaal te genieten van Antwerpen Proeft.

Nieuwe Look en Beleving

Vernieuwde huisstijl

Antwerpen Proeft introduceert in 2024 een frisse en moderne huisstijl. Deze vernieuwing weerspiegelt de dynamische en innovatieve geest van het festival. Bezoekers kunnen een visueel aantrekkelijkere ervaring verwachten, met een sterke nadruk op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Interactieve stands

De stands op Antwerpen Proeft worden interactiever dan ooit. Bezoekers krijgen de kans om direct betrokken te zijn bij kookdemonstraties en kunnen zelfs deelnemen aan culinaire uitdagingen. Deze aanpak zorgt voor een unieke en memorabele ervaring voor elke bezoeker.

Verbeterde bezoekerservaring

De organisatie zet sterk in op het verbeteren van de algehele bezoekerservaring. Dit jaar ligt de focus op snellere toegang tot het terrein, betere navigatie binnen het evenement en een verhoogd comfort voor alle aanwezigen. Het doel is om iedereen een soepele en plezierige festivalervaring te bieden.

Onze Partners en Sponsors

antwerpen-proeft-chef

Hoofdsponsor ATAG

Antwerpen Proeft 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door onze trotse hoofdsponsor ATAG, een merk dat bekend staat om zijn liefde voor koken. De samenwerking met ATAG benadrukt de culinaire kwaliteit en innovatie die centraal staan op ons festival.

Samenwerking met lokale bedrijven

We zijn trots op onze samenwerking met diverse lokale bedrijven die het festival een authentiek Antwerps karakter geven. Van ambachtelijke speciaalzaken tot gerenommeerde restaurants, ze dragen allemaal bij aan de unieke sfeer van Antwerpen Proeft.

Speciale dank aan onze vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn het hart van het festival. Zonder hun inzet en passie zou Antwerpen Proeft niet mogelijk zijn. We willen hen dan ook van harte bedanken voor hun onmisbare bijdrage aan het succes van het evenement.

ATAG Live Stage: Kookkunsten Live

Programma en tijdschema

De ATAG Live Stage belooft een bruisend hart van Antwerpen Proeft 2024 te worden met een indrukwekkend programma vol culinaire demonstraties en workshops. Bezoekers kunnen zich verheugen op een divers aanbod, variërend van traditionele gerechten tot moderne kooktechnieken, gepresenteerd door zowel lokale helden als internationaal bekende chefs. De exacte tijden en data worden binnenkort bekendgemaakt, maar zet alvast donderdag 9 mei om 19:00 in je agenda voor een niet te missen kookdemonstratie van Chef Tulli Padwa.

Bekende chefs en culinaire demonstraties

Dit jaar verwelkomen we een aantal opmerkelijke namen op de ATAG Live Stage. Onder hen is Chef Tulli Padwa, die zijn authentieke en vernieuwende Joodse keuken zal presenteren. Daarnaast zullen bezoekers getuige zijn van de precisie van ATAG Celsius°Cooking™ in actie, onder leiding van sterrenchef Thomas Diepersloot. De diversiteit aan culinaire demonstraties zorgt ervoor dat er voor iedereen wat te leren en te proeven valt.

Interactie met het publiek

Een uniek aspect van de ATAG Live Stage is de mogelijkheid voor bezoekers om direct te interageren met de chefs. Naast het bijwonen van de demonstraties, kunnen bezoekers vragen stellen, tips krijgen en zelfs deelnemen aan enkele van de kookworkshops. Dit interactieve element verrijkt de ervaring en maakt het meer dan alleen een show; het wordt een participatieve leerervaring.

De ATAG Live Stage is meer dan alleen een podium voor culinaire kunsten; het is een plek waar passie voor koken en culinaire innovatie samenkomen. Mis deze kans niet om deel uit te maken van een unieke culinaire beleving.

Gratis Workshops: Leren en Proeven

antwerpen-proeft-workshops

Vins de Bordeaux: wijnproeverijen

Ontdek de rijke smaken van Bordeaux tijdens de gratis wijnproeverijen aangeboden door Vins de Bordeaux. Bezoekers krijgen de kans om een breed scala aan wijnen te proeven en meer te leren over de unieke kenmerken van deze wereldberoemde wijnstreek. De workshops zijn interactief en ontworpen om zowel beginners als ervaren wijnliefhebbers aan te spreken.

Weber Grill Academy: barbecue-workshops

Bij de Weber Grill Academy kun je deelnemen aan gratis barbecue-workshops. Leer de fijne kneepjes van het barbecueën van ervaren grillmasters. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, deze workshops bieden voor ieder wat wils. Van het bereiden van het perfecte stuk vlees tot het roken van vis, je leert het allemaal. Schrijf je in en til je barbecuevaardigheden naar een hoger niveau.

Hoe deel te nemen

Deelname aan de workshops is eenvoudig:

 1. Bezoek de officiële website van Antwerpen Proeft voor meer informatie over de workshops.
 2. Kies de workshop die je wilt bijwonen en schrijf je vooraf online in, of meld je ter plaatse aan.
 3. Geniet van de workshop en pas de geleerde vaardigheden toe in je eigen keuken!
Tip: Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt en erg gewild.

Culinaire Hoogtepunten: Restaurants en Speciaalzaken

antwerpen-proeft-hapjes

Drie culinaire thema's van 2024

Antwerpen Proeft 2024 introduceert drie spannende culinaire thema's: Gastronomie, Keukens van het Midden-Oosten, en Seafoodfestival. Elk thema belicht unieke smaken en tradities, waardoor bezoekers een breed scala aan culinaire ervaringen kunnen ontdekken. De diversiteit van de thema's weerspiegelt de rijke culinaire cultuur van Antwerpen.

Deelnemers en hun signatuurgerechten

De lijst van deelnemers aan Antwerpen Proeft 2024 is indrukwekkend, met zowel gevestigde namen als nieuwe ontdekkingen. Restaurants zoals Zaowang, bekend om hun sushi, en Chef Tulli Padwa, die de Joodse keuken vertegenwoordigt, zijn slechts enkele voorbeelden. Elk restaurant en speciaalzaak brengt zijn eigen unieke signatuurgerecht mee, waardoor bezoekers een breed palet aan smaken kunnen ervaren.

Vaste waarden en nieuwe ontdekkingen

Antwerpen Proeft is trots op het samenbrengen van vaste waarden en nieuwe ontdekkingen binnen de culinaire wereld. Zo is Zaowang al voor de vijftiende keer aanwezig, terwijl Chef Tulli Padwa een nieuwe toevoeging is met zijn authentieke en vernieuwende Joodse keuken. Deze mix van traditie en innovatie zorgt voor een onvergetelijke culinaire ervaring voor alle bezoekers.

Sterrenchefs en Hun Creaties

antwerpen-proeft-chefs

Het Dream Team van Antwerpse sterrenchefs

Antwerpen Proeft 2024 brengt opnieuw het Dream Team van Antwerpse sterrenchefs samen. Deze culinaire grootheden, waaronder Viki Geunes, Roger van Damme, Thomas Diepersloot en Dimitri De Koninck, zullen hun unieke gerechten en culinaire verrassingen presenteren. Elke chef brengt zijn eigen stijl en innovatie naar het festival, waardoor bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan smaken en ervaringen.

Unieke gerechten en culinaire verrassingen

De sterrenchefs zullen niet alleen hun signatuurgerechten serveren, maar ook zorgen voor culinaire verrassingen die nergens anders te vinden zijn. Van moderne interpretaties van klassieke gerechten tot volledig nieuwe creaties, het aanbod belooft divers en opwindend te zijn. Bezoekers kunnen zich verheugen op een onvergetelijke smaakervaring.

Ontmoet de chefs persoonlijk

Een uniek aspect van Antwerpen Proeft is de mogelijkheid om de sterrenchefs persoonlijk te ontmoeten. Dit biedt een zeldzame kans om achter de schermen te kijken en meer te leren over de inspiratie en technieken achter de gerechten. Het directe contact met de chefs maakt de culinaire ervaring nog rijker en persoonlijker.

Antwerpen Proeft in de Media


Internationale aandacht

Antwerpen Proeft heeft niet alleen lokaal, maar ook internationaal de aandacht getrokken. Publicaties in vooraanstaande media zoals The Brussels Times en Fine Dining Lovers benadrukken de unieke culinaire ervaring die het festival biedt. Met lof voor de diversiteit aan gerechten en de ontspannen Belgische sfeer, wordt Antwerpen Proeft erkend als een van de beste culinaire festivals in Europa.

Belangrijke momenten en hoogtepunten

Het festival heeft door de jaren heen vele memorabele momenten gekend. Van de introductie van nieuwe culinaire talenten tot aan de uitverkochte stands en workshops, elk jaar biedt Antwerpen Proeft iets nieuws en opwindends voor zijn bezoekers. De persconferentie op 25 maart 2024, waarbij de plannen voor de 16de editie werden onthuld, markeert een van deze belangrijke momenten.

Toekomstplannen en groei

Met een blik op de toekomst blijft Antwerpen Proeft innoveren. De organisatie streeft naar het uitbreiden van het festivalterrein en het introduceren van nieuwe concepten om de bezoekerservaring te verbeteren. Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid worden steeds belangrijker, wat aantoont dat Antwerpen Proeft niet alleen een culinair hoogtepunt is, maar ook een evenement met een hart.

Toekomstvisie: Antwerpen Proeft 2025

Toekomstvisie: Antwerpen Proeft 2025

Na een succesvolle editie van Antwerpen Proeft 2024, kijken we vol verwachting uit naar wat 2025 ons zal brengen. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, belooft Antwerpen Proeft 2025 een festival te worden dat niet alleen de smaakpapillen prikkelt, maar ook bijdraagt aan een betere wereld.

Innovaties en nieuwe concepten

De organisatie is voortdurend op zoek naar manieren om het festival te vernieuwen. Dit omvat het introduceren van nieuwe technologieën die de beleving voor bezoekers verbeteren, zoals augmented reality voor een interactieve menukaart. Daarnaast wordt er gewerkt aan concepten die de interactie tussen bezoekers en chefs versterken, waardoor het festival een nog persoonlijkere ervaring wordt.

Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid

Duurzaamheid staat centraal in de toekomstvisie van Antwerpen Proeft. Het festival streeft ernaar om volledig klimaatneutraal te zijn door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het minimaliseren van afval. Ook wordt er samengewerkt met lokale producenten om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Maatschappelijke betrokkenheid wordt bevorderd door middel van educatieve programma's en samenwerkingen met lokale scholen en organisaties.

Uitbreiding van het festivalterrein

Met het groeiende aantal bezoekers en deelnemers is de uitbreiding van het festivalterrein een logische stap. Dit biedt niet alleen meer ruimte voor culinaire stands en activiteiten, maar ook voor groene zones waar bezoekers kunnen ontspannen. De uitbreiding maakt het bovendien mogelijk om een groter aantal lokale en internationale chefs te verwelkomen, waardoor het culinaire aanbod nog diverser wordt.

Conclusie

Antwerpen Proeft 2024 belooft wederom een culinair spektakel te worden dat de rijke en diverse gastronomische cultuur van Antwerpen in de schijnwerpers zet. Met een indrukwekkende line-up van toprestaurants, sterrenchefs, en opkomend keukentalent, biedt dit festival voor iedereen wat wils. Van klassiek Frans-Belgische gerechten tot exotische wereldkeukens, bezoekers kunnen zich verheugen op een unieke culinaire ontdekkingsreis. De toevoeging van gratis workshops en kookdemonstraties verrijkt de ervaring verder, waardoor Antwerpen Proeft niet alleen een feest voor de smaakpapillen is, maar ook een leerrijke gelegenheid. Het evenement onderstreept de status van Antwerpen als gastronomische hoofdstad van Vlaanderen en is een niet te missen evenement voor elke culinaire liefhebber.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de data voor Antwerpen Proeft 2024?

Antwerpen Proeft 2024 vindt plaats van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei.

Waar wordt Antwerpen Proeft 2024 gehouden?

Het evenement wordt gehouden bij Waagnatie Expo & Events, Rijnkaai 150, Eilandje, 2000 Antwerpen.

Wat is de toegangsprijs voor Antwerpen Proeft 2024?

Voorverkoop bij deelnemende restaurants en speciaalzaken = € 10,00. Voorverkoop online tot en met 5 mei = € 12,00. Aan de deur en online vanaf 6 mei = € 13,50. Kinderen geboren in 2012 of later hebben gratis toegang.

Hoe betaal ik voor eten en drinken op het festival?

Op het festival betaal je met proefbonnen van €1,50 per stuk, die je aan de bonnenkassa’s kunt kopen. Deze bonnen zijn geldig bij alle stands voor zowel gerechten als drankjes.

Zijn er gratis activiteiten beschikbaar op Antwerpen Proeft 2024?

Ja, er zijn gratis kookdemonstraties, masterclasses, proeverijen en workshops beschikbaar, waaronder BBQ-workshops bij de Weber Grill Academy en wijnproeverijen bij Vins de Bordeaux.

Kan ik ter plaatse tickets kopen voor Antwerpen Proeft 2024?

Ja, ter plaatse zijn elke dag voldoende tickets beschikbaar.

Wat zijn de openingstijden van Antwerpen Proeft 2024?

Donderdag 9 mei (Hemelvaart): 12:00-22:30 voor eten, 12:00-24:00 voor drankjes. Vrijdag 10 mei: 16:00-22:30 voor eten, 16:00-24:00 voor drankjes. Zaterdag 11 mei: 14:00-22:30 voor eten, 14:00-24:00 voor drankjes. Zondag 12 mei (Moederdag): 12:00-20:00 voor zowel eten als drankjes.

Hoe bereik ik Waagnatie Expo & Events voor Antwerpen Proeft 2024?

Voor informatie over bereikbaarheid en parkeren, bezoek de officiële website www.proeft.be/bereikbaarheid.

Reacties
Categorieën