arrow_drop_up arrow_drop_down
28 augustus 2016 

Antwerps spek, marshmallow of slappe Jan ?

Voor deel drie in deze serie kijken we naar een product dat ook buiten België ontzettend populair is: de marshmallow, ook wel bekend onder de Nederlandse naam spek(je), of de Vlaamse namen nonnenbil en meiskesvlees. Kampvuur en marshmallows: een onscheidbare combinatie. Na een tijdje in het vuur ve randerd het sponzige snoepje in een lekkernij met knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Maar marshmallows zijn nog op veel meer manieren te eten. Wist u bijvoorbeeld dat er ook marshmallows in pralinevorm zijn, of marshmallows op een koekje? Vast niet. Leest u daarom nu verder voor alles wat u nog niet wist over marshmallows!

Wat zijn marshmallows ook alweer?

Excuseer mij dat ik vrijwel onmiddellijk mijn belofte breek, u weet namelijk vast al wat marshmallows of spekjes zijn. Dan toch om te beginnen nog even een opfrissertje voor het geval u het weer vergeten was of totaal niet bekend bent met het snoepgoed! Marshmallows zijn sponsachtige snoepjes die in allerlei vormen voorkomen, vaak met een roze of witte kleur. Ze worden gemaakt uit suiker of maïsstroop, opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen. Deze ingrediënten worden samen opgeklopt tot een sponzig geheel, wat de basis vormt voor de marshmallow.

De eerste marshmallow

Voor de geschiedenis van de marshmallow beginnen we natuurlijk weer bij het begin (u zult onderhand wel gemerkt hebben dat ik nogal gehecht ben aan chronologie): de eerste marshmallow, hoe zag die er in hemelsnaam uit? Dat is nogal lastig te zeggen, aangezien de eerste marshmallow stamt uit de tijd van de Egyptenaren! Zij wisten al snoepgoed te maken van de heemst, de plant die samen met opgeklopt eiwit en honing de basis vormde voor het traditionele recept van de marshmallow. De heemst is van oorsprong een Afrikaanse plant die veel wegheeft van een stokroos. Van oudsher is de heemst een erkend geneesmiddel. De Egyptenaren en Romeinen wisten er dus ook snoep van te maken. In de naam heemst vinden we ook meteen de herkomst van de benaming ‘marshmallow’: de Engelse naam voor heemst is namelijk Marsh Mallow!

De marshmallow van nu

De marshmallow die we tegenwoordig kennen is echter pas duizenden jaren later, in de loop van de negentiende eeuw ontstaan. Voor het gemak dumpte men de heemst en verving deze door gelatine. Dit maakte de productie een stuk goedkoper en dus ook meer geschikt voor massaproductie. Vanaf dat moment is de marshmallow eigenlijk alleen maar bekender geworden en vooral in de Verenigde Staten is het snoepgoed tegenwoordig heel populair. Daar kennen ze ook een variant onder de naam Mallomar, een marshmallow overgoten met een dun laagje pure chocolade. Vanwege hun smeltgevoeligheid en de slechte transporteerbaarheid is deze versie echter alleen lokaal verkrijgbaar (hetzelfde verhaal als de cuberdon).

Gelukkig kennen we in de lage landen vergelijkbare zoetigheden, zoals de Melo cakes (Milka) en de Mallo (Confibel). Ook hebben we hier natuurlijk de negerzoen, of negerinnentet in het Vlaams. Hoewel het schuim in een negerzoen een stuk luchtiger is en minder taai dan dat van een marshmallow, toont ook deze lekkernij gelijkenissen met het Amerikaanse snoepgoed.

De marshmallow test

In de wereld van de psychologie en pedagogie is de marshmallow bekend geworden door een experiment genaamd marshmallowtest. Deze test is bedoeld om het principe van uitgestelde beloning op kinderen te testen. Het kind krijgt een marshmallow aangeboden, maar mag er ook voor kiezen het snoepgoed niet aan te nemen. In dat geval krijgt het kind er een kwartier later namelijk twee. De keuze die het kind op dat moment maakt blijkt te correleren aan het succes op latere leeftijd. Kinderen die de marshmallow meteen opaten bleken in hun latere leven minder succesvol te zijn dan kinderen die de marshmallow wisten te weerstaan.

Barú marshmallows

Voor een hemelse smaakervaring moet u zeker de marshmallows van Barú geprobeerd hebben. Barú combineert de meest ‘fluffy’ marshmallows met heerlijke Belgische pure of melkchocolade. De met chocolade overgoten marshmallow is verkrijgbaar in vele smaken, zoals koffie, aardbei en kokosnoot, karamel en rode bebarussen. Neemt u gerust een kijkje op streekmarkt.be om een van deze overheerlijke producten te proeven. Of haal een origineel en lekker cadeautje in huis met de Barú giftbox!

Als u meer zin heeft in traditionele spek, kunt u natuurlijk ook terecht bij streekmarkt. Streekmarkt biedt verschillende soorten Antwerps spek aan, waaronder abrikoos, kers en aardbei. U kunt uw product gemakkelijk bestellen en, het kan niet vaak genoeg gezegd worden, u hoeft er de deur niet voor uit!

Antwerpse Spekken in vele smaken

Ze hebben heel wat fans, die sponzige rechthoekige snoepjes in roze en wit. Het spek wordt nog volledig artisanaal gemaakt volgens een traditioneel recept. Het wordt nog uitgegoten op tabletten en met de hand versneden.

De echte Antwerpse spekken worden ook verkocht met een speciaal smaakje: zo zijn er spekjes met kokos, orange, limoen, pistache.

0003920_antwerps-spek 0003921_antwerps-spek-kokos 0003926_antwerps-spek-limoen 0003923_antwerps-spek-pistache_300 0003925_antwerps-spek-orange_300  b_170

De grote “SPEK VOOR UW BEK”-wedstrijd (+ 2 TIPS ):

win spek voor uw bek!

Omdat ik weet dat je deze blog post gaat liken, geef ik je alvast enkele tips voor de wedstrijd-vraag:
  1. De bonbonnière is 29 cm hoog
  2. één Antwerps spekje weegt ongeveer 20 gram
  3. De bonbonnière heeft een diameter van 23 cm
  4. één Antwerps spekje heeft volgende afmetingen: 4 cm x 4 cm x 2 cm
  5. Het antwoord op de Facebook prijsvraag is zeker hoger dan 50, en ook zeker hoger dan 75…

Komaan, marshmallows tellen:

Welke naam gebruikt u? 

Een spek, is snoepgoed dat in Vlaanderen ook nonnenbil of meiskesvlees genoemd. Een andere naam er voor is witte drop of slappe Jan. In het Engels heet het marshmallow. Welke naam gebruikt u voor deze lekkernij? Laat het hieronder achter in de commentaren en wie weet sturen we u een lekker zak op!

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Website <:authorgoogleplus>
Jo Croux

Door

Jo Croux

op 21 January 2017

Spekjes

Wil Christiaans

Door

Wil Christiaans

op 11 March 2017

Jammie.

Marina BROUCKE

Door

Marina BROUCKE

op 15 March 2017

Bij ons wordt dat gewoonweg een "slappe" genoemd. Ben er al sedert mijn prille jeugd aan verslingerd, neem mij steeds voor er maar een 3-tal per keer te eten, doch het eindigt steeds met de gehele zak!!! Lekker lekker lekker

engels

Door

engels

op 15 March 2017

de marktpuntzak

Robert Bisschop

Door

Robert Bisschop

op 18 March 2017

een spek, maar de laatste jaren toch ook al marshmellow

Marie-Louise

Door

Marie-Louise

op 19 March 2017

Het is altijd leerrijk te lezen waar en hoe iets ontstaan is ook al zijn het snoepjes, vroeger als kind kregen we zakgeld waarmee we in het buurtwinkeltje snoepjes kochten en gegarandeerd kochten we daarmee maskesvlees zoals wij dat noemden, als ik mij goed herinner kosten die in de jaren eind 50/60 1 frank het stuk en voor we naar huis gingen veegde we goed onze mond af omdat anders de bloemsuiker die er aan hing nog te zien was. Maar zo lekker dat ze waren konden we er niet aan weerstaan .

Lieve Van Dooren

Door

Lieve Van Dooren

op 21 March 2017

bij ons noemen we dat gewoon spekken, ikzelf vind dat superlekker, maar ik wist niet dat er zoveel soorten bestonden.

van calster emiel

Door

van calster emiel

op 22 March 2017

spekkies

miranda

Door

miranda

op 2 January 2018

Wij zeggen hier van de roze mouskes

Marikee

Door

Marikee

op 21 January 2017

Ik noem ze al van kleinsaf 'Nonnebillen' ❤ En ze zijn zó lekker!!

Jackie Vertenten

Door

Jackie Vertenten

op 6 March 2017

spekken en met cocos vind ik lekker alsook die met chocolade

kim meysmans

Door

kim meysmans

op 6 March 2017

Ik zeg gewoon spekken of spekskes :-)

Alida Wintmolders

Door

Alida Wintmolders

op 6 March 2017

Spekjes, superlekker, njamie😘😘🤗

Anneke

Door

Anneke

op 6 March 2017

Spekjes, mijn favoriet tussendoortje , als ze vers zijn smelten ze gewoon in je mond hmmm

Suzanne

Door

Suzanne

op 6 March 2017

Wij zeggen spekske.Heb van deze blog veel geleerd,bedankt

Kurt

Door

Kurt

op 6 March 2017

Spekken, en het liefst in de gewone kleuren wit en roos :)

Myriam

Door

Myriam

op 6 March 2017

Bij ons zeggen ze ook spekskes. Het is zeker een van mijn favoriete snoepen... Al geef ik toe dat ik geen idee had dat ze dit in Antwerpen nog op artisanale wijze maken. Ik ben echt wel benieuwd naar de smaak... 😃

Lien

Door

Lien

op 6 March 2017

Wauw zoveel uitleg en informatie over spekken. Het water loopt me in de mond. Niet goed voor de lijn om hier te komen lezen. Wat klinkt het allemaal lekker en wat ziet het er aantrekkelijk uit! nomnomnom (lichtjes *aheum* verslaafd aan spekken...)

blancquaert patrick

Door

blancquaert patrick

op 19 March 2017

even in de microoven opwarmen ,en lekker!

Jackie

Door

Jackie

op 7 March 2017

allemaal even lekker !

Kristel

Door

Kristel

op 7 March 2017

Hier ook gewoon spekken

Annick

Door

Annick

op 8 March 2017

wij noemen ze ook nonnebillen, en vinden ze heerlijk

schana

Door

schana

op 8 March 2017

heel lekker en zeker een aanrader

schana

Door

schana

op 8 March 2017

lekker dan lekker een aanrader

Laura De Vos

Door

Laura De Vos

op 8 March 2017

Spekken worden ze door ons genoemd. Nog altijd super heerlijk en voor de kindjes ook lekker zacht !

Katrien Meys

Door

Katrien Meys

op 8 March 2017

Wij zeiden thuis altijd meiskesvlees ! En we hebben vele zakken gegeten! 😻😎🙀😘

anne van der strieckt

Door

anne van der strieckt

op 9 March 2017

lekker , bij ons zijn da slappe treuzen

Delphina Calon

Door

Delphina Calon

op 9 March 2017

Vleesjes.of spekjes.heel lekker en glutenvrij.daarom eet ik het zo graag.Ik moet namelijk glutenvrij eten

Anna Pintens

Door

Anna Pintens

op 9 March 2017

Wij noemen het gewoon spekjes

caro

Door

caro

op 10 March 2017

wij noemen da spekjes 🙊😍🤗❤

Peter

Door

Peter

op 10 March 2017

gewoon spekjes...lekker :-)

kenneth callens

Door

kenneth callens

op 11 March 2017

Wij noemen ze march mallows, lekker in iedre vorm en smaak

noella van malderghem

Door

noella van malderghem

op 11 March 2017

Deze zijn super lekker hoor dus bij een volgend bezoek in antwerpen spring ik terug eens binnen

Lauren Torry

Door

Lauren Torry

op 12 March 2017

Hmmm, maskesvlees...

Gerda Mentens ik ben
MentensGerda

Door

MentensGerda

op 13 March 2017

Ik ben verzot op die Antwerpen spekken en men kan mij daar een

covemaeker Syl

Door

covemaeker Syl

op 13 March 2017

Bij ons (aan zee) noemen die met chocolade errond nonnebillen en de roze met wit moesjes .Ik ontdekte pas de naam spek toen ik een tijd in Antwerpen woonde .Trouwens heel leuk om het verhaal erachter te lezen .

souvagie

Door

souvagie

op 14 March 2017

wolletjes zeggen wij

Marleen

Door

Marleen

op 14 March 2017

Antwerpse spekken ze zijn zo jammie

Steven Goossens

Door

Steven Goossens

op 15 March 2017

MMMmmm spekken !

Wens nadine

Door

Wens nadine

op 15 March 2017

Spekjes of masesvlies zoals wij het noemen ben er zot van al van als een kleine meid was

Wyns nadine

Door

Wyns nadine

op 15 March 2017

Spekjes of masesvlies zoals wij het noemen ben er zot van al van als een kleine meid was

Sandra

Door

Sandra

op 17 March 2017

Wij noemen ze gewoon Spekken ik eet ze zowel graag in wit en roos en het liefste met chocolade rond 🤗

Pardon Marie Louise

Door

Pardon Marie Louise

op 17 March 2017

hier noemen we ze spekken in alle kleuren en vormen allemaal even lekker moet de zak wel goed verstoppen of hij is op 1 2 3 leeg ;-)

Rita

Door

Rita

op 17 March 2017

Weet je, ik zeg daar niets tegen... ik eet dat op... en ik vind het heerlijk...

debakker christine

Door

debakker christine

op 17 March 2017

Om het even welke naam eraan gegeven wordt, lekker is het zeker !

Ritserveldt

Door

Ritserveldt

op 17 March 2017

spekjes

elianne

Door

elianne

op 17 March 2017

spekkies noem ik ze. zalige zonde zou ook een goede naam zijn....

Marien

Door

Marien

op 18 March 2017

Geef mij maar met chokolade

Didi

Door

Didi

op 18 March 2017

Ik noem ze spekkies, en ben er verzot op.

Christelle Defloo

Door

Christelle Defloo

op 18 March 2017

zachtjes (zachte dingetjes)

Ghijsen Anita

Door

Ghijsen Anita

op 18 March 2017

Spekskes

Leen

Door

Leen

op 18 March 2017

Ik weet niet echt hoe ze noemen, maar 't enige dat echt telt is dat ze verdomd lekker zijn!

Esmee

Door

Esmee

op 18 March 2017

Er zijn inderdaad superveel manieren om marshmallows te eten (ze zijn ook heel erg lekker in baksels!), maar ik vind ze zo uit het vuistje al zo lekker dat ze het meestal verder dan dat niet eens redden. Ik ben fan van al het spek, maar geen enkele soort spek/marshmallow haalt het bij de echte Belgische spekken!

verhaeghe marnik

Door

verhaeghe marnik

op 19 March 2017

lekkker ze smelten in de mond met chocolade nog niet gegeten moet ook wel heel lekker zijn

Sonja

Door

Sonja

op 19 March 2017

Spekskes. En na deze blog te hebben gelezen, heb ik er onnoemelijk veel zin in!

schobben

Door

schobben

op 19 March 2017

Spekjes

kempenaers

Door

kempenaers

op 19 March 2017

voor mij zijn het nog altijd spekjes die heel lekker zijn

JOHN TIELTJES

Door

JOHN TIELTJES

op 19 March 2017

JE KAN ME HIER DE HELE DAG MEE PLEZIEREN... DUS JA.ZO GRAAG WILLEN SNOEPPEN VAN JULLIE LEKKERNIJ MET ALLE RESPECT......

marinette

Door

marinette

op 19 March 2017

waarom zijn deze spekies ook zoooooooooo lekker, als ik begin kan ik er niet vanaf blijven

inge

Door

inge

op 19 March 2017

spekskes...zoooo lekker!! de mini-kes laten smelten in warme chocolademelk hmmmmmm

David

Door

David

op 20 March 2017

Wij noemen het ook spekjes. Eens ik aan een zak begin kan ik niet stoppen

verstrael martine
Peter CELIS

Door

Peter CELIS

op 20 March 2017

van kleins af aan nooit anders geweten als "maskesvlees" dus daar kunt ge ook nooit genoeg van krijgen !!

Ad Lathouwers

Door

Ad Lathouwers

op 20 March 2017

Een lekker spekkie voor mijn bekkie.....

brants

Door

brants

op 20 March 2017

voor mij zijn het nog altijd spekjes , eens in huis lekker smullen

van rosendaal edith

Door

van rosendaal edith

op 20 March 2017

mmm overheerlijk, smelt in de mond kunnen proeven op zo een smokkeltocht door Antwerpen

Van Droogenbroeck

Door

Van Droogenbroeck

op 21 March 2017

spek, lekker mals!

S Hagen

Door

S Hagen

op 21 March 2017

Jammie, het water loopt me al in de mond, heel benieuwd geworden

leslie goossens

Door

leslie goossens

op 21 March 2017

HET ENIGE NADEEL AAN DIE STUKKEN VLEES IS ( EN DA ZEGGEN MIJN VRIENDINNEN OOK) als je er aan begint eet je de zak leeg

Ilse

Door

Ilse

op 21 March 2017

Amai, ik wist niet dat er zoveel te leren viel over deze lekkernijen. En zoveel soorten om te proeven... Heerlijk!

marleen

Door

marleen

op 22 March 2017

van kinds af was ik verlekkert op de spekjes ook nonnebil i

Patricia Jongboom

Door

Patricia Jongboom

op 22 March 2017

Ik noem het gewoon spekjes

Emma

Door

Emma

op 22 March 2017

Lekker hoor spekkies

Van Crombrugge Sofie

Door

Van Crombrugge Sofie

op 22 March 2017

Ik krijg meteen honger van dit artikel :) Ik noem het ook spekjes :)

Angelique

Door

Angelique

op 23 March 2017

wat lekker. het water loopt in mijn mond. vooral met chocolade.

Nathalie

Door

Nathalie

op 23 March 2017

Ook boven een kamvuur is het lekker doen wij iedere zaterdag tijdens de groote vakantie moeten wij als volwassene wel snel eijn want de kindjes eten het heel graag en anders hebben de volwassenen niks meer hihi

Baert Jenny

Door

Baert Jenny

op 23 March 2017

ik noem dat nonnebillen...hmmm zo lekker!

Minner

Door

Minner

op 25 March 2017

Een aantal marshmallows op een kop chocomelk : heerlijk !!!

Heidi R

Door

Heidi R

op 25 March 2017

Wij noemen het spekskes, tenzij het om die kleine gaan, die op een warme chocomel thuis horen, dat zijn marshmollows . :-) of deze die we roosteren op bbq, zijn ook marshmallows

Kristien

Door

Kristien

op 25 March 2017

eventjes op de BBQ . Heel lekkr

Wendy Van De Reyd

Door

Wendy Van De Reyd

op 25 March 2017

Spekjes blijven toch het lekkerste nammmie

Leslie

Door

Leslie

op 26 March 2017

Bij ons in het dialect wordt dat malse Poeschen genoemd

Xander

Door

Xander

op 27 March 2017

Is verslavend

Linda

Door

Linda

op 28 March 2017

Antwerpse spekjes noem ik ze al heel mijn leven, ikzelf ben geboren en getogen in Antwerpen, maar woon nu zo'n 13 jaar in Gent, hier hebben ze hun cuberdons of rode neusjes en wij hebben de Antwerpse spekken

jolanda

Door

jolanda

op 28 March 2017

Antwerpse spekken....heerlijk...lang geleden dat ik ze gegeten heb wordt weer eens hoog tijd om van deze lekkernij te smikkelen

Peter speknek

Door

Peter speknek

op 28 March 2017

Als wij ergens naartoe gaan bvb vorige zondag vogelmarkt antwerpen dan kopen we altijd spekken in alle kleuren en geuren, er gaat geen week voorbij zonder spekken 🍡🍢 ten huize Krynen-van loon ( inclusief onze 2 zonen, die zijn verzot op zwarte en roze spekken)

carina baetens
Van der Mijnsbrugge

Door

Van der Mijnsbrugge

op 27 December 2017

spekjes

Veronique

Door

Veronique

op 30 December 2017

mmhhhh lekker , alsook met chocolade njam njam

vergauwen ingrid

Door

vergauwen ingrid

op 30 December 2017

Oh dit roept zoveel herinneringen op aan mijn jeugd. Vrijdag met mama naar de markt en daar aan het snoepkraam spekken kopen. zalig !!

Monica Engelborghs

Door

Monica Engelborghs

op 30 December 2017

mmmm ik vind ze allemaal lekker

Mitch

Door

Mitch

op 31 December 2017

mmm lekker

Bormans

Door

Bormans

op 31 December 2017

lekkere spekjes met chocolade

Bruyndonckx Veerle

Door

Bruyndonckx Veerle

op 31 December 2017

Wij noemen dit spekken en wist niet dat er zoveel verschillende smaken bestaan. Zeker het proberen waard om uit te zoeken welke smaak het lekkerst zijn.

Marie-Louise Joossens

Door

Marie-Louise Joossens

op 1 January 2018

Wij noemen het gewoon spekken en ze zijn verdomd lekker ook :) Happy New Year

miranda

Door

miranda

op 2 January 2018

van die roze moussekes heel lekker ben er verzot op!

Jeffrey bossuyt

Door

Jeffrey bossuyt

op 3 January 2018

Amai! Mooie geschiedenis! Ziet er zeer lekker uit!

Emily hosten

Door

Emily hosten

op 9 January 2018

Wat een superleuke blog, ikzelf eet niet graag snoep. Maar marshmallows/spekjes zijn de uitzondering. Hiervan zou ik kunnen blijven eten omdat het gewoon superlekker is.al jaren eet ik dit soms toch Wel maandelijks, ik wist ook niet er zoveel verschillende soorten waren dus zeker eens het uittesten waard als ik het ergens zie. Alleen die met chocolade zou ik overslaan omdat ik dat niet mag eten

Sofie Janssens

Door

Sofie Janssens

op 9 January 2018

Bij ons heten ze spekjes, maar we wisten niet dat er zoveel smaken zijn. Binnenkort toch eens proberen :) .

Wendy Leemans

Door

Wendy Leemans

op 13 January 2018

Spekken 😊

Hullebus wilfried

Door

Hullebus wilfried

op 14 January 2018

het water staat me al in de mond

bufkens linda

Door

bufkens linda

op 14 January 2018

njamie ziet er allemaal lekker uit dus verras me

Janssens Andre

Door

Janssens Andre

op 14 December 2018

Maskesvlees. Dat is de echte naam

Reactie plaatsen