Sergio Herman tilt de Belgische frieten naar een hoger niveau
01 november 2019 
3 min. leestijd

Sergio Herman tilt de Belgische frieten naar een hoger niveau

Sergio Herman opent Frites Atelier! Wij Belgen zijn echte Bourgondiërs en dat verander je niet zomaar. Dit bourgondische begint in Nederland ook door te sijpelen. Een heerlijk frietje, wie kan daar nu aan weerstaan? Frites Atelier is voortgekomen uit de liefde voor frites van onze oprichters. Iedereen eet frites: in onze ogen gaat er niets boven een lekkere frites met daarbij een passende saus. En wie heb je nodig om de beste frites te maken? Juist, sterrenchef Sergio Herman. Na meer dan 18 maanden van testen van verschillende aardappelsoorten, bodemsoorten en andere zaken in het proces voor het maken van een goede frites; is het eindelijk zover. De opening van de eerste Frites Atelier in Den Haag wordt een feit in 2016. Later volgen er nog meer vestigingen in Arnhem, Utrecht, Antwerpen, Gent en Brussel.

Sergio Herman Frites Atelier

Sergio Herman Frites Atelier

 

Kwaliteit primeert

Met Frites Atelier wil hij een stap verder gaan dan de reguliere frietkoten. “Ik zag de voedingswinkels in de buurt”, vertelt Sergio. “Slagerij Dierendonck met hun pure vleeswaren ligt hiernaast. Aan de andere kant heb je Champigros, waar ze groenten en verse champignons verkopen. Viswinkel De Noordzee ligt op de hoek. Allemaal fantastische producten waar we hier mee aan slag gaan.”

Toch betaal je in Sergio’s Frites Atelier wel wat meer dan in het doorsnee frietkot. De goedkoopste dagschotel: steak Tartare van Dierendonck met frietjes kost al snel 23 euro. Voor een pak friet met twee sauzen betaal je 5,45 euro. Dan heb je ook wel wat: de sauzen zijn huisgemaakt en de frietjes zijn gesneden uit de beste aardappelen. “Iedereen moet hier aan zijn trekken komen”, zegt Sergio. “Zowel de toevallige voorbijganger die zin heeft in een simpel pak friet met mayo, als de fijnproever die van pure, traditionele gerechten wil genieten in een ongedwongen sfeer.” Sergio Herman heeft in Gent de vijfde vestiging van zijn ‘Frites Atelier’ geopend, de tweede in ons land. Brussel volgt binnen enkele weken, daarna is de luchthaven van Zaventem aan de beurt.

De Zeeuwse sterren kok lanceerde zijn luxefrituur in 2016 in Den Haag, daarna volgden Utrecht, Antwerpen en Amsterdam. En sinds vandaag worden er ook frieten verkocht op de Gentse Groentemarkt, vlakbij de Korenmarkt. Bij Frites Atelier betaal je vijf euro voor een bakje mét saus, maar Herman benadrukt graag dat hij enkel de beste aardappelen gebruikt. Ook de garnituur en de sauzen (waaronder basilicummayonaise) kan je bij een gewone frituur niet verkrijgen. Het vlees wordt aangekocht bij slagerij Dierendonck, die gekend staat voor hun kwaliteitsvolle vlees. Verder werkt hij vers, verse sausen, verse groente, vlees en vis en de beste aardappelen en dan voor een redelijke prijs, wat wil je nog meer?

 

Sergio Herman Sauzen

Sergio Herman Sauzen

 

Eerlijk en heerlijk

Wie gaat er nog volgen? We kenden reeds de gehakt ballen van Wim Ballieu en de würst ( hotdog) van Jeroen Meeus. Wie gaat er nog volgen? Misschien Peter Goossens met vidée of met Genste waterzooi. Wat gaan we nog allemaal heruitvinden? Is het net als bij de mode dat ieder 20 jaar alles terug komt? Eén ding is duidelijk, we gaan steeds meer voor kwaliteit. Al dat chemisch voedsel waar geen of weinig smaak aan zit of voedingsstoffen toegevoegd zijn om alles goedkoper, vlugger te laten groeien, of mooier te uitzien zodat wij deze producten zouden kopen of ze langer kunnen bewaren in de koeling, of… je kan nog zoveel redenen bedenken. De mensen die zelf een tuin hebben of hun ouders of grootouders zelf hun dieren vetmesten voor de slacht die weten waarover ik spreek. Back to basic, waar eerlijk en heerlijk hand in hand gaan. Wij kijken er naar uit om de frietjes en steak tartare Bij Sergio te gaan proeven. Genieten maar!

Sergio Herman Frieten

Sergio Herman Frieten

 

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen