Sinds de Eerste Wereldoorlog kweekt men champignons in België. Riemst werd al snel de hoofdstad van de champignonteelt. Vandaag zijn grotchampignons uit Riemst een streekproduct. Ontdek hier alles over deze heerlijke groente.
Riemst: hoofdstad van de champignonteelt
Op het einde van de 18de eeuw ontdekte een Franse tuinman dat champignons bijzonder goed in oude steengroeven gedijen. De constante vrij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn ideaal voor de champignonteelt. Het was echter wachten tot na de Eerste Wereldoorlog voor men ook in België champignons ging kweken .Riemst werd in een mum van tijd hoofdstad van de champignonteelt en dit zowel ondergronds als bovengronds.
Hoe worden champignons gekweekt?
De grotchampignons uit Riemst worden gekweekt op gepasteuriseerde compost van paarden- en kippenmest met stro. Hierop wordt het champignonbroed van de bruine en witte champignons geënt. Wanneer het mycelium voldoende gegroeid is, wordt het bedekt met een laagje veengrond gemengd met fijne mergel. De grotchampignons groeien traag, wat hen ook vaster maakt. De grotchampigonteelt ligt in de zomer stil, vanaf midden september wordt er opnieuw geoogst.