Hasseltse speculaas

Hasseltse speculaas

Hasselt is de stad van de speculaas. Hoewel in de rest van België speculaas vrij dun en krokant is, kan je in Hasselt spreken van “hompen” dikke, zachte speculaas.

Wat maakt Hasseltse speculaas zo speciaal?

Speculaas kennen we in de grootste delen van Vlaanderen als een dun, krokant en kruidig koekje. Niet zo in Hasselt. De Hasseltse “spek-lââs” is vrij dik; men spreekt dan ook over een “homp”. Dit beïnvloedt zijn smaak: de Hasseltse speculaas is minder gekruid in vergelijking met andere varianten. Ook de structuur is anders. Onder de krokante korst schuilt malse speculaas.

De mysterieuze oorsprong van Hasseltse speculaas

Over wie de producent was van de “echte” of de “eerste” Hasseltse speculaas doen vele verhalen de ronde. Vast staat dat Hasselt een zeer eigenzinnig koekje heeft dat door verschillende bakkers in ere wordt gehouden. Al voor de Eerste Wereldoorlog kon je Hasseltse speculaas kopen bij Deplée, Lieben, Tuts-Cox en Thywissen. Zij waren gekende speculaasbakkers die het recept doorheen de jaren steeds overdroegen van vader op zoon of van meesterbakker op knecht. Vandaag zijn Bakkerij St. Marie en Patisserie Verboven twee erkende producenten van Hasseltse speculaas.
Reactie plaatsen