Zuid-limburgse Schuimwijn - Domein Schorpion

Zuid-limburgse Schuimwijn - Domein Schorpion

Een bezoek aan het Domein Schorpion van de Limburgse wijnbouwers Wilfried en robrecht Schorpion is een wat bevreemdende ervaring. Het uithangbord van het wijnhuis is geen statig chateau maar een rijhuis gelegen in een al even alledaagse woonwijk in het fruitdorp Vliermaal. Loop je echter door de achtertuin dan sta je na vijftig meter perplex. Voor je ogen ontrolt zich een heuvelachtig landschap en kijk je spra- keloos uit over twee hectaren wijngaard. Een plaatje dat perfect zou passen in een franse wijnstreek.

Wilfried Schorpion maakte al tijdens zijn jeugd met alles wat in zijn tuin groeide, van rabarber tot vogelkers, wijn. Pas toen zijn broer robrecht tien jaar geleden twee hectaren landbouwgrond kocht, waagde de toen- malige fysicus zich aan het echte werk: wijnbouw van druiven. Dat gebeurde met zoveel passie dat de schuimwijn die Domein Schorpion vandaag op de markt brengt door gereputeerde sommeliers al even hoog wordt ingeschat als sommige schuimwijnen uit frankrijk. Op het etiket van het Domein Schorpion staat dan ook niet zonder reden de Latijnse spreuk Sapere aude of durf te denken. “terwijl mijn franse col- lega’s vaak hun domein hebben overgeërfd van vader op zoon en de tra- dities van het huis gewoon kunnen verderzetten, heb ik het wijnmaken zelf moeten uitvinden. Ik kon enkel terugvallen op een paar vakboeken en het internet”, zegt Wilfried.

Op het Domein Schorpion staan 7000 wijnstokken, hoofdzakelijk Char- donnay maar ook enkele rijen Pinot Noir en Pinot Blanc, allemaal aan- gekocht in de franse champagnestreek. De ligging met de helling recht op het zuiden is ideaal en geeft een perfecte lichtinval. De bovenlaag is leem en de grond is rijk aan kalk. “Ook ons klimaat is ideaal om mous- serende wijn te maken”, zegt Wilfried. “De druiven moeten wat zuur zijn en niet volledig gerijpt. Daarom moeten ze niet zoveel zon hebben als in de zuiderse landen.”

Domein Schorpion maakt mousserende wijn of schuimwijn volgens de strenge richtlijnen die gelden voor de champagne. “De druiven moeten met de hand geplukt worden en mogen bij het persen niet gekneusd worden”, zegt Wilfried. “De wijn moet ook minstens 15 maanden sur lattes - op latten - liggen met de gist in de fles.”

Domein Schorpion produceert vandaag drie schuimwijnen: de Gouden Schorpion, een Blanc de Blancs zonder extra suikermengsel en met een zuivere, frisse smaak, de Zwarte die voller is en met een fruitige afdronk en de Brut Goud die licht gedoseerd is met een suikermengsel en een rijpe neus van appel heeft.

domein-schorpion