Vismet: hoe Brussel smaakt als saus
10 augustus 2018 
3 min. leestijd

Vismet: hoe Brussel smaakt als saus

Op een vrije dag slenterde ik heerlijk door een van de oudste buurten van Brussel: de Vismet. In dit mooie stukje stad vind je nog sprekende herinneringen aan hoe het hier ooit was, zoals het Begijnhof en het schitterende Bellonahuis met indrukwekkende 17e-eeuwse gevel. Vroeger lag hier de haven van Brussel. Toen de dokken werden gedempt, kwam er een overdekte vismarkt in de plaats. Daarom vind je hier nog veel visrestaurants. En omdat ik na mijn wandeling wel trek had gekregen, leek me dit een mooie gelegenheid om te genieten van een visje voor de lunch.

vismet Brussel

vismet Brussel

Smaaksensatie bij vis en zeevruchten

Bij mijn scampi’s kreeg ik verschillende sausen aangeboden. Daarvan sprong er eentje extra in het oog omdat het de naam droeg van de straat waar ik mij bevond: Vismet. Dat kon geen toeval zijn! Eens proeven hoe Vismet smaakt als saus, dacht ik…

Het bleek een aangename verrassing. In combinatie met de garnalen was dit verfrissend sausje een perfecte match. Op de fles las ik: “Een lichte tartaarsaus afgewerkt met munt, limoen, shiso en een beetje whisky. Ideaal voor visgerechten en allerhande zeevruchten.” Dat laatste kon ik zeker beamen. “Brussels Ketjep” stond er verder op het etiket. Voor mij was dat geen onbekende naam.

vismet

vismet

Een Brusselse bengel

Het eerste Belgische ketchupmerk werd genoemd naar een Brussels ketje (bengel in Brussels dialect). Een paar jaar terug reed die nog in zijn Honda Civic uit ’81 door onze hoofdstad om zijn ketchup met meer tomaten aan de man te brengen. In de daarop volgende jaren breidde hij zijn assortiment uit met Mayo, Dallas saus, Mostoed en Cowboy saus. Al deze sauzen kan je inmiddels vinden bij menig restaurant en in foodtrucks, zowel in Brussel als daarbuiten.

Vismet was een volgende telg in de sausjesfamilie. Eerst werd de smaak in Frankrijk geïntroduceerd. Nadat deze daar succesvol bleek te zijn, kwam hij ook in België op de markt. Ik was nieuwsgierig na mijn eerste kennismaking met Vismet en ging op zoek om meer over de ingrediënten te weten te komen. Waarom? Omdat ik een geheim ingrediënt geproefd had. Wat had ik toch alweer op het etiket van de fles gelezen? Munt, limoen, shiso en een beetje whisky.

Een exotisch ingrediënt

Over het exotische ingrediënt shiso wist ik niet veel, maar thuis op mijn boekenrek staat er nog een oude, dikke encyclopedie. Daarin vond ik snel de nodige informatie. Het kruid behoort tot de muntfamilie en komt oorspronkelijk uit Korea, China, de Himalaya en Myanmar. De speciale, scherpe geur en fijne smaak doen in de verte aan basilicum denken. De soort in Vismet wordt echter gekweekt in Japan en is iets fijner van smaak.

In het land van de rijzende zon gebruikt men shiso als versiering bij tempura, sashimi en in slaatjes, maar ook in de westerse keuken zie je het steeds vaker. Snijd het in reepjes in salades, spaghetti en tal van vlees- en visgerechten. Ook op een pizza zorgt het voor extra smaak. In de Vismet saus voegt shiso een frisse en tegelijkertijd kruidige noot toe.

Geheim ingrediënt

Ik was een wijzer man geworden, maar toch nog niet tevreden. Shiso is weliswaar iets bijzonders, maar ik had nog iets anders geproefd in Vismet, iets typisch Brussels. Mijn encyclopedie leverde echter niets op, en ook surfen op het internet hielp me niet verder. Tenslotte greep ik de telefoon en belde met Brussels Ketjep. Wat bleek? Ik had het goed geproefd: een essentieel ingrediënt voor de smaak was Mort Subite. Die toevoeging had mij aan Brussel doen denken. Dat biertje genoot ik wel eens op een terras op de Zavel.

Aan de telefoon kwam ik eindelijk het fijne van de zaak te weten. In samenwerking met het Belgische biermerk Mort Subite uit Kobbegem was de Vismet ontstaan. De lambiekbrouwerij heeft een unieke, oeroude brouwtechniek waardoor het bier spontaan gaat gisten. Dit resulteert in een mooie geuze met een kenmerkende frisheid die doet denken aan groene appelen en citrusfruit.

Ook voor thuis

Nu ik alles weet over dit uitzonderlijke sausje, nodigt dat uit om het vaker te gebruiken; niet alleen in een restaurant, maar ook thuis. Ook jij kan ontdekken dat Vismet saus prima smaakt bij een visje dat je in je eigen keuken krokant in de pan hebt gebakken. Bestellen doe je eenvoudig via deze link. Alle Brussels Ketjep sauzen zijn trouwens ook een goede aanvulling in de keuken. Heerlijk bij Belgische frieten, want er gaat toch niets boven onze nationale keuken. Aarzel niet om Vismet en de andere Brussels Ketjep sausjes te proberen. Stuk voor stuk zijn het puur Belgische producten die smaken naar Brussel!

vismet

vismet

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen