5 tips voor het kiezen van originele relatiegeschenken
06 juli 2023 
5 min. leestijd

5 tips voor het kiezen van originele relatiegeschenken

Tip 1: Denk aan de ontvanger

Bepaal de doelgroep

Bepaal de doelgroepHet is belangrijk om te weten voor wie het relatiegeschenk bedoeld is. Is het voor klanten, medewerkers of leveranciers? Wat is de leeftijdscategorie en wat zijn de interesses van de doelgroep? Door hier rekening mee te houden, kun je een relatiegeschenk kiezen dat aansluit bij de wensen en behoeften van de ontvanger. Zo zal het geschenk meer gewaardeerd worden en zal het een positieve indruk achterlaten. Denk bijvoorbeeld aan een sportief cadeau voor een jongere doelgroep of een luxe pen voor zakelijke relaties.

Houd rekening met persoonlijke voorkeuren

Bij het kiezen van relatiegeschenken is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger. Denk bijvoorbeeld aan de hobby's of interesses van de persoon, of aan de branche waarin hij of zij werkzaam is. Zo kan een sportliefhebber bijvoorbeeld blij worden van een gepersonaliseerde voetbal of een fitness tracker, terwijl een zakelijke relatie meer gebaat is bij een luxe pen of een stijlvolle agenda. Door te laten zien dat je aandacht hebt besteed aan de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger, maak je een goede indruk en vergroot je de kans dat het relatiegeschenk in de smaak valt.

Kies iets wat bij de ontvanger past

Het is belangrijk om bij het kiezen van een relatiegeschenk rekening te houden met de ontvanger. Denk na over zijn of haar interesses, hobby's en persoonlijkheid. Kies iets wat past bij de ontvanger en wat hij of zij ook daadwerkelijk zal gebruiken. Zo laat je zien dat je moeite hebt gedaan om een persoonlijk cadeau te geven en dat wordt altijd gewaardeerd. Als je bijvoorbeeld weet dat de ontvanger een fervent koffieliefhebber is, dan is een gepersonaliseerde koffiemok een goed idee. Of als de ontvanger veel reist, dan is een handige reisgadget een geschikt geschenk. Door iets te kiezen wat bij de ontvanger past, maak je het relatiegeschenk extra waardevol.

Tip 2: Kies voor duurzaamheid

Ga voor milieuvriendelijke opties

Als bedrijf is het belangrijk om ook aan het milieu te denken bij het kiezen van relatiegeschenken. Kies daarom voor milieuvriendelijke opties, zoals bijvoorbeeld duurzame tassen, waterflessen van gerecycled materiaal of biologisch afbreekbare pennen. Door te kiezen voor deze opties laat je zien dat je als bedrijf bewust bezig bent met duurzaamheid en het milieu. Bovendien zijn dit soort geschenken vaak ook nog eens erg praktisch en kunnen ze langdurig gebruikt worden, wat de duurzaamheid nog verder vergroot.

Kies voor herbruikbare producten

Kies voor herbruikbare productenEen duurzame optie voor relatiegeschenken is het kiezen van herbruikbare producten. Denk hierbij aan een waterfles, koffiebeker of boodschappentas. Door deze producten te gebruiken, wordt er minder afval geproduceerd en wordt er bijgedragen aan een beter milieu. Bovendien zijn herbruikbare producten vaak van goede kwaliteit en gaan ze lang mee, waardoor ze een duurzame indruk achterlaten bij de ontvanger. Kies daarom voor herbruikbare producten als relatiegeschenk en draag bij aan een groenere wereld.

Vermijd wegwerpitems

Het is belangrijk om wegwerpitems te vermijden bij het kiezen van relatiegeschenken. Deze items hebben vaak een korte levensduur en worden snel weggegooid, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook geen positieve indruk achterlaat bij de ontvanger. Kies in plaats daarvan voor duurzame en herbruikbare items, zoals een mooie waterfles of een stijlvolle koffiemok. Deze items zijn niet alleen praktisch, maar ook milieuvriendelijk en zullen zeker gewaardeerd worden door de ontvanger.

Tip 3: Maak het persoonlijk

Voeg een persoonlijke boodschap toe

Een persoonlijke boodschap toevoegen aan je relatiegeschenk kan een groot verschil maken. Het laat zien dat je de ontvanger waardeert en dat je de tijd hebt genomen om iets speciaals voor hen te doen. Het kan ook helpen om je bedrijf te promoten en de relatie met de ontvanger te versterken. Zorg ervoor dat de boodschap kort en krachtig is en dat het relevant is voor de ontvanger. Het kan bijvoorbeeld een bedankje zijn voor hun loyaliteit of een wens voor een fijne vakantieperiode. Door een persoonlijke boodschap toe te voegen, maak je je relatiegeschenk nog specialer en onvergetelijker.

Laat het geschenk bedrukken met een logo of naam

Het bedrukken van het relatiegeschenk met een logo of naam is een slimme zet. Het zorgt ervoor dat de ontvanger altijd aan jouw bedrijf zal denken wanneer hij of zij het geschenk gebruikt. Bovendien vergroot het de naamsbekendheid van jouw bedrijf. Zorg er wel voor dat het logo of de naam duidelijk en goed zichtbaar is. Kies ook voor een bedrukking van goede kwaliteit, zodat het geschenk er professioneel uitziet en langer meegaat. Overweeg ook om het geschenk te personaliseren met de naam van de ontvanger. Dit geeft een extra persoonlijke touch en laat zien dat je aandacht hebt besteed aan het geschenk.

Kies voor een uniek ontwerp

Een uniek ontwerp kan ervoor zorgen dat jouw relatiegeschenk opvalt tussen alle andere cadeaus. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerd product met het logo van jouw bedrijf erop. Of kies voor een product met een opvallende kleur of vorm. Het is belangrijk dat het ontwerp past bij jouw bedrijf en de boodschap die je wilt overbrengen. Door te kiezen voor een uniek ontwerp laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan het cadeau en dat je waarde hecht aan de relatie met de ontvanger.

Tip 4: Overweeg de functionaliteit

Kies iets wat de ontvanger kan gebruiken

Het is belangrijk om relatiegeschenken te kiezen die de ontvanger daadwerkelijk kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan praktische items zoals een notitieboekje, een waterfles of een powerbank. Maar ook iets lekkers zoals een doosje chocolade of een fles wijn kan een goed idee zijn. Zorg er wel voor dat het geschenk past bij de ontvanger en zijn of haar interesses. Zo zal een sportliefhebber blij zijn met een sporttas, terwijl een boekenwurm meer heeft aan een boekenbon. Door iets te geven wat de ontvanger kan gebruiken, vergroot je de kans dat het geschenk gewaardeerd wordt en dat de ontvanger het ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

Denk aan praktische items

Als je op zoek bent naar originele relatiegeschenken, is het belangrijk om ook aan praktische items te denken. Denk bijvoorbeeld aan een bedrukte paraplu, een handige powerbank of een duurzame drinkfles. Dit zijn items die je relaties waarschijnlijk vaak zullen gebruiken en die daardoor een blijvende indruk achterlaten. Bovendien zijn praktische items vaak tijdloos en geschikt voor verschillende doelgroepen. Houd bij het kiezen van praktische relatiegeschenken wel rekening met de kwaliteit en duurzaamheid van het product, zodat het ook echt lang mee gaat.

Vermijd nutteloze gadgets

Het is belangrijk om te voorkomen dat je nutteloze gadgets als relatiegeschenken geeft. Dit zijn items die geen echte waarde hebben voor de ontvanger en waarschijnlijk snel in de prullenbak belanden. Denk bijvoorbeeld aan goedkope pennen of sleutelhangers met het logo van je bedrijf erop. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor relatiegeschenken die echt nuttig zijn en waar de ontvanger iets aan heeft. Denk bijvoorbeeld aan een mooie mok, een notitieboekje of een powerbank. Deze items worden vaak gebruikt en zorgen ervoor dat je bedrijf positief in beeld blijft bij de ontvanger.

Tip 5: Blijf binnen het budget

Stel een budget vast

Het is belangrijk om voorafgaand aan het kiezen van relatiegeschenken een budget vast te stellen. Zo voorkom je dat je te veel geld uitgeeft en kun je gerichter zoeken naar passende geschenken binnen jouw budget. Bedenk daarbij ook dat het niet altijd nodig is om grote bedragen uit te geven aan relatiegeschenken. Soms kan een klein, maar origineel cadeau meer indruk maken dan een duur geschenk. Houd dus altijd in gedachten wat de ontvanger waardeert en wat past bij de relatie die je met hem of haar hebt.

Vergelijk prijzen en kwaliteit

Het vergelijken van prijzen en kwaliteit is een belangrijk aspect bij het kiezen van originele relatiegeschenken. Het is verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar dit kan uiteindelijk resulteren in een minderwaardig product dat niet goed reflecteert op jouw bedrijf. Het is daarom aan te raden om verschillende aanbieders te vergelijken en te kijken naar de kwaliteit van het product en de prijs. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en een relatiegeschenk kiezen dat zowel origineel als van goede kwaliteit is.

Kies voor een geschenk dat past binnen het budget

Het is belangrijk om bij het kiezen van relatiegeschenken rekening te houden met het budget. Het is verleidelijk om te kiezen voor het duurste cadeau, maar dit is niet altijd de beste optie. Het is beter om een geschenk te kiezen dat past binnen het budget en toch origineel en nuttig is. Er zijn tal van mogelijkheden die niet veel kosten, maar toch een grote impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde pen, een notitieboekje of een mok. Door te kiezen voor een geschenk dat past binnen het budget, kan het bedrijf ook op lange termijn profiteren van de investering.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen