7 tips voor het vinden van het perfecte relatiegeschenk
29 juni 2023 
7 min. leestijd

7 tips voor het vinden van het perfecte relatiegeschenk

Bepaal je budget

Bepaal hoeveel je wilt uitgeven

Het is belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel je wilt uitgeven aan het relatiegeschenk. Dit voorkomt dat je achteraf voor verrassingen komt te staan en meer uitgeeft dan je eigenlijk van plan was. Bedenk daarom van tevoren een budget en houd hier rekening mee bij het zoeken naar het perfecte relatiegeschenk. Het is ook goed om te bedenken dat het niet altijd om het duurste cadeau gaat, maar om de gedachte erachter. Een persoonlijk en goed doordacht relatiegeschenk kan net zo waardevol zijn als een duur cadeau.

Maak een lijst van mogelijke geschenken binnen je budget

Het is belangrijk om een budget vast te stellen voordat je begint met het zoeken naar relatiegeschenken. Maak een lijst van mogelijke geschenken binnen je budget en houd hierbij rekening met de hoeveelheid geschenken die je nodig hebt en de waarde die je aan elk geschenk wilt toekennen. Het is ook handig om te kijken naar de interesses en behoeften van de ontvangers, zodat je een geschenk kunt kiezen dat bij hen past. Door een lijst te maken van mogelijke geschenken binnen je budget, kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je te veel geld uitgeeft aan relatiegeschenken.

Houd rekening met eventuele extra kosten zoals verzending en verpakking

Bij het kiezen van een relatiegeschenk is het belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar eventuele extra kosten. Denk hierbij aan verzendkosten en kosten voor de verpakking. Het kan namelijk zo zijn dat het relatiegeschenk niet alleen naar de ontvanger verstuurd moet worden, maar ook nog eens op een speciale manier verpakt moet worden. Dit kan de kosten flink opdrijven. Houd hier dus rekening mee bij het bepalen van het budget voor het relatiegeschenk. Het is ook verstandig om te kijken of de leverancier deze extra kosten in rekening brengt of dat deze al bij de aanschafprijs zijn inbegrepen. Zo voorkom je verrassingen achteraf en kun je het perfecte relatiegeschenk vinden binnen het gestelde budget.

Ken je doelgroep

Bepaal wie je wilt bereiken met het geschenk

Voordat je begint met het zoeken naar het perfecte relatiegeschenk, is het belangrijk om te bepalen wie je wilt bereiken met het geschenk. Wil je bijvoorbeeld je klanten bedanken voor hun loyaliteit of wil je juist nieuwe klanten aantrekken? Of wil je je medewerkers belonen voor hun harde werk? Door te weten wie je wilt bereiken, kun je gerichter zoeken naar het juiste geschenk en ervoor zorgen dat het geschenk goed aansluit bij de ontvanger. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de doelgroep en hun interesses en behoeften.

Denk na over de interesses en voorkeuren van je doelgroep

Het is belangrijk om te weten wat de interesses en voorkeuren zijn van je doelgroep voordat je een relatiegeschenk kiest. Als je bijvoorbeeld een relatiegeschenk geeft aan een groep sportliefhebbers, dan is het een goed idee om iets te geven dat gerelateerd is aan sport, zoals een sporttas of een bidon. Als je doelgroep voornamelijk uit zakelijke professionals bestaat, dan is een stijlvolle pen of een notitieboekje een betere keuze. Door rekening te houden met de interesses en voorkeuren van je doelgroep, zorg je ervoor dat je relatiegeschenk niet alleen gewaardeerd wordt, maar ook gebruikt zal worden.

Kies een geschenk dat past bij de levensstijl van je doelgroep

Het is belangrijk om een relatiegeschenk te kiezen dat past bij de levensstijl van je doelgroep. Als je bijvoorbeeld een doelgroep hebt die veel reist, dan is een handige reisaccessoire zoals een bagagelabel of een reiskussen een goede keuze. Als je doelgroep sportief is, dan kun je denken aan sportaccessoires zoals een bidon of een sporttas. Door een geschenk te kiezen dat past bij de levensstijl van je doelgroep, laat je zien dat je aandacht hebt voor hun interesses en behoeften. Dit kan bijdragen aan een positieve relatie tussen jou en je doelgroep.

Kies voor kwaliteit

Kies voor een geschenk van goede kwaliteit

Het is belangrijk om te investeren in een relatiegeschenk van goede kwaliteit. Een geschenk van hoge kwaliteit laat namelijk een goede indruk achter bij de ontvanger en kan zelfs bijdragen aan het versterken van de relatie tussen jou en de ontvanger. Kies daarom voor een geschenk dat duurzaam is en lang meegaat. Denk bijvoorbeeld aan een luxe pen, een mooie mok of een kwalitatief hoogwaardige tas. Door te kiezen voor een geschenk van goede kwaliteit laat je zien dat je waarde hecht aan de relatie en dat je bereid bent om te investeren in een langdurige samenwerking.

Vermijd goedkope en onnodige geschenken

Het is belangrijk om te vermijden dat je goedkope en onnodige geschenken geeft aan je klanten of relaties. Dit kan namelijk een negatieve indruk achterlaten en zelfs averechts werken. Goedkope geschenken kunnen overkomen als onoprecht en onbelangrijk, terwijl onnodige geschenken als verspilling van tijd en geld kunnen worden gezien. Het is daarom beter om te investeren in kwalitatief hoogwaardige geschenken die nuttig en relevant zijn voor de ontvanger. Zo laat je zien dat je waarde hecht aan de relatie en dat je moeite hebt gedaan om een passend geschenk te vinden.

Kies voor duurzame en milieuvriendelijke geschenken

Het is belangrijk om bij het kiezen van een relatiegeschenk ook te denken aan het milieu. Kies daarom voor duurzame en milieuvriendelijke geschenken. Denk bijvoorbeeld aan producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of aan geschenken die biologisch afbreekbaar zijn. Door te kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke geschenken laat je niet alleen zien dat je geeft om het milieu, maar ook om de ontvanger van het geschenk. Bovendien draag je op deze manier bij aan een betere wereld voor ons allemaal.

Personaliseer het geschenk

Voeg een persoonlijke boodschap toe

Een persoonlijke boodschap kan het verschil maken tussen een gewoon relatiegeschenk en een onvergetelijk cadeau. Door een persoonlijke boodschap toe te voegen, laat je zien dat je de ontvanger waardeert en dat je tijd en moeite hebt gestoken in het vinden van het perfecte cadeau. Het kan ook helpen om de relatie tussen jou en de ontvanger te versterken. Denk bij het schrijven van de boodschap aan de ontvanger en wat hij of zij belangrijk vindt. Het kan een bedankje zijn voor de samenwerking of een wens voor een succesvolle toekomst. Zorg ervoor dat de boodschap oprecht en persoonlijk is en dat het past bij de gelegenheid en het cadeau.

Kies voor een geschenk met de naam of het logo van je bedrijf

Een relatiegeschenk met de naam of het logo van je bedrijf is een slimme keuze. Het is een effectieve manier om je merk te promoten en de naamsbekendheid te vergroten. Bovendien zorgt het ervoor dat de ontvanger jouw bedrijf niet snel zal vergeten. Zorg er wel voor dat het geschenk van goede kwaliteit is en past bij de uitstraling van je bedrijf. Een goed gekozen relatiegeschenk met je bedrijfsnaam of logo kan een blijvende indruk achterlaten bij je klanten en relaties.

Maak het geschenk uniek door het te personaliseren met de naam van de ontvanger

Een van de beste manieren om een relatiegeschenk uniek te maken, is door het te personaliseren met de naam van de ontvanger. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals het graveren van de naam op een pen of het bedrukken van de naam op een mok. Door het geschenk te personaliseren, laat je zien dat je echt hebt nagedacht over het cadeau en dat je de ontvanger waardeert. Bovendien zal de ontvanger het geschenk waarschijnlijk langer bewaren en gebruiken, omdat het persoonlijk voor hem of haar is gemaakt. Het personaliseren van een relatiegeschenk is dus een slimme manier om een blijvende indruk achter te laten.

Kies voor een geschenk dat past bij de gelegenheid

Kies voor een geschenk dat past bij de gelegenheid

Het is belangrijk om bij het kiezen van een relatiegeschenk rekening te houden met de gelegenheid. Een geschenk dat geschikt is voor een jubileumviering kan bijvoorbeeld minder gepast zijn voor een afscheid van een collega. Denk daarom goed na over de gelegenheid en pas het geschenk hierop aan. Een gepersonaliseerd cadeau kan bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor een afscheid, terwijl een luxe geschenkdoos met wijn en chocolade juist weer beter past bij een jubileumviering. Door het geschenk af te stemmen op de gelegenheid, laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan de ontvanger en de gelegenheid.

Denk na over de timing van het geschenk

Het is belangrijk om na te denken over de timing van het relatiegeschenk. Het geven van een geschenk op het juiste moment kan een groot verschil maken in de impact ervan. Overweeg bijvoorbeeld om het geschenk te geven tijdens een belangrijke mijlpaal of gebeurtenis, zoals een jubileum of een succesvolle samenwerking. Ook kan het geven van een geschenk tijdens de feestdagen of aan het einde van het jaar een goede keuze zijn. Zorg er wel voor dat het geschenk niet te laat wordt gegeven, anders kan het zijn doel missen.

Kies voor een geschenk dat past bij de relatie tussen jou en de ontvanger

Het is belangrijk om een relatiegeschenk te kiezen dat past bij de relatie tussen jou en de ontvanger. Als je bijvoorbeeld een zakelijke relatie hebt, is het gepast om een geschenk te geven dat professioneel en nuttig is. Denk hierbij aan een gepersonaliseerde pen of een notitieboekje met het logo van het bedrijf erop. Voor een goede vriend of familielid kun je juist iets persoonlijks geven, zoals een fotolijstje met een mooie herinnering erin of een gepersonaliseerde mok met een grappige tekst. Door een geschenk te kiezen dat past bij de relatie tussen jou en de ontvanger, laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan het cadeau en dat je de relatie waardeert.

Houd rekening met de verpakking

Kies voor een aantrekkelijke verpakking

Een aantrekkelijke verpakking kan het verschil maken tussen een gewoon relatiegeschenk en een onvergetelijk cadeau. Kies voor een verpakking die past bij de uitstraling van jouw bedrijf en het geschenk zelf. Denk bijvoorbeeld aan een luxe geschenkdoos of een op maat gemaakte verpakking met het logo van jouw bedrijf erop. Een mooie verpakking zorgt ervoor dat het geschenk extra bijzonder en waardevol lijkt, en zal de ontvanger zeker waarderen. Vergeet niet om ook aandacht te besteden aan de presentatie van het geschenk, bijvoorbeeld door het te laten bezorgen op een speciale manier of door het persoonlijk te overhandigen.

Voeg een persoonlijke touch toe aan de verpakking

Een persoonlijke touch toevoegen aan de verpakking van je relatiegeschenk kan het cadeau nog specialer maken. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een handgeschreven kaartje met een persoonlijke boodschap of het laten bedrukken van de verpakking met het logo van de ontvanger. Ook kun je ervoor kiezen om het cadeau te verpakken in een gepersonaliseerde doos of tas. Door deze extra aandacht te besteden aan de verpakking, laat je zien dat je echt hebt nagedacht over het cadeau en dat je de ontvanger waardeert.

Houd rekening met de grootte en het gewicht van de verpakking voor verzending

Wanneer je een relatiegeschenk hebt gevonden dat perfect past bij jouw bedrijf en de ontvanger, is het belangrijk om ook rekening te houden met de grootte en het gewicht van de verpakking voor verzending. Een te grote of te zware verpakking kan namelijk voor onnodige kosten zorgen bij het versturen van het geschenk. Daarnaast kan het ook onhandig zijn voor de ontvanger om een groot en zwaar pakket te ontvangen. Kies daarom voor een verpakking die past bij het geschenk en zorg ervoor dat deze stevig genoeg is om het geschenk te beschermen tijdens het transport. Zo komt het geschenk veilig en wel aan bij de ontvanger.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen