Alle gerechten van Antwerpen Proeft 2023
AROMAS DE LOS ANDES / MAMA SARA · Sara Carrillo · Kalmthout · authentiek Peruaans, nikkei, chifa
(A) Aeropuerto Chifa, pollo: Chinees-Peruaanse fusion met kip, noedels, rijst en quinoa, geserveerd met broccoli, Chinese kool, rode paprika, peultjes en sojascheuten = 5 b.
(B) Aeropuerto Chifa, veggie: met alternatief op basis van soja - Vegetarisch = 5 b.
(C) Ceviche Nikkei: Peruaans-Japanse fusion met tonijn, limoen, Japanse tijgermelk (sojasaus, Peruaanse chilipeper, koriander, gember en sesamzaad), komkommer, avocado, nori en krokante rijst = 6 b.
ARRIKIIATI ° ^ · Giorgio Longo · Antwerpen · modern Italiaans / CANNOLO · authentiek Siciliaanse desserts
(A) Arrikiiati - Boeuf carrotte op Siciliaanse wijze: traaggegaarde ossenstaart van lokaal, organisch rund, geserveerd met geroosterde wortel, salsa verde, Siciliaanse ansjovis en konfijt van citroen = 5 b.
(B) Cannolo - Handgemaakte cannolo (typisch Siciliaans dessert) met crémeux van Siciliaanse pistache en gel van yuzu (citrusvrucht) - Vegetarisch = 4 b.
(C) Cannolo - Handgemaakte cannolo met plant-based crémeux - Vegan = 4 b.
ATELIER 22 / PUUR CATERING · Manuel Coppens · Oostham · cateraar, home cooking, gourmet fast food
(A) Warm broodje met versbereide pulled chicken of pulled pork (naar keuze) en julienne van rode biet, gele en groene courgette, wortel en witte kool, afgewerkt met peterselie en huisgemaakte truffelsaus = 6 b.
(B) Warm broodje met veggie burger en julienne van rode biet, gele en groene courgette, wortel en witte kool, afgewerkt met peterselie en huisgemaakte truffelsaus - Vegetarisch = 6 b.
ATELIER ROGER VAN DAMME · Schoten · meester-patissier
(A) Brusselse wafel Atelier Roger van Damme, naturel - Vegetarisch = 5 b.
(B) Brusselse wafel met topping van vers geklopte slagroom / met toppings van vers geklopte slagroom en chocolade / met toppings van vers geklopte slagroom en vol gerijpte aardbei - Vegetarisch = 6 / 7 / 8 b.
BALLS & GLORY ¨ · Njam!-chef WIM BALLIEU · Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen · handgemaakte meatballs
(A) Classic pork: balleke met vlees van eigen boerderij, gevuld met romige combinatie van champignon uit Kortemark en witte truffel, gesigneerd Wim Ballieu & Team = 6 b.
(B) Crispy chicken tikka masala: balleke met pure chicken, gevuld met pittige tomaat en kokos, gesigneerd Wim Ballieu & Team
(C) Meatball sandwich: duo handgedraaide ballekes van varken uit Nevele en angus (rund) met tomatensaus op moeders wijze en luchtige aioli, geserveerd in huisgebakken aardappelbrioche = 6 b.
BIA MARA ¨ · Antwerpen, Brussel, Leuven · seafood, Iers
(A) The Bia Mara Classic: fish and chips met huisgemaakte tartaarsaus en vers gesneden frieten, gezouten met zeewier = 5 b.
(B) Arancini (risottoballetjes), gevuld met Parmezaanse kaas en mozzarella, met huisgemaakte knoflook-truffelmayonaise - Vegetarisch = 5 b.
(C) Tempura van heek, met tempurabeslag met Ierse stout en inkt van pijlinktvis, geserveerd met huisgemaakte saus van oesterblad en zeekraal en vergezeld van vers gesneden frieten, gezouten met zeewier = 6 b.
BÔNG SEN · Anh Tuyet Huynh Thi · Antwerpen · authentiek Vietnamees
(A) Gỏi gà: Vietnamese chicken salad met kipfilet, witte kool, wortel, selderstengel, zoete ui, verse munt en zoetzure saus naar eigen recept = 4 b.
(B) Chả giò, kip: huisgemaakte authentiek Vietnamese loempia's met kipgehakt, zoete ui, wortel, gedroogde black fungus en vermicelli (3 stuks) = 5 b.
(C) Chả giò, veggie: huisgemaakte authentiek Vietnamese loempia's met prei, zoete ui, wortel, gedroogde black fungus en vermicelli (3 stuks) - Vegan = 5 b.
CASA LATINA · Karina Bustamante · Berchem · authentiek Latijns-Amerikaans, Caribisch
(A) Patacones: authentiek Latijns-Amerikaanse/Caribische burger met - tussen 2 gefrituurde plakken bakbanaan - rundvlees, buikspek of kip (naar keuze) en geraspte kaas, huisgemaakte Venezolaanse queso de mano, guacamole, coleslaw en pebre (frisse Chileense salade) = 5 b.
(B) Patacones con frijoles negros: met gemarineerde donkere bonen en geraspte kaas, huisgemaakte Venezolaanse queso de mano, guacamole, coleslaw en pebre (frisse Chileense salade) - Vegetarisch = 5 b.
(C) Arepa: handgemaakt Venezolaans/Colombiaans maisbroodje met pulled chicken, pulled pork of pulled beef (naar keuze) en pebre (frisse Chileense salade), huisbereide salsa blanco met knoflook en dressing met groene groenten en avocado = 6 b.
CHOCOLADEHUIS BOON ¨ · Patrick 'Boon' Mertens · Hasselt · meester-chocolatier
(A) Huisgemaakte iced cappuccino: romige unieke ijscappuccino, afgewerkt met slagroom en stick van gerolde pure chocolade - Vegetarisch = 4 b.
(B) Huisgemaakte iced cappuccino op bodem van advocaat of chocolade-advocaat (naar keuze) - Vegetarisch = 5 b.
(C) Nieuw en uniek typisch Limburgs chocoladeconcept, dat wordt gelanceerd op Antwerpen Proeft. Moet er nog vlaai zijn? - Vegetarisch = 6 b.
COEUR DE BOEF! · Njam!-chef PIETER DECLERCQ · Scherpenheuvel · foodstudio, cateraar
(A) Boefkroketjes op Aziatische wijze met limoen-gembermayonaise (2 stuks) = 4 b.
(B) Hartige tartelette met krab, crème van wortel en vadouvan (Indiaas-Frans specerijenmengsel) = 4 b.
COIN COIN ^ · Alain Moons · Brasschaat · Frans-Belgisch
(A) Zeebaars met fondue van tomaat, tomatenjus, crème van zwarte knoflook en basilicumolie = 5 b.
(B) Flatbread met fondue van tomaat, tomatenjus, crème van zwarte knoflook en basilicumolie - Vegetarisch = 5 b.
(C) Lomo ibérico met asperge, erwtjes, tuinboon, bonenkruid, dragonjus, crème van aardappel en peterseliecrumble = 6 b.
DA COSTA ¨ · David da Costa · Antwerpen · gastronomie, fusion, Indonesisch
(A) Tataki van tonijn met emulsie van groene curry, gembergel en sambai (vol smakende zoetzure azijn) = 5 b.
(B) Ravioli van kreeft, geserveerd met hartige spinazie, pinda en Indonesisch kreeftenschuim = 6 b.
DELREY ¨ · Bernard Proot, Jan Proot · Antwerpen · meester-chocolatier-patissier
(A) Chocoladebiscuit met chocolademousse (64% cacao) en crème van earl grey met appelsien, afgewerkt met crème prise, meringue van chocolade, spongecake en chocoladesaus = 5 b.
(B) Amandel-citroenbiscuit met citruscrème, crémeux van munt, aardbeienmousse met rode-vruchtenthee en aardbeiencoulis = 5 b.
FINE FLEUR * ^ ^ ^ · THOMAS DIEPERSLOOT · do 18/05 · Antwerpen · gastronomie, creatief
Geroosterd buikspek met lak van tandoori, geroosterde ui, knolselderij en jus van sake en mirin = 5 b.
GOURMET WIRTSHAUS TIROLER HOF KUFSTEIN ^ · Viktoria Fahringer · Kufstein (Oostenrijk) · authentiek Oostenrijks, Centraal-Europees, fusion
(A) Wirtshaus Goes Vegan (Dessert): typisch Oostenrijkse noedels met gebruinde boter, crumble van hazel- en walnoot, kaneel en poedersuiker - Vegan = 4 b.
(B) Fine Dining Goes Vegan - Apfelstrudel New Style: strudel van getrokken en gepoft deeg met appelragout, rum-en-rozijnengel en schuim van appel en kaneel - Vegan = 5 b.
HET GEBAAR * ^ ^ ^ ^ · Njam!-chef ROGER VAN DAMME · vr 19/05 · Antwerpen · gastronomie, creatief
(A) Zalm met groene curry op Thaise wijze = 8 b.
(B) Chocolade-surprise à la Roger van Damme - Vegetarisch = 8 b.
KARIBU MEZANI · Antwerpen · authentiek Oost-Congolees, fusion
(A) Moambe Puff Puff: krokante lichtzoete oliebolletjes met kip, tomaat en ui, geserveerd op stokje met pindasaus naar eigen recept = 4 b.
(B) Karibu Waffle: hartige wafel van bakbanaan met in runderbouillon gestoofd kalfsvlees, gepekelde rode ui, mango en sausje = 5 b.
LE GRAND VERRE * ^ ^ ^ · WOUT BRU · Durbuy · gastronomie, modern Frans, internationaal
(A) Gekonfijte selder en buikspek, kaviaar van gerookte wilde haring, chips van artisjok en tijm = 6 b.
(B) Gekonfijte selder, kaviaar van gerookte wilde haring, chips van artisjok en tijm = 5 b.
LITTLE BEIRUT · Fares Saliba · Antwerpen · authentiek Libanees, Midden-Oosters
(A) 4 hapjes: kebbeh (balletje met rundergehakt, bulgur, ui en pijnboompit), sambousek lahme (gefrituurd halvemaandeegje met rundergehakt), sfiha (pasteitje met rundergehakt, tomaat en pijnboompit) en sambousek djej (met kip) = 5 b.
(B) 4 veggie hapjes: rakakat jibneh (feta en munt in bladerdeeg), sabanegh (pasteitje met fris-zurige spinazie en ui), man'oucheh (deegbodem met tijm, sumak en sesam) en falafel à la Fares - Vegetarisch = 5 b.
(C) Hummus (puree van kikkererwt en sesampasta), moutabal (kaviaar van gegrilde aubergine met sesamzaadolie) en tabouleh (salade van fijngesneden peterselie, verse munt, lente-ui, tomaat, bulgur, olijfolie en citroen) - Vegan = 6 b.
LOCO MEXICANO · Cristóbal Wille · Haasdonk · authentiek Mexicaans
(A) Pollo pibil (gerecht uit Yucatán): taco's met kip, gemarineerd in combinatie van citrussappen, geserveerd op blauwe-maistortilla met gepekelde ui en pico de gallo, naar keuze aangevuld met koriander, queso fresco en salsa van habanero (2 stuks) = 5 b.
(B) Tacos al pastor: authentieke maistortilla's met varkensschouder, gemarineerd in Mexicaanse kruiden en achiote, belegd met ananas, koriander, ui, salsa verde en guacamole = 5 b.
MADAME FOURCHETTE · Stefanie Berben · Schoten · cateraar, gourmet fast food
(A) Taco met huisbereide warmgerookte zalm, crème van avocado, zure room, lentegroentjes, kiemgroentjes van eigen kweek en krokantje van zeewier = 5 b.
(B) Traaggegaarde, botermalse pulled pork op warme brioche, huisbereide koolsalade en spicy BBQ-saus met Kikkoman-sojasaus en Tabasco-sriracha = 5 b.
(C) Taco met falafel, huisbereide koolsalade en groentjes van eigen kweek - Vegan = 5 b.
MEY ^ · Nicolas Lopez, Ariel Millaman · Antwerpen · vlees- en wijnbistro, Frans-Belgisch, Midden-Oosters, Zuid-Amerikaans
(A) Aguachile negro: pittige sashimi van zeebaars, op Mexicaanse wijze à la minute gemarineerd in vers limoensap met mengsel van geblakerde chilipeper, rode ui en knoflook = 6 b.
(B) Bitterballen met bavette van wagyu (rund), gegaard in bouillon van mergpijp en ossenstaart en op smaak gebracht met Perzische kruiden, geserveerd met verse dijonnaise = 6 b.
NEBO * ^ ^ ^ · DIMITRI DE KONINCK · za 20/05 · Antwerpen · gastronomie, eigentijds, Frans-Aziatisch
(A) Kroketjes met hervekaas, gefrituurde peterselie, yuzumayonaise en peterseliecrème = 5 b.
(B) Irish Mór-oester, salade van noakomkommer, granité van champagne, ponzucrème en shiso-olie = 6 b.
(C) Bluefintonijn, furikake, shiso, kataifi en yakinikudressing = 6 b.
PAPS ^ ~ · Sonny Wuyts · Berlaar · gastronomische bistro, creatief
(A) Hamachi (geelvinmakreel) en vinaigrette van ponzu met sudachi (saus met citrusvrucht), vergezeld van Japanse radijs = 5 b.
(B) Brioche met crémeux van Parmezaanse kaas, tartaar van simmentaler (rund) en kaviaar van Siberische steur = 6 b.
PATISSERIE WILLEM VERLOOY ¨ · Antwerpen, Oevel · meester-patissier
(A) Tarte citron: pâte sablée, frangipane, meringue en crémeux met citroen = 4 b.
(B) Bateau noisette: dacquoise met hazelnoot, namelaka van melkchocolade, krokante hazelnootpraliné en yuzu = 4 b.
(C) Huisgemaakt zuurdesembrood - Vegan = 3 b.
PIEPERS & RUND · Tymo Dijkstra · Amsterdam (Nederland) · gourmet fast food, biologisch
(A) Frites runderstoof: vers gesneden friet van frieslander (aardappel) uit de Hollandse polders met huisgemaakt, rijk runderstoofvlees, afgewerkt met peterselie = 5 b.
(B) Frites runderstoof speciaal, voor de echte bourgondiër: vers gesneden friet van frieslander (aardappel) uit de Hollandse polders met huisgemaakt, rijk runderstoofvlees, afgewerkt met peterselie en toppings van Amsterdamse zilveruitjes, fritessaus en gefrituurde uitjes = 6 b.
PIZZAYOLI · Henk van Keulen · Ede (Nederland) · artisanaal Italiaans, culinair entertainer
(A) Pizza Margherita: houtovenpizza met san marzano (tomaat), mozzarella, Parmezaanse kaas en basilicum - Vegetarisch = 5 b.
(B) Pizza Lenny: houtovenpizza met spek, san marzano (tomaat), mozzarella, rode ui, chilipeper en sambuca = 6 b.
(C) Pizza Vulcano: houtovenpizza met Italiaanse beenham, Calabrese salami, san marzano (tomaat) en mozzarella = 6 b.
RESTAURANT 1857 ° ^ ^ ^ · Joey van Heesbeen · Roosendaal (Nederland) · gastronomie, creatief Frans
(A) Tartaar van Nederlandse melkkoe met crème van lavas (aromatisch kruid), hummus met peterselie, crème van eierdooier, gefermenteerde radijs en krokant van as van hooi, afgewerkt met verse kruiden uit eigen tuin = 5 b.
(B) Millefeuille van zeebaars en asperge met schuim van aardappel en gefermenteerde asperge, geserveerd met aardappelkaantjes en crème van daslook = 6 b.
SKALDU · Axel Van Steenbergen · Weert · seafood, internationaal, eigentijds / OUD GEMEENTEHUIS · grillrestaurant, Belgisch / HORECATOPPERS · cateraar-traiteur
(A) Skaldu - Paling in 't groen op Weertse wijze: in wijn en gekruide visbouillon gegaarde paling met spinazie, traditionele groene kruiden en basilicum, dille, marjolein, rozemarijn en salie, geserveerd met brood = 5 b.
(B) Oud Gemeentehuis - Entrecote van rund, gebakken in ganzenvet, met huisgemaakte bearnaise, krielaardappel met knoflook en salade van rucola, rode ui, wortel en knolselder = 4 b.
SORA KUSINA · Anthonette Auditor, Sebastien Speter · Hoboken · authentiek Filipijns, Japans
(A) Sisig rice bowl: op Filipijnse wijze traaggegaard varkensvlees met Kikkoman-ponzu-sojasaus, op smaak gebracht met citrus, ui, gember en chilivlokken, geserveerd met jasmijnrijst, spiegelei, Tabasco-sriracha, Japanse mayonaise en gebakken uitjes = 5 b.
(B) Crispy sushi roll, zalm: in panko gefrituurde sushi roll, gevuld met verse zalm, komkommer en mango, met topping van gebakken uitjes, Japanse mayonaise en huisgemaakte teriyakisaus = 6 b.
(C) Crispy sushi roll, veggie: in panko gefrituurde sushi roll, gevuld met komkommer, mango en gepekelde radijs, met topping van gebakken uitjes, Japanse mayonaise en huisgemaakte teriyakisaus - Vegetarisch = 6 b.
TAZU ^ · Noah Osayande, hoofdbarman Julian Youssef · Antwerpen · Japans, cocktailbar · Gault&Millau's Cocktail Bar of the Year 2023
Tempura van octopus met licht pikant paprikasausje = 5 b.
THE LOBSTERMAN · Dimitri Van Montfort · Schilde · seafood, traiteur
(A) Luxe-garnaalkroket: in panko gepaneerd kroketbeslag met 40% noordzeegarnaal = 4 b.
(B) New York fish cakes: hapjes van kabeljauw en scampi met oosterse kruiden, sriracha-mayonaise, geroosterde sesam en lente-ui = 5 b.
(C) The Lobsterburger: burger met verrassende combinatie van kipgehakt en kreeftenvlees, geserveerd met pittige mayonaise = 6 b.
(D) Pulpo con pimentón: op de Weber gegrilde octopus met gerookte-paprikapoeder, geserveerd met pittig sausje van Spaanse pepers = 6 b.
UKIYO ° ^ ~ · Bodi de Munck · Stekene · gastronomie, modern, Frans-Japans / ZOET BY GILL WALSCHAP · Bornem · meester-patissier
(A) Ukiyo - Filet van kwartel, gemarineerd met koji (Japanse smaakmaker) en gegaard op lage temperatuur, crème van gepofte butternut, crumble van seroendeng (Indonesisch mengsel van geschaafde kokos, pinda, gebakken ui en specerijen) en jus met tsuyu (sojasaus en dashi) = 6 b.
(B) Zoet by Gill Walschap - Smeuïge amandelbiscuit met ganache van Papoeaanse melkchocolade, afgewerkt met texturen van gember, sinaas, sake en karamel - Vegetarisch = 5 b.
ZAOWANG · Antwerpen · sushi, Oost-Aziatisch
(A) Special maki combo: mix van futomaki = 5 b.
(B) Special vegan maki combo: mix van futomaki - Vegan = 5 b.
(C) Classic sushi & sashimi combo: mix van nigiri & sashimi = 6 b.
ZILTE * * * ^ ^ ^ ^ · VIKI GEUNES · zo 21/05 · Antwerpen · gastronomie, eigentijds
Langoustine, asperge, daslook, ragout van varken en erwt met pil pil = 8 b.