Knapkoek Uit Het Maasland - Lekker Limburgs

Knapkoek Uit Het Maasland - Lekker Limburgs

De bezieler achter de knapkoek uit het Maasland is Peter Nulens, de uitbater van de bekende winkel Lekker Limburgs in het centrum van Hasselt waar je alle streekproducten uit deze provincie aantreft. Nulens is bezeten door de rijke geschiedenis van de knapkoek en praat er even gepassioneerd over als een ander over oude wijnen.

“Knapkoek is zelfs een internationaal product”, weet hij. “Zo heeft ook het Nederlandse witte stadje thorn zijn vierkante knapkoek. Er bestaan dan ook 101 variëteiten van het recept.”

Lekker Limburgs

Toch maakt Peter Nulens zich sterk dat zijn Maaslandse knapkoek volgens het authentieke recept is gebakken. “De meester der knapkoekbakkers, wijlen Jaak Smeets uit Maaseik, heeft op een avond in zijn keuken de knapkoek voor mij en mijn vader voorgebakken”, vertelt hij. “Na een aantal borreltjes heeft de man mij de authentieke receptuur overhandigd. Goede boter uit het Maasland, fijne kaneel en een versiering van dikke suikerkorrels op de koek zijn onontbeerlijk.”

Hoewel Peter Nulens zelf een bakker is, laat hij zijn Maaslandse knapkoek vandaag bij bakker Vandenbosch uit Dilsen-Stokkem maken. “knapkoek is waarschijnlijk de oudste Limburgse koek, meer dan 300 jaar oud”, beweert Nulens. “De geschiedenis ervan gaat terug tot de Maasvaarders van Maaseik. Waarschijnlijk hebben ze hun povere scheepsbeschuit veredeld met de goede boter die ze met hun schepen vervoerden. Later is de koek zo verfijnd geworden dat het een echte
delicatesse werd voor de adel.”

De knapkoek uit het Maasland is een gegiste koek en moet à point afgebakken worden. Dat maakt het knap moeilijk om de lekkernij te maken. “Het is bovendien een zeer arbeidsintensieve bezigheid” zegt Nulens. “De deegbolletjes worden elk apart nog met de hand uitgerold. Nadien moet de koek rijzen. En dan volgt de belangrijkste handeling: het deeg moet dan nogmaals met de vingers worden uitgedrukt. Het is juist die techniek van het wafelen die onze Maaslandse knapkoek zo luchtig en broos maakt. Als je de knapkoek op een traditionele manier wil eten, moet je de koek in een diep bord met je wijsvinger breken en de stukjes verdelen.”


Knapkoek Uit Het Maasland - Lekker Limburgs