Hoe origineel zijn jouw relatiegeschenken?
24 juni 2023 
5 min. leestijd

Hoe origineel zijn jouw relatiegeschenken?

Waarom originele relatiegeschenken belangrijk zijn

Een eerste indruk maken

Een eerste indruk maken is cruciaal bij het geven van relatiegeschenken. Het is belangrijk om te laten zien dat je moeite hebt gedaan om iets persoonlijks en unieks te geven. Een standaard cadeau kan al snel overkomen als onpersoonlijk en onoprecht. Door te kiezen voor een origineel geschenk dat past bij de ontvanger en jouw bedrijf, maak je een goede eerste indruk en laat je zien dat je waarde hecht aan de relatie. Dit kan leiden tot een langdurige en succesvolle samenwerking.

Blijvende herinnering creëren

Een blijvende herinnering creëren met relatiegeschenken is een slimme zet. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf of merk langer in het geheugen van de ontvanger blijft hangen. Denk bijvoorbeeld aan een gepersonaliseerde mok, pen of sleutelhanger met jouw bedrijfslogo erop. Maar ook duurzamere opties zoals een plant of een notitieboekje van gerecycled materiaal kunnen een blijvende indruk achterlaten. Het is belangrijk om te kiezen voor een relatiegeschenk dat past bij jouw bedrijf en de ontvanger. Zo creëer je niet alleen een blijvende herinnering, maar ook een positieve associatie met jouw merk.

Onderscheiden van concurrenten

Om je te onderscheiden van je concurrenten is het belangrijk om relatiegeschenken te kiezen die origineel en uniek zijn. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde cadeaus met de naam of het logo van je bedrijf erop. Ook kun je kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke geschenken, zoals herbruikbare waterflessen of biologisch afbreekbare pennen. Door te kiezen voor relatiegeschenken die anders zijn dan die van je concurrenten, laat je zien dat je aandacht besteedt aan de details en dat je je klanten waardeert.

Voorbeelden van originele relatiegeschenken

Duurzame producten

Duurzame producten zijn tegenwoordig erg populair als relatiegeschenken. Dit zijn producten die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd en vaak ook nog eens lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan een waterfles van gerecycled materiaal, een notitieboekje met een omslag van duurzaam papier of een tas van biologisch katoen. Door duurzame producten als relatiegeschenk te geven, laat je zien dat je geeft om het milieu en draag je bij aan een duurzamere wereld. Bovendien zijn dit soort geschenken vaak erg praktisch en worden ze dus ook echt gebruikt.

Gepersonaliseerde geschenken

Gepersonaliseerde geschenken zijn een geweldige manier om indruk te maken op klanten en relaties. Door het toevoegen van een persoonlijk tintje, zoals een bedrijfslogo of de naam van de ontvanger, wordt het geschenk uniek en memorabel. Er zijn talloze opties voor gepersonaliseerde geschenken, zoals pennen, mokken, notitieboekjes en zelfs kleding. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatieve producten en een professionele bedrukking om ervoor te zorgen dat het geschenk lang meegaat en een positieve indruk achterlaat.

Lokale producten

Lokale producten zijn een geweldige manier om originele relatiegeschenken te geven. Door lokale producten te gebruiken, laat je zien dat je betrokken bent bij de gemeenschap en steun je lokale bedrijven. Bovendien zijn lokale producten vaak uniek en hebben ze een verhaal achter zich, wat het geschenk extra speciaal maakt. Denk bijvoorbeeld aan een fles wijn van een lokale wijngaard of een mand vol met streekproducten. Door lokale producten te gebruiken, geef je niet alleen een cadeau, maar ook een stukje van de lokale cultuur en geschiedenis.

Belevingsgeschenken

Belevingsgeschenken zijn relatiegeschenken die niet alleen een tastbaar product bieden, maar ook een ervaring of beleving. Denk bijvoorbeeld aan een workshop, een proeverij of een dagje uit. Door het geven van een belevingsgeschenk laat je zien dat je echt hebt nagedacht over wat de ontvanger leuk vindt en dat je hem of haar een unieke ervaring wilt bieden. Bovendien blijft een herinnering aan een leuke dag of bijzondere workshop vaak langer hangen dan een simpel product. Belevingsgeschenken zijn daarom een originele en effectieve manier om je waardering te tonen en de relatie met je klanten of partners te versterken.

Hoe je zelf originele relatiegeschenken kunt bedenken

Ken je doelgroep

Ken je doelgroepHet is belangrijk om te weten wie je doelgroep is voordat je relatiegeschenken gaat uitdelen. Wie zijn je klanten en wat vinden zij belangrijk? Zijn ze bijvoorbeeld geïnteresseerd in duurzaamheid of juist in luxe producten? Door je te verdiepen in je doelgroep kun je gerichter relatiegeschenken uitkiezen die aansluiten bij hun interesses en behoeften. Dit vergroot niet alleen de kans dat je geschenk gewaardeerd wordt, maar ook dat het bijdraagt aan het versterken van de relatie met je klanten.

Denk buiten de standaard geschenken

Het is belangrijk om te beseffen dat relatiegeschenken niet per se duur hoeven te zijn om indruk te maken. Denk daarom eens buiten de standaard geschenken en kies voor iets origineels en persoonlijks. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde mok met de naam van de ontvanger erop, een setje zaadjes om zelf groente te kweken of een handgeschreven kaartje met een persoonlijke boodschap. Door te kiezen voor een uniek en persoonlijk geschenk laat je zien dat je echt aandacht hebt besteed aan de ontvanger en dat zal zeker gewaardeerd worden.

Maak het persoonlijk

Een persoonlijk relatiegeschenk kan een groot verschil maken. Het laat zien dat je moeite hebt gedaan om iets speciaals te creëren voor de ontvanger. Dit kan variëren van een gepersonaliseerde mok met hun naam erop tot een handgeschreven kaartje met een persoonlijke boodschap. Het toevoegen van een persoonlijk tintje aan je relatiegeschenken kan ervoor zorgen dat de ontvanger zich gewaardeerd voelt en kan helpen om de relatie te versterken.

Kies voor duurzaamheid

Kies voor duurzaamheidBij het kiezen van relatiegeschenken is het belangrijk om ook te denken aan duurzaamheid. Kies voor producten die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd en die lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare waterflessen, biologisch afbreekbare pennen of gerecyclede notitieboekjes. Door te kiezen voor duurzame relatiegeschenken laat je zien dat je als bedrijf bewust bezig bent met het milieu en draag je bij aan een betere wereld. Bovendien zullen duurzame relatiegeschenken langer in gebruik blijven en daardoor ook langer herinnerd worden door de ontvanger.

Tips voor het succesvol inzetten van relatiegeschenken

Timing is key

Timing is keyNaast het kiezen van een origineel relatiegeschenk is het ook belangrijk om te letten op het moment waarop je het cadeau geeft. Een geschenk dat op het juiste moment wordt gegeven, kan namelijk veel meer impact hebben dan wanneer het op een willekeurig moment wordt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een kerstcadeau aan het einde van het jaar of een geschenk bij een jubileum. Ook kan het geven van een cadeau op een onverwacht moment, zoals tijdens een vergadering of bij een spontaan bezoek, zorgen voor extra waardering en positieve associaties met jouw bedrijf. Zorg dus dat je goed nadenkt over het moment waarop je het relatiegeschenk geeft en maak hier een bewuste keuze in.

Zorg voor een goede presentatie

Een goede presentatie van je relatiegeschenken is essentieel om een goede indruk achter te laten bij je klanten en relaties. Zorg ervoor dat je geschenken mooi verpakt zijn en dat je bedrijfslogo duidelijk zichtbaar is. Een persoonlijk kaartje of briefje bij het geschenk kan ook een extra touch geven. Daarnaast is het belangrijk om de geschenken op een gepaste manier te overhandigen, bijvoorbeeld tijdens een persoonlijk gesprek of bij een speciale gelegenheid. Een goede presentatie kan ervoor zorgen dat je relatiegeschenken niet alleen gewaardeerd worden, maar ook een blijvende herinnering achterlaten.

Houd rekening met de waarde van het geschenk

Bij het kiezen van een relatiegeschenk is het belangrijk om rekening te houden met de waarde van het geschenk. Een te goedkoop geschenk kan overkomen als onoprecht en ongeïnteresseerd, terwijl een te duur geschenk als overdreven en ongepast kan worden gezien. Het is daarom belangrijk om een geschenk te kiezen dat past bij de relatie die je hebt met de ontvanger en bij de gelegenheid waarvoor het geschenk bedoeld is. Een klein gebaar kan soms meer waardering opleveren dan een duur cadeau.

Vergeet de follow-up niet

Een belangrijk aspect van het geven van relatiegeschenken is de follow-up. Het is niet genoeg om simpelweg een cadeau te geven en er vervolgens niet meer naar om te kijken. Zorg ervoor dat je na het geven van het geschenk contact opneemt met de ontvanger om te vragen hoe het cadeau bevalt en of er nog verdere vragen zijn. Dit toont niet alleen interesse in de relatie, maar biedt ook de mogelijkheid om eventuele problemen op te lossen en de relatie verder te versterken. Vergeet dus niet om de follow-up niet te vergeten bij het geven van relatiegeschenken.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen