Zo maak je indruk met originele relatiegeschenken
23 juni 2023 
5 min. leestijd

Zo maak je indruk met originele relatiegeschenken

Waarom originele relatiegeschenken belangrijk zijn

Een blijvende indruk maken

Een blijvende indruk maken is natuurlijk het ultieme doel van een relatiegeschenk. Een goede manier om dit te bereiken is door te kiezen voor een duurzaam en functioneel geschenk. Denk bijvoorbeeld aan een herbruikbare waterfles of een gerecyclede notitieboekje. Door te laten zien dat je als bedrijf bewust bezig bent met het milieu, maak je niet alleen indruk op de ontvanger, maar draag je ook bij aan een betere wereld. Daarnaast is het belangrijk om het geschenk te personaliseren, bijvoorbeeld met het logo van het bedrijf of de naam van de ontvanger. Zo wordt het geschenk nog persoonlijker en zal het zeker een blijvende indruk achterlaten.

Versterken van de relatie

Een relatiegeschenk kan niet alleen dienen als blijk van waardering, maar ook als middel om de relatie met een klant of zakenpartner te versterken. Door het geven van een persoonlijk en origineel geschenk laat je zien dat je de relatie waardeert en dat je bereid bent om tijd en moeite te steken in het onderhouden ervan. Het kan ook een manier zijn om een gesprek op gang te brengen of om een bepaald thema of onderwerp aan te kaarten. Door het versterken van de relatie met een relatiegeschenk, vergroot je de kans op een succesvolle samenwerking in de toekomst.

Onderscheiden van de concurrentie

Om je te onderscheiden van de concurrentie is het belangrijk om originele relatiegeschenken te geven. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde cadeaus die aansluiten bij de interesses van de ontvanger. Ook kun je kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke geschenken, zoals herbruikbare waterflessen of biologisch afbreekbare pennen. Door te laten zien dat je bewust bezig bent met maatschappelijk verantwoord ondernemen, maak je niet alleen indruk op de ontvanger, maar ook op potentiële klanten die waarde hechten aan duurzaamheid.

Hoe kies je het juiste relatiegeschenk

Ken je doelgroep

Het is belangrijk om je doelgroep goed te kennen voordat je relatiegeschenken gaat uitdelen. Denk na over wat voor soort cadeaus bij hen passen en wat hun interesses zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een sportief relatiegeschenk geven aan een doelgroep die veel aan sport doet, of een duurzaam cadeau aan een doelgroep die zich bezighoudt met milieuvriendelijkheid. Door te laten zien dat je de doelgroep begrijpt en rekening houdt met hun interesses, maak je een goede indruk en vergroot je de kans dat ze jouw bedrijf zullen onthouden.

Denk aan de gelegenheid

Bij het kiezen van een relatiegeschenk is het belangrijk om rekening te houden met de gelegenheid. Een cadeau dat geschikt is voor een kerstborrel, kan bijvoorbeeld minder gepast zijn voor een zomerse barbecue. Denk daarom goed na over de gelegenheid en pas het geschenk hierop aan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zonnebril als relatiegeschenk tijdens de zomermaanden, terwijl je in de winter eerder zou gaan voor een warme sjaal of muts. Door aandacht te besteden aan de gelegenheid, maak je een goede indruk en laat je zien dat je moeite hebt gedaan om een passend cadeau te vinden.

Kies voor kwaliteit

Kies voor kwaliteitEen relatiegeschenk van hoge kwaliteit laat een blijvende indruk achter bij de ontvanger. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor producten die duurzaam zijn en lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan een luxe pen, een mooie agenda of een hoogwaardige powerbank. Door te kiezen voor kwaliteit laat je zien dat je waarde hecht aan de relatie met de ontvanger en dat je alleen het beste voor hen wilt. Bovendien zal een relatiegeschenk van hoge kwaliteit ook positief reflecteren op jouw bedrijf of organisatie.

Personaliseer het geschenk

Een van de beste manieren om indruk te maken met relatiegeschenken is door ze te personaliseren. Door het geschenk te voorzien van de naam van de ontvanger of het logo van het bedrijf, maak je het cadeau extra speciaal en laat je zien dat je moeite hebt gedaan om iets unieks te geven. Er zijn verschillende manieren om een geschenk te personaliseren, zoals het graveren van een pen of het bedrukken van een mok. Zorg er wel voor dat de personalisatie subtiel is en niet te opdringerig, zodat het geschenk nog steeds bruikbaar is en niet alleen maar als reclameobject wordt gezien.

Originele ideeën voor relatiegeschenken

Duurzame producten

Duurzame producten zijn tegenwoordig erg populair als relatiegeschenk. Het is een manier om te laten zien dat je als bedrijf begaan bent met het milieu en de toekomst van onze planeet. Denk bijvoorbeeld aan een herbruikbare waterfles, een bamboe koffiebeker of een gerecyclede notitieboekje. Door te kiezen voor duurzame producten als relatiegeschenk, laat je niet alleen een positieve indruk achter bij de ontvanger, maar draag je ook bij aan een betere wereld.

Gepersonaliseerde cadeaus

Gepersonaliseerde cadeaus zijn een geweldige manier om indruk te maken op je klanten en relaties. Door het cadeau te personaliseren met bijvoorbeeld een bedrijfslogo of de naam van de ontvanger, laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan het cadeau en dat je de ontvanger waardeert. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde pennen, mokken of notitieboekjes. Deze cadeaus zijn niet alleen praktisch, maar ook nog eens een mooie herinnering aan jouw bedrijf. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatieve en duurzame cadeaus, zodat de ontvanger er lang plezier van heeft en jouw bedrijf positief blijft herinneren.

Belevingsgeschenken

Belevingsgeschenken zijn relatiegeschenken die de ontvanger een unieke ervaring bieden. Denk bijvoorbeeld aan een dagje uit naar een pretpark of een wellnesscentrum. Ook een culinaire workshop of een wijnproeverij kunnen als belevingsgeschenk worden gegeven. Het voordeel van deze geschenken is dat ze niet snel vergeten worden en de ontvanger een positieve associatie krijgt met jouw bedrijf. Bovendien bieden belevingsgeschenken de mogelijkheid om samen tijd door te brengen en de band met de klant of relatie te versterken.

Lokale producten

Lokale producten zijn een geweldige manier om indruk te maken met relatiegeschenken. Door lokale producten te geven, laat je zien dat je betrokken bent bij de gemeenschap en dat je waarde hecht aan duurzaamheid. Bovendien zijn lokale producten vaak uniek en authentiek, waardoor ze een speciale betekenis hebben voor de ontvanger. Denk bijvoorbeeld aan lokale delicatessen, handgemaakte producten of kunstwerken van lokale kunstenaars. Door lokale producten te geven, geef je niet alleen een cadeau, maar ook een stukje van de lokale cultuur en geschiedenis.

Maatschappelijk verantwoorde geschenken

Maatschappelijk verantwoorde geschenken zijn een geweldige manier om indruk te maken op klanten en zakenpartners. Door te kiezen voor duurzame en ethisch verantwoorde geschenken, laat je zien dat je geeft om het milieu en de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan herbruikbare waterflessen gemaakt van gerecycled materiaal, biologisch afbreekbare pennen of fair trade koffie. Door deze geschenken te geven, laat je niet alleen zien dat je om je relaties geeft, maar ook om de wereld om ons heen.

Tips voor het geven van relatiegeschenken

Timing is belangrijk

Timing is belangrijk bij het geven van relatiegeschenken. Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om het geschenk te geven. Bijvoorbeeld, als je een geschenk geeft aan een klant na een succesvolle samenwerking, zal het meer gewaardeerd worden dan wanneer je het geschenk op een willekeurig moment geeft. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de tijd van het jaar. Een kerstgeschenk in de zomer zal minder impact hebben dan wanneer het in de kerstperiode wordt gegeven. Zorg er dus voor dat je het juiste moment kiest om het geschenk te geven en dat het geschenk past bij de gelegenheid.

Voeg een persoonlijke noot toe

Een persoonlijke noot toevoegen aan je relatiegeschenk kan het verschil maken tussen een standaard cadeau en een memorabel geschenk. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een handgeschreven kaartje met een persoonlijke boodschap of het laten bedrukken van het geschenk met de naam van de ontvanger. Ook kun je ervoor kiezen om het geschenk te personaliseren met het logo of de kleuren van het bedrijf van de ontvanger. Door een persoonlijke touch toe te voegen, laat je zien dat je echt aandacht hebt besteed aan het geschenk en dat je de ontvanger waardeert.

Houd rekening met de verpakking

De verpakking van een relatiegeschenk is minstens zo belangrijk als het geschenk zelf. Het is namelijk het eerste wat de ontvanger ziet en het kan de eerste indruk bepalen. Zorg er daarom voor dat de verpakking er netjes en verzorgd uitziet. Kies bijvoorbeeld voor een mooie cadeauverpakking of laat het geschenk inpakken in een bijpassende tas of doos. Daarnaast is het ook leuk om de verpakking te personaliseren met bijvoorbeeld het logo van het bedrijf of een persoonlijke boodschap. Zo maak je niet alleen indruk met het geschenk zelf, maar ook met de presentatie ervan.

Vergeet de follow-up niet

Het is belangrijk om na het geven van een relatiegeschenk de follow-up niet te vergeten. Stuur bijvoorbeeld een persoonlijk bedankje of vraag hoe het geschenk bevalt. Dit toont niet alleen waardering voor de relatie, maar geeft ook de mogelijkheid om verder contact te onderhouden en eventuele toekomstige samenwerkingen te bespreken. Een goede follow-up kan het verschil maken tussen een eenmalige gift en een langdurige zakelijke relatie.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen