Kaneel: kanjer in de keuken
Niets hartverwarmender op een koude herfst- of winterdag dan de heerlijke geur van kaneel! De kruidige, licht zoete specerij is dan ook een populaire smaakmaker in de keuken…
Kruidig stokje
Kaneel komt van het Latijnse canella, wat ‘stokje’ betekent. Het is één van de bekendste specerijen en vindt zijn oorsprong in Ceylon, het huidige Sri Lanka.
Twee soorten
Er zijn twee soorten kaneel: het duurdere en kwalitatief betere Ceylon Cinnamon en daarnaast de minder zoete Cassia Cinnamon. Deze laatste is ook minder scherp van smaak en wordt dan ook vaker in de keuken gebruikt.
Geneeskrachtig goedje
Cinnamaldehyde, de stof die de delicate smaak en geur aan kaneel geeft, heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt om die reden al eeuwenlang in de Chinese geneeskunde gebruikt. Verder is kaneel met vitamine A, C, B12, B6, magnesium, calcium, kalium, zink en ijzer een echt vitamine bommetje.
Let op: overmatig gebruik van kaneel is af te raden, omdat een overdosis coumarine, één van de bestanddelen van kaneel, de lever kan belasten.
Zoet & hartig
Bij ons is kaneel vooral in zoete gerechten een smakelijke bondgenoot. Denk maar aan koekjes, appel¬moes, warme drankjes zoals chocolademelk of golden milk, havermout … Maar wist je dat het kruidige ingrediënt in India in allerhande vlees- en groentegerechten gebruikt wordt? Het proberen waard!
Heilzame lang leven honing met kaneel
Honing en kaneel zijn klassieke ingrediënten in de keuken. Maar weinige weten hoe gezond deze combinatie wel is. Door honing en kaneel te mengen kan men bepaalde kwalen verlichten en zelfs oplossen: hartproblemen, het cholesterolgehalte verminderen, verkoudheden vermijden, gewicht verliezen en zelfs kanker helpen bestrijden. Zelfs bewezen in verschillende onafhankelijke studie’s.
Wist je dat Gember ook een topper is in de keuken?