West-vlaamse Lukken - Destrooper Biscuiterie

West-vlaamse Lukken - Destrooper Biscuiterie

Lo: de naam is klein, de daden benne groot. Ooit was dit West-Vlaamse stadje een uitvalsbasis voor de Graaf van Vlaanderen en de roemruchtige keizer Julius Caesar bond er zijn paard aan een buxus, een boom die nog steeds zijn schaduw werpt op de bescheiden stadspoort. Vandaag is Lo vooral groot in koekjes. Over het stadsplein hangt een zoete koekjesgeur, afkomstig van de befaamde koekjesfabriek die al in 1886 werd gesticht door de legendarische Jules Destrooper. De oorspronkelijke fabrieksgebouwen gingen in een brand verloren, maar op dezelfde plaats, verscholen achter de kerk, staat nu een hypermoderne koekjesfabriek waar nog elke dag de wereldvermaarde natuurboterwafels of West- Vlaamse lukken worden gebakken. 

“Het woord lukken is afgeleid van het woord geluk”, vertelt bedrijfsleider Peter Destrooper, een telg van de vierde generatie koekjesbakkers. “Huismoeders in West-Vlaanderen bakten met Nieuwjaar steevast  boterwafels. Ze werden aan familie of buren geschonken als een  geluksbrenger voor het volgende jaar. Als je vandaag in de Westhoek bij iemand thuis nieuwjaar gaat wensen, is het nog steeds de gewoonte lukken mee te nemen.”

 De lukken barsten van de traditie. Vroeger had elk huishouden in West-Vlaanderen wel zijn recept om boterwafels te maken. De basisingrediënten verschilden niet van elkaar. Het deeg werd bereid met bloem, kristalsuiker, eieren, boter en zout. Het zout is bijzonder en moet de smaak van boter accentueren. Toch gaat de familie Destrooper er prat op dat hun lukken nog steeds bereid worden naar een geheim familierecept. “Dat komt omdat Jules Destrooper niet alleen bakker was maar ook koloniaal handelaar in specerijen”, vertelt Peter Destrooper. 

“Hij is erin geslaagd om het traditionele recept van de boterwafeltjes te verfijnen met zijn exotische kruiden. Zijn wafeltjes waren onmiddellijk een groot succes. De huismoeders in Lo kochten liever zijn geruite wafeltjes dan ze nog zelf te maken.” Hoewel de huidige fabriek een imponerende baklijn van ettelijke tientallen meters heeft uitgebouwd, worden de lukken nog steeds ambachtelijk bereid. “We kneden het deeg vandaag wel machinaal”, zegt Peter Destrooper. ”Maar we laten het net als vroeger een nacht rusten op een koele plaats. Pas de dag later worden de wafels in wafelijzers met de typische geruite vorm in de oven gebakken.” 

De lukken van Destrooper worden ver buiten de Westhoek verspreid en uitgevoerd naar meer dan 80 landen. In het VVV-kantoor van Lo kan je een kleine permanente tentoonstelling over de West-Vlaamse lukken bezoeken. 

West-vlaamse Lukken - Destrooper Biscuiterie