Gember geeft pep aan je keuken en je gezondheid
22 december 2019 
in gember
3 min. leestijd

Gember geeft pep aan je keuken en je gezondheid

Er bestaan een aantal smaakmakers waar je ofwel gek op bent of waar je absoluut niet van houdt. Gember is daar een mooi voorbeeld van. Het woord alleen al kan bij sommige mensen een dromerige blik uitlokken maar bij anderen juist een afkerige grimas. En toch bestaat gember in zoveel verschillende vormen dat er ten minste enkele bij moeten zitten waar je niet aan kan weerstaan. Mocht je het werkelijk op geen enkele manier lusten, dan biedt gember nog een resem voordelen voor je gezondheid.

Culinaire toepassingen

De frisse, ietwat scherpe smaak van gember doet het goed in massa’s exotische gerechten zoals nasi, bami, kip tikka massala, sushi, rendang, kimchi, pickles en chutney. Ook aan dranken zoals thee, limonade en bier geeft gember een eigenzinnige smaak. In Engeland voegen ze het zelfs aan wijn toe. Voor zoetekauwen zijn er lekkernijen zoals peperkoek, speculaas en snoepjes op basis van gember.
Wees eens een avontuurlijk en doe wat verse geraspte gember in soep (vooral in de winter), salade, vis, gehaktballetjes, müsli, gebak en dranken (warme chocolademelk).

Een huismiddel tegen diverse kwaaltjes

In de keuken kan je de geurige gemberwortel veelvuldig inzetten, maar er bestaan ook heel wat medicinale toepassingen. Dat komt omdat er veel vitamine B6, C en foliumzuur in zit. Verder bevat het ook mineralen zoals kalium, koper, mangaan en magnesium.
Het mooie van gember is dat het bijna geen bijwerkingen heeft zolang je er niet mee overdrijft. Sowieso moet je bij alles wat goed voor je gezondheid is ook altijd je gezonde verstand gebruiken en het met mate gebruiken. Laat het aan je dokter weten als je extra gember of andere specerijen gebruikt als voedingssupplement of in hun pure vorm, zeker als er een heelkundige ingreep op het programma staat.

Goed tegen misselijkheid en braakneigingen

In gember zit gingerol, een stof die helpt tegen verschillende vormen van misselijkheid. Daarom bevatten reispilletjes vaak gember. Ook als je net een operatie achter de rug hebt, en je maag ligt overhoop door de verdoving, biedt medicatie op basis van gember soelaas. Verder helpt het tijdens de zwangerschap en na een behandeling met chemotherapie.

Goed voor de spijsvertering

Niet alleen helpt gember tegen misselijkheid en braakneigingen; het is ook gewoonweg goed voor de spijsvertering. Gember beschermt het maag- en darmslijmvlies en verhoogt de aanmaak van een aantal spijsverteringsenzymen zoals lipase, sucrose en maltase. Deze zorgen voor de afbraak van vetten en suikers. Tenslotte verhoogt gember ook de maagcontracties waardoor de maaginhoud sneller naar de darm vloeit. Heb je zwaar getafeld? Wees dan lief voor je maag en drink een gemberthee.

Een bondgenoot als je wil afvallen

In gember zitten gingerolen die je vetverbranding activeren en je metabolisme versnellen. Dat vermindert de nadelige effecten van vetrijke voeding. Combineer het met kaneel, kurkuma en cayenne om een ware cocktail te creëren waarmee je jouw lichaam dat zetje vooruit geeft helpt om overtollige kilo’s kwijt te raken.

Ontstekingsremmer

Studies tonen aan dat gember een natuurlijke ontstekingsremmer is. Gemberthee met een lepeltje honing is een probaat middel tegen keelpijn. Het gaat werking van bacteriën tegen, lost slijmen op en werkt koortswerend. Niet alleen bij een verkoudheid of griep is gember een betrouwbare vriend, maar ook bij ontstekingen aan de dikke en/of dunne darm. Het zou zelfs de kans op darmkanker verminderen, maar om daar zeker van te zijn, moeten de wetenschappers nog wat meer tests uitvoeren.

Effecten op je bloed

Goed nieuws voor wie zich zorgen maakt om hart en bloedvaten: gember verlaagt de LDL-cholesterol en de triglyceriden.
Ook kan gember de suikerspiegel in je bloed verlagen; zo verminder je de kans op diabetes mellitus. Is suikerziekte niet meer te vermijden, dan kan gember niettemin een beschermende werking hebben op diabetescomplicaties.
Nog een voordeel van gember is dat het bloed verdunt en bloedklontering voorkomt. Wie zich al eens moest laten opereren, weet dat het niet zo fijn is als je naderhand spuitjes moet nemen om trombose te vermijden. Help je eigen lichaam een handje, maar hou steeds rekening met die beroemde gouden regel: overdrijf niet!

Pijnstiller

De tandarts zal het jou niet vertellen, tenzij hij of zij holistisch of ayurvedisch is: enkele van de producten die worden ingezet na een ingreep kunnen gember of andere keukenspecerijen bevatten.
Gember helpt niet alleen tegen de fysieke pijn, maar ook tegen mentale. Dat komt omdat het de concentraties noradrenaline, dopamine en serotonine in je hersenen verhoogt.
Gember heeft trouwens nog een positieve invloed op je hersenfuncties in het algemeen. Patiënten die met geheugenproblemen kampen, vinden soms baat bij een behandeling met gember.

Met gember blijf je langer jong

De talrijke antioxidanten in gember zorgen ervoor dat het verouderingsproces vertraagt. Combineer het voor maximum effect met andere verjongende middelen zoals een evenwichtige voeding, voldoende beweging en vooral een positieve levensinstelling.

Bijwerkingen

Zoals gezegd, is de kans op bijwerkingen klein. Als blijkt dat je gember toch niet goed verdraagt, zie je dat meestal het eerst in de vorm van eczeem. Wie gevoelig is voor gember kan ook last krijgen van zure oprispingen of reflux. In beide gevallen verminder je best je dagelijkse inname, of stop er volledig mee. Blijven de problemen duren, win dan advies in bij je huisarts.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen