Kempense Ale - Brouwerij Sint-jozef

Kempense Ale - Brouwerij Sint-jozef

Het statige gebouwencomplex van de Sint-Jozefbrouwerij beheerst nog steeds het sfeervolle marktplein van het Limburgse dorp Opitter. Door de grote ramen kan je de drie grote koperen brouwketels prachtig zien blinken. De brouwerij bestaat al minstens 200 jaar en heeft een ongemeen boeiende geschiedenis die nauw verbonden is met de streek.

“Ook vandaag zijn we nog erg vergroeid met Opitter”, zegt Jef Cornelissen jr van de ondertussen al vijfde generatie brouwers. “We sponsoren nog steeds de belangrijkste voetbalploegen van het dorp. We vinden het ook erg belangrijk dat onze brouwerij in het dorp blijft staan. Dat is een grote traditie: een brouwerij hoort nu eenmaal thuis in het centrum. Daarom hebben we de voorbije jaren veel inspanningen gedaan om de hinder voor de omgeving te beperken. Er is een groenscherm geplaatst en we proberen geur- en geluidshinder te voorkomen.” Brouwerij Sint- Jozef brouwt al sinds 1937 zijn streekbier Ops-ale, een helder blond bier van lage gisting. “Het bier is er destijds gekomen op vraag van onze klanten”, zegt Jef Cornelissen jr. “Het was het kempense antwoord op het succes van de alebieren, onder meer afkomstig uit Duitsland, hier niet zo ver vandaan. We brouwden toen al onze Paxpils en besloten om ook een luxepils op de markt te brengen. Dat is de Ops-ale geworden, een opgewaardeerde pils met een hoger alcoholgehalte, namelijk 5,5%.” Ops-ale wordt nog altijd op dezelfde manier gebrouwen als 65 jaar geleden: met water, hop mout en maïsmeel. “Enkel het maïszetmeel is vervangen door tarwezetmeel” zegt Jef Cornelissen jr. “Maar het water, een toch zeer belangrijke grondstof voor bier, komt nog steeds uit onze eigen 180 meter diepe waterput achter de brouwerij. Het water wordt opgepompt uit het meer van Maastricht en is van zeer goede kwaliteit. Ook de andere grondstoffen proberen we nog in de omgeving te vinden, maar dat wordt alsmaar moeilijker.”

Sint-Jozef is nog een van de weinige brouwerijen die van hun pils een specialiteit maken. “Onze pilsen smaken pittiger en hoppiger en hebben daardoor ook meer karakter dan andere pilsen uit de streek”, zegt Jef Cornelissen jr. “Het is dan ook een bier voor de echte liefhebber. Niet voor niets won onze Ops-ale al 8 maal een gouden medaille op de Wereldselectie, een van de belangrijkste bierwedstrijden.”

In Opitter en omgeving wordt de naam van het bier als Opsal uitgesproken, waarbij het woord ale geen Engelse klank krijgt. Ops-ale is dan ook een echt streekproduct en enkel in flessen in lokale cafés rond de brouwerij te proeven.

Kempense Ale - Brouwerij Sint-jozefbrouwerij-sint-jozef