Kempense ale

Kempense ale

Ops-Ale is een helder blond bier van lage gisting met een alcoholgehalte van 5,5 %. Deze Kempense ale wordt nog gebrouwen volgens het traditionele recept. Al meer dan 80 jaar een favoriet in Limburg!

Een ale van lage gisting

Ops-Ale is een helder blond bier dat wordt gesmaakt in de Limburgse Kempen. Enkel te verkrijgen in een straal van 30 km rond de brouwerij, is het een echte specialiteit uit Opitter bij Bree. Al doet de naam denken aan een bier van hoge gisting, de brouwtraditie van deze ale sluit eerder aan bij die van de Duitse pilsen. Het bier wordt nog steeds gemaakt met veel respect voor het oorspronkelijke brouwproces, dat teruggaat tot 1937.

De heerlijke traditie van ale

Ook het recept is door de jaren heen nagenoeg ongewijzigd gebleven. Het water komt nog altijd uit de eigen 180 m diepe waterput van brouwerij Cornelissen, die in de 18e eeuw een boerderij was. De hop is nog dezelfde. Alleen het maïszetmeel werd gaandeweg door tarwezetmeel vervangen. Een centrifuge en een gesloten platenkoeler koelen het kokende wort na het brouwen af. Dat pompt men vervolgens over naar gesloten gisttanks. Ook de oorspronkelijke giststam en de gistingstermijn zijn ongewijzigd. Na het gisten wordt het bier 4 tot 5 weken gelagerd en vervolgens gefilterd. Het resultaat is een blond bier van lage gisting met een alcoholgehalte van 5,5%. Ops-Ale is een verfrissende dorstlesser die naar traditie smaakt. Geniet ervan!
Reactie plaatsen