Net als bij zijn Limburgse collega van Domein Schorpion in Vliermaal gaat ook het Wijnhuis timmermans schuil achter een doordeweekse huisgevel. De schat van wijnmaker Jan Timmermans bevindt zich in zijn tuin. Daar stap je eerst door een wijngaard, met 300 wijnstokken van moezelvariëteiten en chardonnay. Daarachter kom je in een prachtige boomgaard terecht met tal van oude fruitvariëteiten.
Met appels en druiven maakt Jan Timmermans nu al 10 jaar lang zijn Maaslander, een opmerkelijk professionele appelwijn met druiven. timmermans begon in 1977 als amateurwijnmaker, maar spendeert nu meer dan dertig uren per week in zijn wijnkelder. Elk jaar produceert hij zo’n 2000 flessen van 6 verschillende cuvées. “Wijn maken is in deze streek niet echt uitzonderlijk”, vertelt Jan Timmermans. “Al in de tijd van de romeinen stonden in de Maasvallei wijngaarden, van Heppeneert tot Hoei. In het dal is het altijd wat warmer dan elders. Vroeger maakten bijna alle boeren hun eigen wijn met het fruit uit hun boomgaard.” Het maken van een gemengde fruitwijn vraagt erg veel kennis van fruitsoorten. “Ik heb voor appels en druiven gekozen omdat ik vind dat de appel qua smaak en kleur dicht aanleunt bij de druif”, zegt Jan Timmermans. “Eerst heb ik lange tijd geëxperimenteerd met verschillende soorten appels. Uiteindelijk heb ik gekozen voor jonagold omdat het een appel is met weinig zuur. Veel wijnmakers moeten hun wijn kunstmatig ontzuren. De jonagold doet dat proces op een natuurlijke manier en brengt mijn wijn perfect in evenwicht.”
Jan Timmermans laat de appel- en druivensappen elk apart het vinificatieproces ondergaan. Nadien worden de verschillende wijnen geassembleerd tot hij zijn Maaslander bekomt, meestal een combinatie van 60 tot 75% jonagold en 10 tot 25% druiven. Ondanks de aanwezigheid van appels heeft deze wijn een zuivere chardonnaysmaak, zo beweren wijnkenners. “Het mengen van de wijn is een delicaat werk”, zegt Jan Timmermans. “Maar na 32 jaar ervaring weet je welke combinaties een evenwichtige wijn opleveren. Ik meng vooral op basis van aroma’s. Is het aroma goed, dan is de wijn ook goed. Ik kan oneindig veel smaken creëren. Meestal heb ik zes verschillende soorten wijn liggen. Je kan niet smaken of het een appelwijn of druivenwijn is. Ik laat mijn wijn een zwangerschap - 9 maanden - liggen, om zich te zetten.” Nog opmerkelijk is dat timmermans zijn wijnen niet filtert; de koude wijnkelder doet zijn wijn op een natuurlijke manier klaren. De Maaslander is een zachte droge wijn die vier jaar houdbaar is en prima smaakt bij vis.