Limburgse Heidebitter & Hasseltse Graanjenever - Distillery Massy

Limburgse Heidebitter & Hasseltse Graanjenever - Distillery Massy

De stokerij Massy uit Houthalen bestaat al sinds 1905 en werd opge- richt door Lambert Massy, een limonademaker. Pas vijf jaar geleden begon de derde generatie, Peter en ronny, met het stoken van echte Hasseltse graanjenever. Geen sinecure want Hasseltse graanjenever is een Europees beschermd product en moet volgens strenge richtlij- nen derhalve ook op het Hasseltse grondgebied worden gestookt. Een stokerij uit Houthalen heeft dan ook enige vindingrijkheid nodig om Hasseltse graanjenever te mogen stoken. “Als we Hasseltse graanje- never maken, moeten we ons effectief verplaatsen naar het grondge- bied Hasselt”, vertelt Peter. “We hebben een locatie in Hasselt. Als we daarnaartoe trekken, moeten we de officiële instanties - economische zaken en de douane - verwittigen. Er komen dan ambtenaren speciaal uit Brussel om onze werkzaamheden te controleren. In Hasselt worden alle ingrediënten gemengd. Maar gelukkig is er een vergetelheid in de wetgeving geslopen. Het toevoegen van water, toch het hoofdingrediënt, mag blijkbaar wel hier in de stokerij gebeuren. Onze Hasseltse jenever is dan ook gemaakt met water uit Houthalen.”
Distillery Massy
De basis voor de Hasseltse graanjenever is een moutwijn - een beslag van gerst en rogge - die minstens zes maanden gelagerd is in een hou- ten vat. Hasseltse graanjenever is daarom ook een drank voor de echte liefhebber. Door die speciale moutwijn krijgt de graanjenever meer dan andere jenevers een volle en krachtige smaak.

Naast de Hasseltse jenever stookt Massy ook Limburgse heidebitter, een streekproduct pur sang. “De basis voor deze likeur is de bloem afkomstig van het heidekruid”, vertelt Peter. “Dat kruid is een echte streekplant en komt nog zeer veel voor in het natuurgebied Haag- doornheide in Houthalen. Vroeger werd het geplukt maar omdat het domein vandaag een beschermd natuurgebied is, gebruiken wij nu een vloeibaar aromaat.

Het recept van de Heeborrel van Distillery Massy gaat terug op het oude recept Nectar de bruyère uit 1878. Als hoofdingrediënt werd het heidekruid toegevoegd. De bittere smaak wordt verzacht door suiker en heidehoning. Het resultaat is een goudgele likeur van 38°. “Juist door die combinatie van zoet en bitter is het is een likeur met een zeer aparte smaak”, vindt Peter. “De meesten drinken de likeur graag ijskoud, rechtstreeks uit de diepvriezer. Maar je kan de heidebitter ook aanlen- gen met champagne of als smaakmaker gebruiken bij roomijs.”