Zuid-Limburgse schuimwijn

Zuid-Limburgse schuimwijn

Schorpion is een Zuid-Limburgse schuimwijn. Droog, zuiver en fris van smaak, met een lichte citrustoets. Lees hier hoe de middeleeuwse wijnbouwcultuur in Haspengouw een succesvolle doorstart kent.

Terug in de tijd met Zuid-Limburgse schuimwijn

De eerste wijngaarden in Zuid-Limburg ontstonden al in de 15de eeuw. De Hagelandse heuvels van ijzerzandsteen en de zuidwaartse heuvelruggen in Haspengouw vormden een uitstekende groeibodem voor de druivenranken. Zuid-Limburgse wijnen waren in die tijd dan ook erg in trek. Maar klimaatveranderingen en politieke bemoeienissen gooiden roet in het eten. Extreem lage temperaturen en ziektes in de wijngaarden waren het begin van het einde. De doodsteek kwam toen Napoleon de wijnbouw in ons land verbood ten voordele van Frankrijk. In de tweede helft van de vorige eeuw groeide de interesse om opnieuw wijnstokken aan te planten. Wilfried en Robbrecht Schorpion zagen ook wel iets in die nieuwe wijncultuur. Hun wijngaard in Vliermaal strekt zich uit over 2 ha. Op de zuidflank staan zo’n 7.000 wijnstokken. De helft is Chardonnay. Verder staat er een beetje Riesling en verschillende Pinots (Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc en Auxerrois). Het zijn de ingrediënten voor de enige schuimwijn van Haspengouw.

Schorpion: unieke schuimwijn uit Haspengouw

De méthode traditionelle bepaalt hoe een klassieke schuimwijn tot stand moet komen. De wijn gist in de fles, waardoor hij mousserend wordt. Dat is bij de Zuid-Limburgse schuimwijn niet anders. Drie jaar lang mag hij rijpen in de fles. Chardonnay, Pinot Blanc en Auxerrois maken van de Schorpion een Blanc de Blanc – een wijn van uitsluitend witte druivensoorten en zonder toegevoegde suiker. Je herkent de droge schuimwijn aan zijn zuivere, frisse smaak en de lichte citrustoets.
Reactie plaatsen