De familie Minoodt uit het landelijke Aaigem, deelgemeente van Erpe-Mere, zit al meer dan een halve eeuw in de witloofteelt. Achilles Minoodt, vader van de huidige eigenaar, Wilfried, begon in de jaren ‘50 met de teelt. “Al op zijn tiende moest mijn man mee het veld op”, vertelt zijn vrouw Monique Hendrickx. “Bijna elke boer in de streek rond Sint-Lievens-Houtem en Erpe-Mere teelde toen witloof. Dat gebeurde volledig in openlucht, buiten op de velden. De grond werd toen nog verwarmd met kolenkacheltjes. Vandaag zijn er nog maar een tiental, veelal oudere producenten, die nog - zoals wij - grondwitloof telen.” Grondwitloof telen is inderdaad nog echt hard labeur. “Veel arbeid, zoals het rooien van de wortels, gebeurt grotendeels met de hand”, vertelt Monique Hendrickx. “Nadien moet het loof van de wortels stuk voor stuk met een mes worden afgesneden. De meeste telers zijn juist omwille van het harde werk gestopt of overgeschakeld op hydrocultuur. De stiel is aan het uitsterven. Ik vrees dat het over 15 jaar gedaan zal zijn.” Het verschil tussen grondwitloof of witloof geteeld via hydro- cultuur, is enorm groot. “Ons grondwitloof krijgt nog de kans om zijn natuurlijke gang te gaan”, vertelt Monique Hendrickx. “Bij hydrocultuur groeit het witloof op in speciale groeicellen en wordt de groei gefor- ceerd door het hoger te verwarmen en door er allerlei groeiproducten aan toe te voegen. Wij stoken op een lagere temperatuur en voegen geen extra voedingsstoffen toe. Het gevolg is dat wij pas na vijf tot zes weken kunnen oogsten, terwijl dat bij hydrocultuur al na 21 dagen kan.”
Juist door het traag opkweken, heeft grondwitloof een veel sterkere witloofsmaak. “Als je eenmaal grondwitloof geproefd hebt, wil je geen ander meer”, zegt Monique Hendrickx. “Grondwitloof heeft ook veel vastere kroppen. Je merkt dat verschil als je het witloof kookt of stooft. De stronkjes zullen veel minder krippen omdat er minder water vrij- komt. Witloof moet een bittere smaak hebben maar mag zeker niet overdreven bitter zijn. Ook die smaak wordt bepaald door de grond die je gebruikt. We vernieuwen regelmatig onze grond en dat maakt ons witloof slechts licht bitter.”
Het grondwitloof van Minoodt kan enkel gekocht worden in de groen- tewinkel aan de boerderij, van eind september tot uiterlijk half juni. De klassieker is nog steeds in ham gerold witloof met kaassaus. Maar ook witloofsoep wordt meer en meer een evergreen.