arrow_drop_up arrow_drop_down
7 maart 2020 
in Gin

Lokaal gestookte gin en jenever van topchef Vrijmoed

Topchef Michaël Vrijmoed heeft nauwelijks nog introductie nodig. Hij leerde het vak van grootheden zoals Guy Van Cauteren ('t Laurierblad) en Peter Goossens (Hof van Cleve). In maart 2013 opende hij Zijn restaurant Vrijmoed in Gent en werkt daar nauw samen met maître en sommelier Benjamin De Buck. Nu heeft dit succesvolle duo een eigen gin en jenever gecreëerd.

De appel valt niet ver van de boom, zo blijkt, want de ooms van Michaël Vrijmoed's grootvader had¬den decennia geleden al een jeneverstokerij in Schiedam. “In het restaurant zijn we dag in, dag uit bezig met het creëren van nieuwe dingen. Een eigen gin en jenever was een logische stap voor Benjamin en mezelf. Een van onze absolute voorwaarden daarbij was dat die zouden worden gemaakt door iemand met kennis van zaken”, aldus Michaël.

Lokale stokerij

Dat ze daarvoor vrij snel terechtkwamen bij The Bassets Graft Distillery in het West-Vlaamse Ruiselede hoeft niet te verwonderen. Aan het roer van deze stokerij staat namelijk Bas Van Ostaden, een autoriteit ter zake in België. “Benjamin en ik zijn na verkennende gesprekken met Bas en enkele proefsessies vrij snel tot een consensus gekomen”, aldus Michaël. “We gingen gericht op zoek naar een specifiek fris smaakpatroon met toetsen van koriander en citroengras. De gin is drie keer gedistilleerd en heeft daardoor een fijne smaak en geeft geen branderig gevoel in de keel.”

Plaatselijke grondstoffen

Niet alleen de expertise van de stoker speelde een doorslaggevende rol, ook de keuze om zo veel mogelijk lokaal geteelde biologische grondstoffen te gebruiken was belangrijk. “In het restaurant speelt die ecologische duurzaamheidsfactor zeer zeker, wij werken zo veel mogelijk met lokale groenten, vis en vlees. Alles draait om ‘terroir'. Die zorg vonden we terug bij Bas, die al heel wat watertjes heeft doorzwommen en nog zijn tijd neemt om ambachtelijk te werk te gaan. Het hele proces, van verkennende gesprekken tot botteling, nam zo'n 6 maanden in beslag. Voor kwaliteit moet je je tijd nemen, we waren niet gehaast.”

Heerlijk eindresultaat

In restaurant Vrij moed staan de gin en jenever natuurlijk op het menu. “We gebruiken onze gin of jenever zéér frequent in cocktails, maar hij kan natuurlijk ook gewoon puur natuur gedronken worden. In een gin-tonic kiezen we voor tonics zonder uitgesproken smaak. De gin is van zo'n hoge kwaliteit dat die nauwelijks extra opsmuk nodig heeft. Gewoon wat limoenzeste is meer dan voldoende”, besluit Michaël.

Gin Vrijmoed

Vrijmoed gin

 

PS: Heb je ons oesters gin recept al gecheckt?

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen