Wat zeggen jouw originele relatiegeschenken over jouw bedrijf?
29 juni 2023 
8 min. leestijd

Wat zeggen jouw originele relatiegeschenken over jouw bedrijf?

Waarom zijn originele relatiegeschenken belangrijk?

Versterken van de relatie met klanten

Het geven van originele relatiegeschenken kan een effectieve manier zijn om de relatie met klanten te versterken. Door het geven van een persoonlijk cadeau laat je zien dat je de klant waardeert en dat je bereid bent om tijd en moeite te steken in de relatie. Bovendien kan een goed gekozen relatiegeschenk de klant herinneren aan jouw bedrijf en de positieve ervaring die hij of zij heeft gehad. Dit kan leiden tot meer loyaliteit en herhaalde aankopen. Het is daarom belangrijk om te investeren in originele relatiegeschenken die passen bij jouw bedrijf en de behoeften van de klant.

Verhogen van de naamsbekendheid

Verhogen van de naamsbekendheidOriginele relatiegeschenken kunnen ook helpen bij het verhogen van de naamsbekendheid van jouw bedrijf. Door het weggeven van relatiegeschenken met jouw bedrijfslogo erop, zorg je ervoor dat jouw bedrijfsnaam bij de ontvanger blijft hangen. Dit kan leiden tot meer bekendheid en uiteindelijk tot meer klanten. Het is daarom belangrijk om relatiegeschenken te kiezen die passen bij jouw bedrijf en die de ontvanger ook daadwerkelijk zal gebruiken. Zo blijft jouw bedrijfsnaam op een positieve manier in het geheugen van de ontvanger gegrift.

Onderscheiden van de concurrentie

Onderscheiden van de concurrentie is een belangrijk aspect van het bedrijfsleven. Het hebben van originele relatiegeschenken kan hierbij helpen. Door unieke en persoonlijke geschenken te geven, laat je zien dat je aandacht besteedt aan je klanten en relaties. Dit kan leiden tot een betere relatie en meer loyaliteit. Bovendien kan het hebben van originele relatiegeschenken je onderscheiden van de concurrentie en je bedrijf een voorsprong geven. Het is daarom belangrijk om te investeren in relatiegeschenken die passen bij jouw bedrijf en de boodschap die je wilt overbrengen.

Hoe kies je het juiste relatiegeschenk?

Denk aan de doelgroep

Denk bij het kiezen van originele relatiegeschenken altijd aan de doelgroep. Wie zijn de ontvangers van de geschenken en wat vinden zij leuk? Het is belangrijk om te weten wat de interesses en behoeften van de doelgroep zijn, zodat je hierop kunt inspelen met het relatiegeschenk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een praktisch geschenk als de doelgroep voornamelijk uit zakelijke klanten bestaat, of juist voor een creatief en speels geschenk als de doelgroep voornamelijk uit jongeren bestaat. Door rekening te houden met de doelgroep, laat je zien dat je hun wensen serieus neemt en dat je moeite doet om hen te verrassen en te verwennen. Dit kan bijdragen aan een positieve beeldvorming van jouw bedrijf en kan leiden tot meer loyaliteit en klanttevredenheid.

Houd rekening met de gelegenheid

Bij het kiezen van originele relatiegeschenken is het belangrijk om rekening te houden met de gelegenheid waarvoor het geschenk bedoeld is. Zo kan een informeel geschenk, zoals een gepersonaliseerde mok of een fles wijn, geschikt zijn voor een bedrijfsfeestje of een verjaardag van een klant. Maar voor een belangrijke zakelijke bijeenkomst of een jubileumviering is het wellicht beter om te kiezen voor een meer formele en luxe gift, zoals een leren notitieboekje of een mooie pen met gravure. Door de juiste relatiegeschenken te kiezen voor de gelegenheid, laat je zien dat je aandacht hebt voor detail en dat je de ontvanger waardeert.

Kies voor kwaliteit en duurzaamheid

Als bedrijf is het belangrijk om te laten zien dat je geeft om de wereld om ons heen. Door te kiezen voor kwalitatieve en duurzame relatiegeschenken, laat je zien dat je niet alleen om je klanten geeft, maar ook om het milieu. Kies bijvoorbeeld voor producten gemaakt van gerecyclede materialen of voor producten die lang meegaan en niet snel weggegooid hoeven te worden. Dit laat niet alleen een positieve indruk achter bij je klanten, maar draagt ook bij aan een betere wereld. Bovendien zullen kwalitatieve en duurzame relatiegeschenken langer meegaan en dus ook langer herinnerd worden door de ontvangers.

Wat zijn voorbeelden van originele relatiegeschenken?

Customized USB-sticks

Customized USB-sticks zijn een populair relatiegeschenk geworden in de afgelopen jaren. Het personaliseren van USB-sticks met het logo of de naam van het bedrijf is een slimme manier om de merkbekendheid te vergroten. Bovendien zijn USB-sticks praktische geschenken die vaak worden gebruikt door klanten en werknemers. Het aanbieden van customized USB-sticks laat zien dat het bedrijf geeft om de behoeften van zijn klanten en werknemers en bereid is om te investeren in nuttige en kwalitatieve geschenken. Dit kan de reputatie van het bedrijf verbeteren en de loyaliteit van klanten en werknemers vergroten.

Planten en bloemen

Planten en bloemen zijn een geweldige manier om een frisse en levendige sfeer in een kantoorruimte te creëren. Door het geven van planten en bloemen als relatiegeschenken laat je zien dat je bedrijf geeft om het welzijn van de ontvanger en dat je waarde hecht aan een gezonde en groene omgeving. Bovendien kunnen planten en bloemen ook dienen als decoratie en een vleugje kleur toevoegen aan een ruimte. Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van de planten en bloemen die je geeft, moet passen bij de ontvanger en de gelegenheid. Overweeg bijvoorbeeld om een succulent te geven aan een klant die vaak reist en weinig tijd heeft om voor planten te zorgen, of geef een boeket bloemen aan een werknemer die een belangrijke mijlpaal heeft bereikt. Door aandacht te besteden aan de keuze van je relatiegeschenken, laat je zien dat je oog hebt voor detail en dat je geeft om de mensen met wie je zaken doet.

Fairtrade producten

Fairtrade producten zijn een geweldige manier om te laten zien dat uw bedrijf zich inzet voor duurzaamheid en ethische handelspraktijken. Door fairtrade relatiegeschenken te geven, laat u zien dat u geeft om de arbeidsomstandigheden van de producenten en dat u bereid bent om een eerlijke prijs te betalen voor hun producten. Bovendien zijn fairtrade producten vaak van hoge kwaliteit en hebben ze een uniek verhaal achter zich, wat uw bedrijf een interessant en authentiek imago kan geven. Door te kiezen voor fairtrade relatiegeschenken, laat u zien dat u niet alleen geeft om uw klanten en relaties, maar ook om de wereld om ons heen.

Hoe kunnen originele relatiegeschenken bijdragen aan een positief imago?

Laat zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt

Als bedrijf is het belangrijk om te laten zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van originele relatiegeschenken die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Denk hierbij aan herbruikbare waterflessen, biologisch afbreekbare pennen of gerecyclede notitieboekjes. Door te kiezen voor deze geschenken laat je zien dat je als bedrijf bewust bezig bent met het milieu en dat je je verantwoordelijkheid neemt. Bovendien kan het geven van duurzame relatiegeschenken ook bijdragen aan een positief imago van je bedrijf.

Toon creativiteit en originaliteit

Een van de belangrijkste aspecten van relatiegeschenken is dat ze creatief en origineel moeten zijn. Dit toont niet alleen aan dat je als bedrijf innovatief bent, maar het laat ook zien dat je aandacht besteedt aan de behoeften en interesses van je klanten. Door te kiezen voor unieke en persoonlijke geschenken, kun je een blijvende indruk achterlaten en de relatie met je klanten versterken. Bovendien kan het geven van originele relatiegeschenken ook bijdragen aan de naamsbekendheid van je bedrijf, omdat mensen erover zullen praten en het geschenk zullen associëren met jouw merk. Kortom, het tonen van creativiteit en originaliteit in je relatiegeschenken kan een positief effect hebben op de perceptie van je bedrijf en de relaties met je klanten.

Geef blijk van waardering voor de klant

Het geven van relatiegeschenken is een uitstekende manier om blijk te geven van waardering voor je klanten. Het laat zien dat je hun loyaliteit en steun waardeert en dat je hun bedrijf serieus neemt. Door het geven van originele relatiegeschenken kun je een blijvende indruk achterlaten bij je klanten en hen aanmoedigen om terug te keren voor meer zaken. Het is belangrijk om te onthouden dat het geven van relatiegeschenken niet alleen een manier is om je klanten te bedanken, maar ook om je merk te promoten en je bedrijf te laten groeien. Kies daarom zorgvuldig de relatiegeschenken die je geeft en zorg ervoor dat ze passen bij de waarden en de uitstraling van je bedrijf.

Wat zijn de valkuilen bij het geven van relatiegeschenken?

Te goedkoop of te duur

Te goedkoop of te duurHet is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de kosten van het relatiegeschenk en de waarde die het toevoegt aan de relatie met de klant. Een te goedkoop geschenk kan overkomen als onoprecht en kan de indruk wekken dat het bedrijf niet veel waarde hecht aan de relatie met de klant. Aan de andere kant kan een te duur geschenk ongemakkelijk aanvoelen voor de klant en kan het de indruk wekken dat het bedrijf probeert te veel indruk te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat het doel van een relatiegeschenk is om de relatie met de klant te versterken en niet om indruk te maken met de kosten van het geschenk.

Ongepast of ongebruikelijk

Ongepaste of ongebruikelijke relatiegeschenken kunnen een negatieve indruk achterlaten bij de ontvanger en schade toebrengen aan de reputatie van het bedrijf. Het is belangrijk om te onthouden dat relatiegeschenken bedoeld zijn om waardering te tonen en de relatie met de ontvanger te versterken, niet om te shockeren of te beledigen. Het is daarom verstandig om te vermijden dat je relatiegeschenken geeft die te persoonlijk zijn, politiek gevoelig liggen of ongepast zijn voor de ontvanger. Het is ook belangrijk om rekening te houden met culturele verschillen en tradities bij het kiezen van relatiegeschenken voor internationale klanten.

Te veel of te weinig

Te veel of te weinigHet is belangrijk om een balans te vinden tussen te veel en te weinig relatiegeschenken. Te veel geschenken kunnen overweldigend zijn voor de ontvanger en kunnen zelfs als opdringerig worden ervaren. Aan de andere kant kan het ontbreken van geschenken de indruk wekken dat het bedrijf niet geïnteresseerd is in het opbouwen van relaties. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige geschenken die passen bij de ontvanger en de gelegenheid. Door een doordachte aanpak te hanteren, kan het bedrijf de juiste indruk maken en de relatie met de ontvanger versterken.

Hoe meet je het succes van originele relatiegeschenken?

Vraag feedback aan de klant

Vraag feedback aan de klantHet is belangrijk om te weten wat jouw klanten vinden van de relatiegeschenken die je hebt gegeven. Vraag daarom altijd om feedback. Dit kan je doen door middel van een enquête of door persoonlijk contact op te nemen met de klant. Op deze manier kom je erachter of de relatiegeschenken in de smaak zijn gevallen en of ze bijdragen aan de gewenste uitstraling van jouw bedrijf. Bovendien laat je zien dat je waarde hecht aan de mening van jouw klanten en dat je bereid bent om te leren en te verbeteren.

Meet de toename van naamsbekendheid

Een van de belangrijkste doelen van het geven van relatiegeschenken is het vergroten van de naamsbekendheid van je bedrijf. Door het uitdelen van originele en opvallende relatiegeschenken, zorg je ervoor dat jouw bedrijfsnaam en logo bij de ontvanger blijft hangen. Dit kan leiden tot meer bekendheid en uiteindelijk meer klanten. Het is daarom belangrijk om te meten of de naamsbekendheid van je bedrijf daadwerkelijk toeneemt na het uitdelen van relatiegeschenken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het aantal websitebezoeken of social media volgers te monitoren na het uitdelen van de geschenken. Zo kun je zien of het geven van relatiegeschenken daadwerkelijk bijdraagt aan het vergroten van de naamsbekendheid van je bedrijf.

Analyseer de verkoopcijfers

Als je wilt weten of jouw originele relatiegeschenken effectief zijn, is het belangrijk om de verkoopcijfers te analyseren. Door te kijken naar de verkoopcijfers van de periode waarin je de relatiegeschenken hebt gegeven, kun je zien of er een stijging is in de verkoop. Als dit het geval is, kun je concluderen dat de relatiegeschenken hebben bijgedragen aan de verhoging van de verkoop. Het is ook belangrijk om te kijken naar de kosten van de relatiegeschenken en de opbrengsten die ze hebben gegenereerd. Op basis van deze analyse kun je bepalen of het de moeite waard is om in de toekomst meer te investeren in originele relatiegeschenken.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen