Relatiegeschenken: wat zeggen ze over jouw bedrijf?
01 juli 2023 
7 min. leestijd

Relatiegeschenken: wat zeggen ze over jouw bedrijf?

Wat zijn relatiegeschenken?

Definitie van relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn cadeaus die bedrijven geven aan hun klanten, partners of werknemers als blijk van waardering of om de relatie te versterken. Het kan gaan om kleine attenties zoals pennen of sleutelhangers, maar ook om grotere geschenken zoals luxe relatiegeschenken of kerstpakketten. Het doel van relatiegeschenken is om een positieve indruk achter te laten bij de ontvanger en de relatie met het bedrijf te versterken. Het is daarom belangrijk dat het geschenk past bij de ontvanger en de waarden van het bedrijf uitstraalt.

Waarom worden relatiegeschenken gegeven?

Relatiegeschenken worden gegeven om de relatie tussen het bedrijf en de ontvanger te versterken. Het is een manier om waardering te tonen voor de samenwerking en om de banden aan te halen. Daarnaast kunnen relatiegeschenken ook dienen als marketinginstrument. Door het bedrukken van het logo of de naam van het bedrijf op het geschenk, wordt de naamsbekendheid vergroot en blijft het bedrijf top-of-mind bij de ontvanger. Het geven van relatiegeschenken kan dus zowel een persoonlijk als zakelijk doel dienen.

Verschillende soorten relatiegeschenken

Er zijn verschillende soorten relatiegeschenken die bedrijven kunnen geven aan hun klanten en zakenpartners. Zo zijn er praktische geschenken zoals pennen, notitieblokken en USB-sticks, maar ook luxere geschenken zoals wijn, champagne en horloges. Daarnaast zijn er ook duurzame relatiegeschenken zoals biologische producten en herbruikbare tassen. Het is belangrijk om bij het kiezen van een relatiegeschenk rekening te houden met de doelgroep en het imago van het bedrijf. Een goed gekozen relatiegeschenk kan namelijk een positieve indruk achterlaten en bijdragen aan een goede relatie met de ontvanger.

Waarom zijn relatiegeschenken belangrijk?

Versterken van relaties

Versterken van relatiesRelatiegeschenken zijn niet alleen een manier om waardering te tonen aan klanten en partners, maar ook om relaties te versterken. Door het geven van een persoonlijk en attent cadeau laat je zien dat je om de ander geeft en dat je de relatie waardeert. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het relatiegeschenk dat je geeft. Kies iets dat past bij de ontvanger en bij jouw bedrijf. Een goed gekozen relatiegeschenk kan de band met de ontvanger versterken en leiden tot meer loyaliteit en samenwerking in de toekomst.

Verhogen van merkbekendheid

Het geven van relatiegeschenken kan een effectieve manier zijn om de merkbekendheid van jouw bedrijf te vergroten. Door het bedrukken van de geschenken met het logo en de naam van jouw bedrijf, zullen de ontvangers regelmatig herinnerd worden aan jouw merk. Daarnaast kunnen relatiegeschenken ook worden gebruikt als marketingtool op evenementen en beurzen. Door het uitdelen van gepersonaliseerde geschenken aan potentiële klanten, zal jouw bedrijf beter opvallen tussen de concurrentie en zal de kans op het aantrekken van nieuwe klanten toenemen. Het verhogen van de merkbekendheid door middel van relatiegeschenken kan dus een slimme investering zijn voor jouw bedrijf.

Creëren van positieve associaties

Het creëren van positieve associaties is een belangrijk doel bij het geven van relatiegeschenken. Door het geven van een geschenk dat past bij de ontvanger en de gelegenheid, kan een bedrijf zichzelf in een positief daglicht stellen. Zo kan een relatiegeschenk bijdragen aan het versterken van de relatie tussen het bedrijf en de ontvanger. Daarnaast kan het geven van een relatiegeschenk ook bijdragen aan de naamsbekendheid van het bedrijf. Wanneer het geschenk bijvoorbeeld dagelijks gebruikt wordt, zal de ontvanger regelmatig herinnerd worden aan het bedrijf dat het geschenk gegeven heeft.

Wat zeggen relatiegeschenken over jouw bedrijf?

Waarden en imago van het bedrijf

De relatiegeschenken die een bedrijf geeft, kunnen veel zeggen over de waarden en het imago van het bedrijf. Als een bedrijf bijvoorbeeld duurzame en milieuvriendelijke producten als relatiegeschenk geeft, laat het zien dat het begaan is met het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. Ook kan het geven van luxe en exclusieve relatiegeschenken een beeld creëren van een bedrijf dat kwaliteit en exclusiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over welke relatiegeschenken passen bij de waarden en het imago van het bedrijf.

Kwaliteit van de relatiegeschenken

De kwaliteit van de relatiegeschenken die je als bedrijf geeft, zegt veel over hoe je jezelf ziet en hoe je wilt dat anderen je zien. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige geschenken die lang meegaan en een positieve indruk achterlaten bij de ontvanger. Door te kiezen voor duurzame materialen en een stijlvol ontwerp, laat je zien dat je oog hebt voor detail en dat je waarde hecht aan de relatie met de ontvanger. Bovendien kan een goed gekozen relatiegeschenk bijdragen aan de branding van je bedrijf en zorgen voor meer naamsbekendheid. Kortom, de kwaliteit van je relatiegeschenken is een belangrijk aspect van je bedrijfsimago en verdient de nodige aandacht en zorgvuldigheid.

Mate van personalisatie

De mate van personalisatie van relatiegeschenken zegt veel over de aandacht die een bedrijf besteedt aan zijn klanten. Een gepersonaliseerd geschenk laat zien dat het bedrijf de ontvanger kent en waardeert. Het kan ook de band tussen het bedrijf en de klant versterken. Een niet-gepersonaliseerd geschenk kan daarentegen als onpersoonlijk en onoprecht worden beschouwd. Het is daarom belangrijk om te investeren in relatiegeschenken die passen bij de ontvanger en die een persoonlijke touch hebben.

Hoe kies je het juiste relatiegeschenk?

Doel van het relatiegeschenk bepalen

Het bepalen van het doel van het relatiegeschenk is van groot belang. Het kan namelijk een grote invloed hebben op de keuze van het geschenk en de manier waarop het wordt gegeven. Wil je bijvoorbeeld je waardering tonen aan een klant of wil je juist nieuwe klanten aantrekken? Wil je de relatie met een bestaande klant versterken of wil je een nieuwe samenwerking initiëren? Door het doel van het relatiegeschenk te bepalen, kun je gerichter te werk gaan en het geschenk beter afstemmen op de ontvanger en de situatie.

Rekening houden met de ontvanger

Bij het kiezen van relatiegeschenken is het belangrijk om rekening te houden met de ontvanger. Wat past bij de persoon en wat is de relatie tussen de ontvanger en het bedrijf? Een geschenk dat goed past bij de ontvanger kan de relatie versterken en zorgen voor een positieve associatie met het bedrijf. Daarnaast kan het ook belangrijk zijn om rekening te houden met de cultuur en gebruiken van de ontvanger, vooral als het gaat om internationale relaties. Door goed na te denken over de ontvanger en het geschenk daarop af te stemmen, kan een bedrijf laten zien dat het de relatie waardeert en serieus neemt.

Budget en timing

Het budget en de timing van relatiegeschenken zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het is belangrijk om een realistisch budget te hebben en te weten wanneer de geschenken moeten worden gegeven. Het is bijvoorbeeld niet handig om een duur geschenk te geven aan een potentiële klant voordat er überhaupt een samenwerking is gestart. Daarnaast is het belangrijk om op tijd te zijn met het bestellen en versturen van de geschenken, zodat ze op tijd aankomen en niet te laat zijn. Het is dus verstandig om een planning te maken en hier rekening mee te houden bij het kiezen van de relatiegeschenken.

Voorbeelden van effectieve relatiegeschenken

Praktische en duurzame geschenken

Praktische en duurzame geschenken zijn een slimme keuze als relatiegeschenk. Deze geschenken zijn niet alleen nuttig voor de ontvanger, maar ook goed voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een herbruikbare waterfles, een bamboe snijplank of een gerecyclede notitieboekje. Door te kiezen voor praktische en duurzame geschenken laat je zien dat jouw bedrijf geeft om het milieu en dat je bewust bezig bent met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien zullen deze geschenken langer meegaan dan bijvoorbeeld een doosje bonbons, waardoor de ontvanger langer aan jouw bedrijf zal denken.

Gepersonaliseerde geschenken

Gepersonaliseerde geschenken zijn een geweldige manier om de ontvanger te laten zien dat je om hen geeft en dat je hun persoonlijkheid en interesses kent. Door een geschenk te personaliseren met bijvoorbeeld hun naam, initialen of favoriete kleur, laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan het vinden van het perfecte cadeau. Bovendien kan het gebruik van het bedrijfslogo op het geschenk ook helpen bij het vergroten van de naamsbekendheid en het versterken van de merkidentiteit. Het is belangrijk om te onthouden dat gepersonaliseerde geschenken niet alleen een gebaar van waardering zijn, maar ook een kans bieden om een blijvende indruk achter te laten bij de ontvanger.

Geschenken die aansluiten bij de interesses van de ontvanger

Het geven van relatiegeschenken die aansluiten bij de interesses van de ontvanger kan een positieve indruk achterlaten. Het laat zien dat je als bedrijf moeite hebt gedaan om de ontvanger te leren kennen en dat je waarde hecht aan de relatie. Het kan ook helpen om een persoonlijke band op te bouwen en de ontvanger te laten zien dat je hun interesses respecteert. Bij het kiezen van een geschenk is het daarom belangrijk om te kijken naar de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger en deze te laten terugkomen in het geschenk. Dit kan variëren van een boek over hun favoriete hobby tot een gepersonaliseerde mok met hun naam erop. Door geschenken te geven die aansluiten bij de interesses van de ontvanger, kun je als bedrijf een blijvende indruk achterlaten en de relatie versterken.

Conclusie: relatiegeschenken als onderdeel van de marketingstrategie

Belang van een goede marketingstrategie

Een goede marketingstrategie is van groot belang bij het geven van relatiegeschenken. Het is belangrijk om te weten wie de doelgroep is en wat hun interesses zijn. Op basis hiervan kan er een passend geschenk worden gekozen dat aansluit bij de behoeften van de ontvanger. Daarnaast kan een goed gekozen relatiegeschenk bijdragen aan de naamsbekendheid en het imago van het bedrijf. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwalitatieve en originele geschenken die bijdragen aan een positieve associatie met het bedrijf. Een goede marketingstrategie zorgt ervoor dat het geven van relatiegeschenken niet alleen een gebaar van waardering is, maar ook een effectief middel om de relatie met klanten en partners te versterken.

Relatiegeschenken als onderdeel van de marketingmix

Relatiegeschenken zijn een belangrijk onderdeel van de marketingmix van een bedrijf. Het is een manier om de naamsbekendheid te vergroten en de relatie met klanten en partners te versterken. Door het geven van een relatiegeschenk laat je zien dat je waarde hecht aan de samenwerking en dat je betrokken bent bij de ontvanger. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over het relatiegeschenk dat je geeft en om te zorgen dat het past bij de ontvanger en bij jouw bedrijf. Een goed gekozen relatiegeschenk kan een positieve indruk achterlaten en bijdragen aan een succesvolle samenwerking.

Meten van het succes van relatiegeschenken

Het meten van het succes van relatiegeschenken is van groot belang om te bepalen of de investering de moeite waard is geweest. Er zijn verschillende manieren om het succes te meten, zoals het aantal nieuwe klanten dat is binnengehaald, de omzet die is gegenereerd door de relatiegeschenken en de feedback van klanten. Het is belangrijk om deze gegevens te verzamelen en te analyseren om te bepalen of de relatiegeschenken hebben bijgedragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Door het meten van het succes van relatiegeschenken kan het bedrijf ook bepalen welke geschenken het meest effectief zijn en welke niet. Dit kan helpen bij het optimaliseren van de relatiegeschenkenstrategie en het verbeteren van de ROI.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen