Achelse Blauwe
16 mei 2020 
in Limburg
1 min. leestijd

Achelse Blauwe

Het staat voor altijd in hun geheugen gegrift: 2009, Lyon. De Internationale Caseus Award, de prijs voor de beste originele artisanale kaas ter wereld, gaat naar … de Grevenbroecker.  In Catharinadal in Achel weten de broers-kaasmakers Boonen niet wat ze horen. Plots is hun blauwe kaas, die ze al 20 jaar lang produceren, wereldtop. De internationale pers heeft nog nooit van de naam gehoord, en spreekt van ‘Achelse blauwe’.

De Grevenbroecker is maar een van de 150 artisanale, handgemaakte kazen die op Catharinadal – ooit een Francisca- nessenklooster – geproduceerd worden, van rauwe melk van eigen koeien. Op de bijbehorende boerderij ‘De Buite Hei’ grazen een honderdtal roodbonte dieren op 20 hectare weiden vol gras en klaver. Elke druppel melk gaat naar de kaasma- kerij. Peter en Bert Boonen zweren er bij.

Ook al is het een blauwe kaas. toch heeft de Grevenbroecker een duidelijk andere smaak en textuur dan gekende schimmelkazen als gorgonzola. Deense blauwe. stilton of roquefort. Daar wordt de wrongel uitgeperst tot een com- pacte kaas, waarna er gaten in worden geprikt om de schimmel lucht te geven.

Tegelijkertijd wordt er zout toegevoegd, om besmetting met andere bacteriën te voorkomen. Voor de Grevenbroecker wordt de wrongel nauwkeurig gestapeld (wat uiteraard veel meer werk betekent!), waardoor er op een natuurlijke manier lucht langs de barsten naar binnen komt. Dat intense proces loont de Greven – broecker heeft voor een blauwschim- melkaas een opvallend laag zoutgehalte en een milde smaak Als je hem aan- snijdt, lijkt hel net marmer – een prach tig zicht. Er is ook een Grevenbroecker ‘extra’, een pittige en vastere variant die 6 tot 12 maanden is gerijpt, en een Gre- venbroecker ‘pikant’, een smeuïger kaas met minder blauwe adering.

Peter maakte zijn eerste kaas op zijn dertiende, tijdens een toevallige work- shop op school. Hij kreeg de smaak te pakken, kocht in de melkerij tegenover
‘ de school stremsel, en begon zelf kaas- jes te maken. Tot groot plezier van zijn vader, die toen al boter kamde. Na een studie voor industrieel ingenieur (spe- cialisatie voeding) ging hij meteen als kaasmaker van start. Vandaag is het een echt familiebedrijf. dat hij met zijn broer Bert. de 2 echtgenotes en z’n vader runt. Peter en zijn vrouw Riet vind je vooral in de kaasmakerij. Bert en Carine tussen de koeien. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe smaken en bereidingswijzen. Toch willen ze. ondanks de internationale doorbraak en de toe- genomen vraag naar Grevenbroecker. niets aan hun ambachtelijke productie- methodes veranderen. De Grevenbroec- ker blijft een hoevekaas met een beperkt aanbod. waar je speciaal voor naar Achel moet komen. wil je hem proeven Maar dat is maar een heel kleine moeite. voor zo’n topkaas.

TIP

Achel is een fiets- en wandelparadijs. Catharinadal ligt op het fietsroute- netwerk en op de toeristische Teuten- route. Je kunt er stoppen voor een vers hoeve-ijsje, want ja, ook dat maken de broers Boenen zelf.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen