arrow_drop_up arrow_drop_down
24 februari 2020 

Wat maakt Belgische chocolade zo bijzonder?

Belgische chocolade op nummer 1

Belgische chocolade krijgt vooral waardering door eigenheid:
• Fijne structuur (15 tot 18 micron), waardoor de Belgische chocolade smelt in de mond
• Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan andere chocolade
• Belgische chocolade bevat meestal 100% cacaoboter
Natuurlijk is het ook belangrijk om de basis te respecteren en de cacaobonen die gebruikt worden zijn van hoogstaande kwaliteit. Door al deze kwaliteiten komt dat Belgische chocolade op nr. 1 in de wereld staat.

Weinig mensen op deze aardbol die geen chocolade lusten. Je hebt chocolade in allerlei vormen: Chocoladerepen, chocoladecake, chocolademelk, chocoladetruffels, chocolade praline, chocolade ijs, chocoladefondue … het kan niet op. We kunnen er zo van genieten. Chocolade is al erg oud en werd zelfs als geneesmiddel gebruikt . Het hoge aandeel suiker in de chocolade is niet gezond, maar dit is een toevoeging van de laatste decennia.

De eerste gevulde chocoladebonbon

De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddeel van de cacao is.
Een Spaanse missionaris die aan het eind van de 16e eeuw in Peru en Mexico woonde, schreef al over dat effect. In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd. De chocolade werd tot midden 19de eeuw echter alleen gedronken. Het duurde tot enkele Spanjaarden in Amerika ontdekten dat ze lekkere chocoladekoekjes konden maken door suiker toe te voegen aan de cacaopasta. De start was gegeven…

Belgische praline

Belgische praline

Wereldwijd bekend

België is wereldwijd gekend om zijn chocolade . In Wieze staat werelds grootste Chocolade fabriek met een oppervlakte van maar liefst 12, 5 hectaren, waar ¼ van de wereldproductie plaats vind. Zij produceren 2000 recepten op vraag van de klant, die op hun beurt deze verwerken tot repen, pralines, …
Naar verluid is Jean Neuhaus de bedenker van de praline. Hij was een Zwitserse apothekerszoon die in België een banketbakkerij was begonnen in de Brusselse Koninginnengalerij. Zijn familie maakte al jarenlang snoepjes met een medische werking. In 1912 maakte hij de eerste gevulde chocoladebonbon. Hij gaf hier de naam praline aan.

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen