Dos en don'ts bij het geven van originele relatiegeschenken
24 juni 2023 
4 min. leestijd

Dos en don'ts bij het geven van originele relatiegeschenken

Dos bij het geven van originele relatiegeschenken

Denk aan de ontvanger

Bij het geven van originele relatiegeschenken is het belangrijk om altijd aan de ontvanger te denken. Wat vindt hij of zij leuk? Wat past bij de persoonlijkheid en interesses van de ontvanger? Door hier rekening mee te houden, maak je het geschenk persoonlijker en waardevoller. Het is daarom aan te raden om voorafgaand aan het geven van het relatiegeschenk goed na te denken over wie de ontvanger is en wat hem of haar blij zou maken. Zo laat je zien dat je echt aandacht hebt besteed aan het geschenk en dat je de ontvanger waardeert.

Kies voor duurzaamheid

Kies voor duurzaamheidBij het geven van originele relatiegeschenken is het belangrijk om ook aan het milieu te denken. Kies daarom voor duurzame geschenken die lang meegaan en niet snel weggegooid hoeven te worden. Denk bijvoorbeeld aan een herbruikbare waterfles, een bamboe koffiebeker of een gerecyclede notitieboekje. Door te kiezen voor duurzame geschenken laat je zien dat je geeft om het milieu en draag je bij aan een betere wereld. Bovendien zullen je relaties het waarderen dat je bewust bezig bent met duurzaamheid.

Personaliseer het geschenk

Een van de beste manieren om een relatiegeschenk echt speciaal te maken, is door het te personaliseren. Dit kan door het toevoegen van de naam van de ontvanger, het bedrijfslogo of zelfs een persoonlijke boodschap. Door het geschenk te personaliseren, laat je zien dat je echt hebt nagedacht over het cadeau en dat je de ontvanger waardeert. Bovendien zorgt een gepersonaliseerd geschenk ervoor dat de ontvanger het cadeau langer zal bewaren en er positieve herinneringen aan zal hebben. Zorg er wel voor dat de personalisatie subtiel en smaakvol is, zodat het geschenk niet te opdringerig wordt.

Houd rekening met de gelegenheid

Bij het geven van originele relatiegeschenken is het belangrijk om rekening te houden met de gelegenheid. Zo is het bijvoorbeeld niet gepast om een grappig cadeau te geven tijdens een serieuze zakelijke bijeenkomst. Daarentegen kan een persoonlijk cadeau juist wel heel goed passen bij een jubileum of afscheid van een collega. Ook is het belangrijk om te kijken naar de relatie met de ontvanger en de cultuur van het bedrijf. Zo kan een duur cadeau als ongepast worden gezien in sommige culturen, terwijl het in andere culturen juist gewaardeerd wordt. Kortom, houd altijd rekening met de gelegenheid en de ontvanger bij het geven van originele relatiegeschenken.

Kies voor een geschenk dat past bij de branche

Bij het kiezen van een relatiegeschenk is het belangrijk om rekening te houden met de branche waarin de ontvanger actief is. Zo kan een geschenk dat goed past bij de ene branche, totaal niet passend zijn bij een andere branche. Denk bijvoorbeeld aan een luxe pen als relatiegeschenk voor een advocatenkantoor, terwijl een sportief bedrijf eerder gebaat is bij een sporttas met logo. Door te kiezen voor een geschenk dat past bij de branche, laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan de ontvanger en dat je de branche begrijpt. Dit kan bijdragen aan een positieve indruk en een goede relatie tussen beide partijen.

Don'ts bij het geven van originele relatiegeschenken

Geef geen goedkope prullaria

Het geven van goedkope prullaria als relatiegeschenk kan een averechts effect hebben. Het kan namelijk overkomen alsof je niet veel waarde hecht aan de relatie met de ontvanger. Bovendien belanden goedkope relatiegeschenken vaak snel in de prullenbak, waardoor het ook nog eens zonde van het geld is. Kies daarom liever voor een klein maar waardevol geschenk, zoals een gepersonaliseerde pen of een luxe notitieboekje. Zo laat je zien dat je de relatie waardeert en tegelijkertijd maak je een blijvende indruk.

Kies geen geschenk dat niet past bij de ontvanger

Het is belangrijk om te weten wie de ontvanger is voordat je een relatiegeschenk kiest. Een geschenk dat niet past bij de ontvanger kan namelijk averechts werken en zelfs leiden tot een negatieve indruk. Denk bijvoorbeeld aan het geven van alcohol aan iemand die geen alcohol drinkt of het geven van een vleespakket aan een vegetariër. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan het kiezen van een geschenk goed na te denken over de interesses en voorkeuren van de ontvanger. Zo kun je een persoonlijk en passend relatiegeschenk geven dat gewaardeerd wordt.

Geef geen geschenk dat niet duurzaam is

Het is belangrijk om bij het geven van relatiegeschenken rekening te houden met duurzaamheid. Het geven van een geschenk dat niet duurzaam is, kan een negatieve impact hebben op het milieu en de reputatie van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan wegwerpartikelen zoals plastic flesjes of tasjes. Kies in plaats daarvan voor geschenken die herbruikbaar zijn en gemaakt zijn van duurzame materialen, zoals een waterfles van roestvrij staal of een tas van gerecycled materiaal. Zo draagt het geschenk niet alleen bij aan een betere wereld, maar laat het ook een positieve indruk achter bij de ontvanger.

Geef geen geschenk dat niet past bij de gelegenheid

Wanneer je een relatiegeschenk geeft, is het belangrijk om rekening te houden met de gelegenheid. Een geschenk dat niet past bij de gelegenheid kan namelijk verkeerd overkomen. Zo is het bijvoorbeeld niet gepast om een fles wijn te geven aan iemand die geen alcohol drinkt of om een duur cadeau te geven aan een collega voor een kleine prestatie. Zorg er daarom voor dat je het geschenk afstemt op de gelegenheid en de ontvanger. Zo laat je zien dat je aandacht hebt besteed aan het cadeau en dat je de ontvanger waardeert.

Kies geen geschenk dat niet past bij de branche

Bij het kiezen van een relatiegeschenk is het belangrijk om rekening te houden met de branche waarin de ontvanger werkzaam is. Een geschenk dat goed past bij de ene branche, kan totaal niet passend zijn bij een andere branche. Zo kan een fles wijn een prima geschenk zijn voor een klant in de horeca, maar totaal niet passend zijn voor een klant in de gezondheidszorg. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de branche waarin de ontvanger werkzaam is en hierop het geschenk af te stemmen. Zo laat je zien dat je moeite hebt gedaan om een passend geschenk te vinden en dit wordt zeker gewaardeerd.

Over de schrijver
Ik ben Bert en ik ben zot van lokale producten! Ik ga op zoek naar Belgische top ingrediënten bij straffe producenten van bij ons!
Reactie plaatsen