arrow_drop_up arrow_drop_down
27 november 2018 

Gezonde eucalyptus

Met het winterseizoen in aantocht, staan griep en verkoudheden weer voor de deur. Iedereen is dan weer naarstig op zoek naar het meest doeltreffende middel om de symptomen te verzachten en, nog liever, te verhelpen. Voor deze typische winterkwaaltjes, grijpen we steeds vaker terug op natuurproducten, eucalyptus bijvoorbeeld. Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van eucalyptus, en hoe kunnen we dit antisepticum gebruiken? Voor meer doeleinden dan je wellicht dacht! 

De eucalyptus is een grote boom, afkomstig uit Australië. De bladeren van deze gigant bevatten veel etherische olie, die op verschillende manieren wordt verwerkt. Bijvoorbeeld als infuus, tinctuur, een drankje en capsules. Deze worden gebruikt in eucalyptus olie, thee of bonbons. 

Natuurlijke ontstekingsremmer eucalyptus

Eucalyptus is een natuurlijke ontstekingsremmer. Het drinken van eucalyptus thee kan bijvoorbeeld helpen bij een strottenhoofdontsteking, bijholteontsteking, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, (chronische of astmatiforme) bronchitis, blaasontsteking, urinebuisontsteking en vaginitis, kroep, rhinitis, maagslijmvlies, darmslijmvlies en keelontsteking. 

Wanneer je eucalyptus uitwendig gebruikt, bijvoorbeeld in de vorm van eucalyptus olie, dan kan dat helpen bij een strottenhoofdontsteking, bijholteontsteking, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, bronchitis en oorontsteking. 

Natuurlijke pijnstiller 

Eucalyptus helpt ook allerlei soorten pijn verminderen. Dat geldt zowel als je het inwendig of uitwendig gebruikt. 

Zo vermindert Eucalyptus thee bijvoorbeeld een ruwe en pijnlijke keel. Die pijnstillende werking komt mede omdat eucalyptus een ontstekingsremmer is, zoals we al zagen.  

Ook op uitwendige pijn zoals spierpijn, gewrichtspijn door reumatoïde artritis, hoofdpijn, nierstenen, maar ook bij verbranding door de zon, kan eucalyptus een verlichtende werking hebben. Het versnelt bovendien het genezingsproces. Een natuurlijke pijnstiller dus. Dat is altijd gezonder dan een chemisch gefabriceerd middeltje. 

Voor de spijsvertering 

Nog een heilzame werking van de eucalyptus: het bevordert de spijsvertering, maar ook de eetlust. Het verbetert de mate waarin je voedsel wordt opgenomen doordat het de aanmaak van spijsverteringssappen stimuleert.  

Ook als je last hebt van diarree kunnen een paar druppels eucalyptus olie helpen. Smeer de olie op je buik en masseer dit tegen de klok in. Het zal je diarree stoppen en eventuele andere infecties en ontstekingen verlichten. 

Eucalyptus voor een gezonde mond  

Tot slot helpt eucalyptus ook bij slechte adem. Dit komt door de antibacteriële eigenschappen. Wist je dat de Australische koala alleen eucalyptusbladeren eet? Die zal wel een frisse adem hebben!  

 

Voor ons is het beter om het anders in te nemen. Met een kopje eucalyptus thee bijvoorbeeld. Dat geeft je een frisse smaak omdat het je gebit reinigt en tandplak verwijdert. Vanwege de ontstekingsremmende werking geneest het zweren en geïrriteerd tandvlees. Zo houd je je gebit in prima conditie! 

 

Kruidenbonbons 

In onze kruidenbonbons zijn de natuurlijke, essentiële oliën uit de eucalyptusbladeren verwerkt. Als u verkouden bent, opent de eucalyptus in deze bonbons uw luchtwegen en verzacht het keelpijn. Maar ook als u niet verkouden bent, is het heerlijk voor een frisse adem. Bovendien zijn de bonbons suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, vetvrij, vrij van kunstmatige smaakstoffen, zoetstoffen of bewaarmiddelen. U kunt er dus ongestraft de hele dag door van genieten. Bestel ze nu eenvoudig in onze webshop! 

 

 

Over de schrijver
Op deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Belgische streekproducten, recepten en restaurants. Verder hou ik je graag op de hoogte van culinaire nieuwtjes en boeiende verhalen over streekproducten. Jouw feedback is van harte welkom. Want ik vermoed dat jij, net als ik, van lekker eten houdt. Regelmatig ontvang ik producten om uit te proberen of een gratis deelname aan een evenement. Onze artikels zijn echter steeds een objectieve weergave van mijn eigen mening en ervaring. Heb je nog vragen of interesse in een samenwerking? bert@foodbelgium.com
Reactie plaatsen