"Toren of burcht in het woud". Turnhout, volgens de omliggende dorpen een commerciële stad; Ik hoor het ze nog zeggen : om met "die van Turnhout" zaken te doen, moet men "van goede huizen" zijn.
Toeval misschien, dat de Boerenkrijg de aanleiding is geweest van de heden wereldvermaarde speelkaartendrukkunst. Turnhout was immers het centrum van dit gebeuren, waardoor verzetsleider-drukker Corbeels uit Leuven zich er gevestigde. Traditioneel is Turnhout gekend als grafisch centrum in Vlaanderen met als troef de speelkaartindustrie. Als wereldcentrum van de speelkaart bezit Turnhout een museum enig in zijn soort. Het museum beschikt over de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de Nederlanden. Een collectie machines en een authentieke stoommachine vormen de kers op de taart.
Bijna elke Kempense gemeente serveert een 'koekje van eigen deeg' bij de koffie. De stad Turnhout vond het jammer dat ze geen regionaal koekje te bieden had, zoals Lier of Antwerpen.
In 19 89 bedacht een Turnhouts chocolatier een nieuw streekproduct, het Turnhouts Troefke.
Natuurlijk betreft het hier een roomboterkoekje in de vorm van een speelkaart. Het is wel een bijzonder koekje : de symbolen van een speelkaart worden er op aangebracht, waarna de onderkant en de zijkant van het koekje gepralineerd worden. Na het uitwerken van een mooie verpakking, schoot dit nieuwe lekkers dan ook als een pijl uit een boog de salontafels op ...