Koffiebranderij De Coninck is al sinds 1923 gevestigd het centrum van Zelzate, en nog steeds in hetzelfde koffiefabriekje van destijds. De koffiebranderij was vroeger alom gekend in de streek onder de naam De Coninck-Hesters. De familie Hesters bezat zelfs eigen koffieplantages in Brazilië. Op het koffiepakje prijkt vandaag nog steeds de bekende Sultan, waarvoor een Zelzatenaar in de jaren ‘50 poseerde. In 2003 werd de zaak overgenomen door Koffie Verheyen (zie ook: Antwerpse koffie) uit Antwerpen. Maar zijn streekproduct koffie uit het Meetjesland of de Domingo wordt nog steeds op dezelfde artisanale wijze geroosterd.
“We hebben een zeer trouw klantenbestand”, vertelt Bart Van De Vyver van Koffiebranderij De Coninck. “De Conink leverde voornamelijk aan particulieren en kleine buurtwinkels, nauwelijks aan bedrijven of horecazaken. Onze klanten zijn daarom meer dan andere enorm gehecht aan de smaak van hun koffie. Met andere melanges moeten we niet afkomen.”
Domingo is een mengeling van speciale arabicakoffies die een zachtere smaak geven dan de bittere robustakoffies. “Onze koffie is zacht maar niet zo zacht als die uit de Antwerpse regio”, zegt Bart Van De Vyver.
“Hij wordt iets langer geroosterd wat een scherpere smaak geeft. De koffie leunt lichtjes aan bij het smaakpatroon van Zuidwest-Vlaanderen. Ook apart is de structuur. Onze mengeling bestaat uit een relatief hoog percentage Indonesische koffie wat een meer korrelige structuur geeft. Hierdoor krijgt je bij het drinken een ander mondgevoel dat ook typisch is voor koffie uit het Meetjesland.”
De koffie wordt in Zelzate geroosterd in een trommelbrander die 40 jaar oud is en op stookolie werkt. “Van dit soort branders zijn er nog maar drie in Vlaanderen”, zegt Bart Van De Vyver. “De meeste koffiebranders werken op gas. Daarmee heb je meer controle over de warmte. Branden met stookolie vraagt wat meer manuele handelingen. We roosteren per keer een partij van 120 kg koffie. Dat gebeurt gedurende 20 minuten aan 230 graden, zonder toevoeging van kleur- of aromastoffen.”