Oost-vlaams Kerstbier & Oost-vlaams Paasbier - Brouwerij Slaghmuylder

Oost-vlaams Kerstbier & Oost-vlaams Paasbier - Brouwerij Slaghmuylder

Als je Ninove binnenrijdt, kan je niet naast de imposante gebou- wen van brouwerij Slaghmuylder kijken, die dateren uit 1926. In de vroegere machineplaats is vandaag een museum ingericht met een unieke stoommachine uit 1910. Het was de graanhandelaar Emmanuel Slaghmuylder die de brouwerij in 1860 oprichtte. Vandaag levert de familie al vijf generaties lang brouwers die de zaak hebben uitgebouwd tot een echte streekbrouwerij, maar met een internationale faam. Het is de laatste brouwerij van de dertien die het stadje ooit rijk was. Twee bieren uit haar assortiment, het Oost-Vlaams kerstbier en het Oost- Vlaams paasbier zijn erkend als streekproduct.

Het Oost-Vlaams kerstbier van brouwerij Slaghmuylder past in de traditie om met de feestdagen een luxebier - met meer mout en extra gehopt - aan te bieden aan de vaste klanten en de arbeiders van de brouwerij. “Vaak zijn kerstbieren zoete, donkere bieren”, vertelt brou- wingenieur Karel Goddeau. “Ons kerstbier is een van de weinige blonde kerstbieren van lage gisting. We brouwen het kerstbier al meer dan 50 jaar met de feestdagen. Omdat het bier meer dan 2 maanden moet rijpen, starten we met het brouwen in september. Vele ingrediënten betrekken we nog steeds uit de streek. Zo komt het gerstemout van de familiemouterij Dingemans in Stabroek en wordt het bier extra gehopt met verse hopbloemen uit Erembodegem.”
Brouwerij Slaghmuylder
Het kerstbier is zowel gefilterd als ongefilterd verkrijgbaar. Het ongefil- terde kerstbier is uniek vanwege zijn moutige, volle smaak, gistaroma’s en fijne, hoppige afdronk.
Ook Pasen werd in Vlaanderen gevierd met een zwaarder paasbier.

“Niet alleen om het einde van de vasten te vieren; het had ook een prak- tische reden”, zegt Everard Slaghmuylder. “De voorjaarsbieren werden extra sterk gemaakt met een hoger alcoholpercentage opdat ze beter zouden bewaren.”

Het Oost-Vlaams paasbier van brouwerij Slaghmuylder wordt ook al meer dan een halve eeuw gebrouwen en is slechts vier maanden op de markt: twee maanden voor en twee maanden na Pasen. De gist wordt nog steeds in het labo van onze brouwerij opgekweekt”. Het paas- bier lagert 2 maanden op lage temperatuur. Het resultaat is een blond, kristalhelder, fijn parelend lagerbier met een mooie, dichte, stabiele schuimkraag. Dit bier is eveneens ongefilterd te verkrijgen waardoor men kan genieten van een nog vollere smaak. Een bier met pit, geschikt als aperitief.