Roodbruin Bier Uit Zuid West-vlaanderen - Brouwerij Rodenbach

Roodbruin Bier Uit Zuid West-vlaanderen - Brouwerij Rodenbach

Het is een ronduit imponerend gezicht: de honderden enorme houten vaten die in de foederzalen en vatenkelders van brouwerij Rodenbach in Roeselare staan te pronken. Deze eiken vaten, waarvan het oudste dateert van 1836, zijn terecht beschermd als historisch erfgoed. In het hele arsenaal vaten rijpt maar liefst 75.000 hl rodenbach, de moeder van de roodbruine bieren uit West-Vlaanderen. 

De brouwerij Rodenbach zelf dateert uit 1821 en werd gesticht door een historische figuur: Pedro Rodenbach, notoir lid van het Nationaal Congres dat in 1830 de geboorte van België afkondigde. Tot in 1998 werd de brouwerij geleid door afstammelingen van Pedro Rodenbach. Sindsdien is het bedrijf in handen van Palm Breweries (zie ook Spéciale belge: Palm). 

“Rodenbach is een zeer typisch bier voor de streek rond Roeselare”, vertelt Rudi Ghequire, brouwingenieur. “Het bier dankt zijn roodbruine kleur aan de kleurmouten die op hoge temperatuur drogen waardoor  de suikers karamelliseren. Op die manier krijgt het bier niet alleen zijn typische roodbruine kleur en smaak; het proces is ook noodzakelijk om het te laten verouderen in de houten vaten. Uniek is ook onze meng- gistcultuur die uit wel 20 verschillende stammen van hoge gist bestaat. De cultuur is 150 jaar geleden ontstaan uit een spontane gisting en sindsdien nooit heropgestart.” 

Maar de belangrijkste fase in het brouwproces van een rodenbach is het rijpen in de befaamde eikenhouten vaten. “We beschikken in totaal over 294 eikenhouten vaten”, vertelt Rudi Ghequire. “Ze zijn allemaal gemaakt van eik uit de Vogezen en Polen en hier ter plaatse in elkaar gestoken. Het kleinste vat heeft een inhoud van 10.000 liter, het groot- ste van 65.000 liter. We hebben nog altijd enkele kuipers in dienst om de vaten te herstellen en te onderhouden.” 

Elke rodenbach rijpt 2 jaar in een van de tonnen. Nadien wordt 25% oud gerijpt bier versneden met 75% jong gelagerd bier. Op die manier krijgt de rodenbach zijn frisheid en wordt hij langer houdbaar. Rodenbach is een lichtzurig, fruitig bier en daarom een echte dorstles- ser. Het bier is een perfect alternatief voor witte wijn en past daarom uitstekend bij visgerechten. In de streek is een rodenbach met Noord- zeegarnalen een klassieker. Omwille van zijn zurigheid wordt het ook gebruikt als alternatief voor azijn in stoofpotten. 

Roodbruin Bier Uit Zuid West-vlaanderen - Brouwerij Rodenbach